Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Τα δύο πρόσωπα της Αντιπολίτευσης

Μάρτυρες δύο διαφορετικών σχολών άσκησης αντιπολίτευσης γίνονται οι πολίτες τους τελευταίους μήνες, σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων και μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα και την επόμενη μέρα.

Η ανάληψη της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ από το Νίκο Ανδρουλάκη σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη Δημοκρατική Παράταξη με θέσεις και απόψεις που προσεγγίζουν περισσότερο τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και το κεντρώο ακροατήριο, παρά εκείνους που κινούνται στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος.

Η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα μιας παράταξης με παραδοσιακά έντονο κοινωνικό αποτύπωμα σε συνδυασμό με ένα πολιτικό μανιφέστο που ενισχύει το αστικό και φιλοευρωπαϊκό προφίλ, κάνοντας ταυτόχρονα ένα γενναίο άνοιγμα σε άλλα κοινά που πιθανόν να ασπάζονται τους ίδιους προβληματισμούς με την ηγετική ομάδα του Κινήματος.

Ταυτόχρονα, οι τελευταίες μετρήσεις ανέδειξαν τη μεγάλη απήχηση που έχουν οι ιδέες του κόμματος στη νεολαία, γεγονός που αφήνει περιθώρια να δημιουργηθεί μια ισχυρή παρακαταθήκη για ένα ανέλπιστα θετικό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές.

Στην αντίπερα όχθη τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με προεξέχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ στροβιλίζονται στη δίνη του λαϊκισμού και των αγκυλώσεων στο παρελθόν, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα με όρους μιας υπεύθυνης και δομημένης πολιτικής που θα έβγαζε τη χώρα στο ξέφωτο και θα έδινε προοπτική στους πολίτες.

Ακόμη και στην ουκρανική κρίση οι πολίτες παρακολουθούν μια ταύτιση απόψεων ανάμεσα σε δυνάμεις με διαφορετικές αφετηρίες που ωστόσο από τα χρόνια της κρίσης κινούνται στη βάση ιδεοληψιών που έρχονται από το μακρινό παρελθόν.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν στη δεξαμενή των σκεπτόμενων ψηφοφόρων οι εμμονές του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνειδητά παραμένει σε ένα άτυπο ανταγωνισμό με την υπόλοιπη Αριστερά, εκφράζοντας ενίοτε προτάσεις που δεν έχουν σχέση με ένα σύγχρονο και ελκυστικό κόμμα.

Κι εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον κ. Ανδρουλάκη, να καλύψει δηλαδή επαρκώς το κενό στο χώρο της λογικής και να μπορέσει να πετύχει την ολική επαναφορά στο πολιτικό σκηνικό, διεκδικώντας ακόμη και τη θέση ενός αξιόπιστου κυβερνητικού εταίρου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης είναι ο Μαυρογιαλούρος του 2024, ο κασσελακισμός είναι μια μορφή τραμπισμού

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και στον «κασσελακισμό» εξαπέλυσε ο υποψηφίος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως είπε σε ραδιοφωνική το...

Φόρτωση άρθρων...