Οι συζητήσεις και οι παρασκηνιακές διεργασίες, ωστόσο, έχουν φουντώσει στη Χαριλάου Τρικούπη, που αναζητά μια ισορροπία ανάμεσα στα νέα πρόσωπα και στα «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη, ώστε αφενός να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, αφετέρου τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να σχετίζονται με τη σημειολογία που θέλει η ηγεσία του κόμματος να περάσει στους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται σε 15 από 12, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα κόμματα να μπορούν να έχουν μέχρι τρεις υποψηφίους βουλευτές στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους, ενώ ένας υποχρεωτικά θα τοποθετείται στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.

Ως είθισται, οι αρχηγοί των κομμάτων -που διατηρούν σχεδόν αποκλειστικά το «προνόμιο» κατάρτισής του- τοποθετούν σε αυτά πρόσωπα που σηματοδοτούν είτε συμμαχίες, είτε διευρύνσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν υπάρξει εισηγήσεις να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΟΣΚ ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, καθώς - όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη - βγήκε μπροστά και έβαλε «πλάτη» στο θέμα των παρακολουθήσεων, υπερασπιζόμενος στο κράτος δικαίου. Βέβαια υπάρχουν και φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που θυμίζουν τα πολύ θερμά λόγια που είχε πει ο καθηγητής στο παρελθόν για τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «πιάνει πουλιά στον αέρα».

Φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι και ο Νίκος Χριστοδουλάκης που έγραψε το «πασοκικό» πρόγραμμα. Θεωρείται από τα πιο έμπιστα πρόσωπα και είναι ένα πρόσωπο με ευρύτατη αποδοχή και εκτίμηση εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη.

Στις τρεις πρώτες εκλόγιμες θέσεις θα είναι - κατά πάσα πιθανότητα - και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ελένη Χρονοπούλου, η οποία έχει εργαστεί στις Βρυξέλλες και πληροί τις προϋποθέσεις του νέου νόμου για τους ομογενείς.

Από εκεί και πέρα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ένταξης του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου, του Γραμματέα του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή, του οικονομολόγου Ηλία Κικίλια, του προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Νίκου Μήλη και του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου.

Δημοσιεύθηκε στο «Καρφί»