Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Κυβέρνηση - Τι εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη  

Το ζήτημα άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης κυβερνητικά στελέχη. Στο γραφείο του Πρωθυπουργού έχουν φτάσει σχετικές εισηγήσεις, αν και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πρότινος έδειχνε να μην σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όμως, τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς μέρα με τη μέρα, γι’ αυτό και πρόσωπα που βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική πυραμίδα φαίνεται πως κάνουν δεύτερες σκέψεις και πως θεωρούν πλέον ότι ένα εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής θα προσφέρει στη χώρα ένα κλίμα σταθερότητας, καθώς το προβλεπόμενο 36% περίπου που χρειάζεται για να διασφαλιστεί η αυτοδυναμία είναι ένας στόχος εφικτός για τη Νέα Δημοκρατία ιδίως σε συνθήκες πόλωσης, όταν προκηρυχθούν οι Εκλογές.

Στα επιχειρήματα των υποστηρικτών της αλλαγής προστίθενται πλέον και οι επιπτώσεις από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για διασφάλιση μιας σταθερής Κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί μεγάλες προκλήσεις και να δώσει λύσεις σε δύσκολες εξισώσεις.

Ούτως ή άλλως, η σχηματοποίηση Κυβέρνησης συνεργασίας δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα σημερινά δεδομένα και κυρίως το στοιχείο της στάσης του ΚΙΝΑΛ, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης με ένα όπως όλα δείχνουν καλό ποσοστό που θα κερδίσει, θα αποφύγει πάση θυσία να γίνει παρακολούθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού νόμου με την αύξηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα στις πενήντα έδρα δείχνει πως θα αποτελέσει ένα μεγάλο δίλημμα για τον πρωθυπουργό, ενώ θα συνδεθεί ως πολιτική πρωτοβουλία με τον χρόνο των εκλογών, αφού στην παρούσα φάση και με ανοιχτά όλα τα μέτωπα δεν μπορεί να αποκλειστεί και ένας εκλογικός αιφνιδιασμός, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Μπορεί ο βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη να ήταν οι εκλογές στο τέλος της διαδρομής, αλλά οι τρέχουσες εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο  μπορεί να βάλουν ένα τέλος στο σχέδιο για μακρά προεκλογική περίοδο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

Η στεγαστική κρίση και η… σπιταρόνα

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ μπαίνει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, με ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να εκτιμούν πως δεν είναι ο κατάλληλος να ηγηθεί τόσο της αξιω...

Φόρτωση άρθρων...