Τρίτη
16 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το ασυμβίβαστο, οι... «κακοτοπιές» και οι υποψηφιότητες-σωσίβιο

Όσοι αποτύχουν να εκλεγούν τον Μάιο-Ιούνιο στις Εθνικές Εκλογές, θα μπορούν να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές του Νοεμβρίου του 2023, σε όποιες «κενές» θέσεις που θα έχουν μείνει στα ψηφοδέλτια, μπας και διασωθούν πολιτικά.

Το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν για τις αυτοδιοικητικές Εκλογές - και, μάλιστα με ένταση αναντίστοιχη με την απόσταση που μας χωρίζει από τον Νοέμβριο του 2023 οπότε και θα στηθούν οι εν λόγω κάλπες...- δεν δείχνει ότι στην Κουμουνδούρου εφαρμόζουν την παροιμία για το πότε μαγειρεύουν των φρονίμων τα παιδιά. 

Αντιθέτως, δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος, σε συνδυασμό με τους πολύ σκληρούς «προεδρικούς», προσπαθεί να πάρει θέση για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών και να ελέγξει από τώρα την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτό, βεβαίως, σε συνδυασμό με την αυτονόητη επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να μην... ρεζιλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τρίτη συνεχόμενη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές και να καταφέρει να αναδείξει νικηφόρες υποψηφιότητες ανά τη χώρα, ώστε να μην βαφτεί... «γαλαζοπράσινος» ο χάρτης των Eκλογών.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό που θα κάνει την βασική διαφορά και θα επηρεάσει τα σχέδια όλων και τις «καραμπόλες» μεταξύ στελεχών, είναι η διαφαινόμενη πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας του υποψήφιου αυτοδιοικητικού και εκείνης του υποψήφιου βουλευτή. 

Σε απλά ελληνικά, οι... «επαγγελματίες υποψήφιοι», που ανάλογα με το ποια κάλπη ανοίγει πρώτη καταθέτουν υποψηφιότητα για να μαζέψουν «προίκα» για την επόμενη, δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ίδια πρακτική.

Άλλωστε, την προηγούμενη φορά, ήτοι το 2019, αυτή η «αβλεψία» του Αλέξη Τσίπρα να ασχοληθεί με τους «επαγγελματίες υποψήφιους» (λογικό, γιατί έβλεπε ότι χάνει την εξουσία και είχε σοβαρότερα πράγματα να κάνει...) άλλαξε τις ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Για παράδειγμα, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Γιαννούλης ακόμη δέχονται εσωκομματικές βολές πως «εξαργύρωσαν» τις υποψηφιότητές τους για τον δήμο Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, κατακτώντας τρεις μήνες αργότερα μία θέση στη Βουλή με τον «αέρα» της αυτοδιοικητικής υποψηφιότητάς τους. Κι αυτό, παρότι είχαν «πατώσει» αμφότεροι...

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να το λέει στους συνομιλητές του για το πώς ο Νάσος Ηλιόπουλος αρνήθηκε να κάνει ό,τι έκανε το «δίδυμο της Θεσσαλονίκης»: ενώ τού προτάθηκε να κατέβει στην Α’ Αθηνών, ο επικεφαλής της

«Ανοιχτής Πόλης» δεν θέλησε να εξαργυρώσει τον Ιούλιο ότι διεκδικούσε τον δήμο Αθηναίων τρεις μήνες νωρίτερα και έτσι, παρέμεινε εκτός εκλογικής μάχης –αν και θα έκανε «περίπατο» στην Α’ Αθηνών.

Όπως και να ‘χει, τώρα τα πράγματα θα έχουν διαφορετικά: Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι -τουλάχιστον το 90%- για τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας το αργότερο ως τις 20 Ιανουαρίου του 2023. 

Επισήμως, ο στόχος αυτός τίθεται ώστε να έχουν οι υποψήφιοι χρόνο να «δουλέψουν» τις υποψηφιότητές τους.

Ανεπισήμως, όμως, το θέμα είναι άλλο: πως όποιος θα έχει ανακοινωθεί ως υποψήφιος για τον τάδε δήμο ή τη δείνα περιφέρεια, αυτομάτως θα αποκλείεται από τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές, λόγω του ασυμβίβαστου που θα αποφασιστεί, εκτός απροόπτου όπως όλα δείχνουν.

Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι μια σειρά βουλευτών που «τρέμουν» για την επανεκλογή τους θα έχουν ένα πρόβλημα... λιγότερο, ενώ άλλα τοπικά και κεντρικά στελέχη που ήθελαν να επαναλάβουν την «τακτική Νοτοπούλου-Γιαννούλη», θα πρέπει τώρα να επιλέξουν πού θέλουν να κατέβουν. 

Για παράδειγμα, ο Διονύσης Τεμπονέρας ή ο Θάνος Μωραΐτης θα πρέπει να επιλέξουν από τώρα αν θέλουν να διεκδικήσουν την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή αν θέλουν να εκλεγούν βουλευτές σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα.

Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο, που θα πρέπει να επιλέξει αν θέλει να διεκδικήσει τον δεύτερο δήμο της χώρας ή την εκλογή του στην Α’ Θεσσαλονίκης –το δεύτερο σενάριο, θα άλλαζε τις ισορροπίες στην «νύμφη του Θερμαϊκού» και αυτό δεν το θέλουν πολλοί στην Κουμουνδούρου...

Επίσης, μέσω του ασυμβίβαστου, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να... γλιτώσει και από διάφορες άλλες «κακοτοπιές»: για παράδειγμα, αν δώσει το χρίσμα στον Απόστολο Γκλέτσο για να διεκδικήσει την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τότε δε θα χρειαστεί να τον... ανεχθεί ως βουλευτή στην επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Επίσης, αν τελικώς εισακούσει τις επίμονες εκκλήσεις του, προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ, Βασίλη Κόκκαλη, να διεκδικήσει την περιφέρεια Θεσσαλίας, τότε «απαλλάσσεται» από την παρουσία του στην Βουλή, αφού ο ίδιος ποτέ δεν βρήκε κώδικα συνεννόησης και «χημεία» ούτε με τους συναδέλφους του βουλευτές, ούτε όμως με το κόμμα κεντρικά.

Σημειωτέον, πάντως, ότι το ασυμβίβαστο δεν θα ισχύει αντιστρόφως: δηλαδή, όσοι αποτύχουν να εκλεγούν τον Μάιο-Ιούνιο στις εθνικές εκλογές, θα μπορούν να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές του Νοεμβρίου του 2023, σε όποιες «κενές» θέσεις που θα έχουν μείνει στα ψηφοδέλτια, μπας και διασωθούν πολιτικά. Προϋπόθεση γι’ αυτό, βεβαίως, θα είναι να μπορέσουν να κάνουν στην Αυτοδιοίκηση αυτό που δε θα έχουν πετύχει νωρίτερα στις εθνικές εκλογές: να εκλεγούν.

Δημοσιεύθηκε στο «ΚΑΡΦΙ»
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σταθάκης και Φίλης μεταξύ των υποψηφίων Ευρωβουλευτών με τη Νέα Αριστερά - Όλα τα ονόματα

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών κινείται η Νέα Αριστερά με το ψηφοδέλτιό της να βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η Νέα Αριστερά ανακοινώνει 18 νέες υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές που εγκ...

Οι Ευρωεκλογές, οι συσχετισμοί και η ανάγκη για επικράτηση της κοινής λογικής λόγων των διεθνών εξελίξεων

Τα κόμματα παρουσίασαν τους υποψηφίους των ευρωψηφοδελτίων τους πιστεύοντας ότι έχουν κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Η Νέα Δημοκρατία με τη συμπερίληψη του φυλακισμένου κ...

Τι (δεν) δείχνουν τα γκάλοπ που συνεχίζουν να «τρέχουν», γιατί δεν φοβίζει η επόμενη μέρα της κάλπης τους Ανδρουλάκη και Κασσελάκη και το ξεφούσκωμα του Βελόπουλου

Δεν εντοπίζουν κάποια σπουδαία ανατροπή οι δημοσκόποι στις μετρήσεις που θα συνεχίσουν να «τρέχουν» σε εβδομαδιαία πλέον βάση μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Η εικόνα για την Νέ...

Φόρτωση άρθρων...