Τρίτη
14 Μαΐου 2024

H «μάχη» διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την ηγεσία

Παρασκήνιο

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «πυροδοτεί» εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε αιφνιδιασμό στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ξεκίνησαν οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα και την εκλογή νέας ηγεσίας.

Ήδη ακούγονται τα ονόματα που ενδέχεται να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.

Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι από τα ονόματα που ακούγονται έντονα για την κούρσα της διαδοχής. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας φέρεται να έχει την υποστήριξη ενός τμήματος του κόμματος. Όμως, εκτιμάται ως στέλεχος με πιο «ακραίες» θέσεις και κάποιοι ενδεχομένως να είναι αντίθετοι με την πιθανή υποψηφιότητα της 38χρονης πολιτικού.

Αλέξης Χαρίτσης

Ο Αλέξης Χαρίτσης ενδέχεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Ο 46χρονος πρώην υπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, μέλος επίσης της ομάδας των «53+». 

Δέχεται το τελευταίες ώρες έντονες πιέσεις να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του κόμματος εκτιμάται πως με το σοβαρό τεχνοκρατικό του προφίλ μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά για τις τάσεις.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημαντικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πιθανό να διεκδικήσει την ηγεσία. Ο 63χρονος πολιτικός, 
επικεφαλής της κίνησης «53+» του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομικών είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να σκεφτεί τα αποτελέσματα των Εκλογών και να «προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες».

Ο Σακελλαρίδης και ο Τεμπονέρας

Η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, μετά από χρόνια σιωπής και αποστασιοποίησης, άνοιξε επίσης τη σχετική συζήτηση, ωστόσο δεν είναι βουλευτής και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Αρκετά είναι τα στελέχη που θα «έβλεπαν» θετικά την υποψηφιότητα του 42χρονου εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος εμφανίστηκε πρόσφατα στο προσκήνιο.

Ωστόσο και εκείνος δεν είναι βουλευτής.

Η Όλγα Γεροβασίλη για επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ

Έπειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.
Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος θα σηκώσει και το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί για επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι η αρχαιότερη βουλευτής.

Τι θα κάνει ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις, ούτε θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά θα παραμείνει ως απλός βουλευτής. Θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος, αλλά δεν θα εκπροσωπεί το κόμμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει την έδρα της Α' Πειραιώς και αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί εκτός Βουλής ο Θοδωρής Δρίτσας.

Οι πιθανές ημερομηνίες για εκλογή νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανές ημερομηνίες για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τα 170.000 μέλη είναι τον Ιούλιο ή το αργότερο 17 ή 24 Σεπτεμβρίου.

Όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του στο Ζάππειο, η ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος πρέπει να διεξαχθεί σχετικά γρήγορα.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου προέδρου, η διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος είναι να οριστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα συγκληθεί αμέσως, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εκεί θα αποφασιστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία και θα αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογής νέου προέδρου από τη βάση.

Για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απαραίτητο να έχει διεξαχθεί νωρίτερα το συνέδριο του κόμματος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπηλιωτόπουλος: Δεν είμαι σύμβουλος επικοινωνίας του Κασσελάκη - Δεν χρειάζεται συμβουλές στα επικοινωνιακά

«Eνδεχομένως να δούμε εκπλήξεις σε αυτές τις εκλογές», η πρόβλεψη που έκανε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ενόψει των ευρωεκλογών. Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη δήλωσε ότι είναι ένας ...

Ο Τσίπρας κρύβεται και δεν μιλάει για την αισχρή δήλωση της Προέδρου των Σκοπίων

Στην ανοίκεια πρόκληση της νέας Προέδρου των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που αποκάλεσε τα Σκόπια σκέτη «Μακεδονία», ο τέως Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χάρισε το όνομ...

Γιος Μπελέρη: Ο Ράμα ήθελε να προκαλέσει και να τρομοκρατήσει τους Έλληνες της Αλβανίας

Ο Έντι Ράμα είχε διττό στόχο με τη συγκέντρωση που έκανε στην Αθήνα επισήμανε ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του Φρέντι Μπελέρη. «Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας πιστεύω ξεκάθα...

Φόρτωση άρθρων...