Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Τα «χριστιανόμετρα» και τα μηνύματα τους, οι δημοσκοπήσεις και οι συσχετισμοί

Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και πολλοί θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εκκλησίες, τις οποίες θα επισκεφθούν βουλευτές, οι οποίοι υπερψήφισαν το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Με αφορμή αυτό το θέμα ανέβηκε την προηγούμενη εβδομάδα το θερμόμετρο σχετικά με το «χριστιανόμετρο» και μάλιστα, ο «προστάτης» της χριστιανικής πίστης, αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, βρέθηκε στο στόχαστρο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι δεν χρειάζεται να εμφανίζεται ως... χριστιανομέτρης! Οι δηλώσεις ενός βουλευτή του, που χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο ως... Παύλο Μαρινάκη, εννοώντας ευθέως ότι αποτελεί κυβερνητικό εκπρόσωπο, δίνουν μια... ιερή διάσταση λόγω των ημερών.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο τρόπος με τον οποίο επιθυμούν κάποια να καπελώσουν την Εκκλησία της Ελλάδος και τη θρησκεία είναι άκομψος και έχει κοντά ποδάρια. Η Ελληνική Λύση βαδίζει στα χνάρια του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, που εξαϋλώθηκαν από την πολιτική σκηνή του τόπου, λόγω της ανοησίας τους. Πρόσκαιρα, η Ελληνική Λύση μπορεί να έχει κάποια οφέλη στις Ευρωεκλογές, ωστόσο, μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να "πουλάει"... χριστιανοσύνη, επειδή έχει διάφορους υποστηρικτές που κινούνται μεταξύ της ανεπίσημης και της γκρίζας ζώνης των εκκλησιαστικών πραγμάτων. Η "Νίκη" κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά τα στελέχη της, δεν παρουσιάζονται ως κοινοί τραμπούκοι που προειδοποιούν πολιτικούς ότι θα πέσουν... σφαλιάρες. Άλλωστε η άμεση αντίδραση της διαγραφής μιας υποψήφιας της που χαστούκισε μέσα σε εκκλησία στην Καβάλα, τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη, λειτούργησε καταλυτικά για την εικόνα του συγκεκριμένου κόμματος και του αρχηγού του.

Το "χριστιανόμετρο" είναι μια... version που δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ, αλλά το επιτελείο του Μαξίμου, έχοντας χαρτογραφήσει τις "σφηκοφωλιές" ανά την Ελλάδα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα. Ξέρουμε ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμη νοοτροπίες Χρυσής Αυγής και "Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη" και μάλιστα σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 50% του εκλογικού σώματος. Γιατί αυτό προκύπτει αν αθροίσουμε τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύσης Ελευθερίας, Σπαρτιατών, Ελληνικής Λύσης, Νίκης, Νέας Αριστεράς, ΜεΡΑ 25 και διαφόρων άλλων ακροδεξιών και ακροαριστερών γκρουπούσκουλων.

Η... παλαβομάρα στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά μπορεί και να... φουντώσει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία με την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της και σε συνδυασμό με την άσφαιρη μείζονα αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), αποτελεί τη μόνη δύναμη για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το στοιχείο ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με βάση τα εθνικά ποσοστά και αντί οι Ευρωπαίοι να κοιτάζουν προς εμάς, κοιτάζουμε εμείς με αγωνία τι θα συμβεί στις Ευρωεκλογές.

Η χθεσινή δημοσκόπηση του "Πρώτου Θέματος", την οποία διεξήγαγε η εταιρεία Marc, επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών σχετικά με τις τάσεις. Το συμπέρασμα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ξεπεράσει το αποτέλεσμα των προηγούμενων Ευρωεκλογών (33,12%), αν και πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι "η κάλπη είναι γκαστρωμένη", όπως είχε πει ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ο Μητσοτάκης έχει πάρει το σχετικώς περιορισμένο ρίσκο να βάλει τον πήχυ των εκλογών (το έκανε στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ την περασμένη εβδομάδα), καθώς φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία ανακάμπτει. Πιστεύουν δε ότι όσο θα πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές, αν μη τι άλλο, θα "χτίζεται" ως βάση ένα ποσοστό περίπου στο 32%, στη χειρότερη περίπτωση. Πάντως, η δημοσκόπηση της Marc δίνει στη ΝΔ ποσοστό 33,4% και μένει βεβαίως αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη, εντός... κάλπης.

Μια κοινή διαπίστωση των δημοσκοπήσεων της τελευταίας περιόδου είναι ότι ανεβαίνει η συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε ανοδική τροχιά (η Marc του δίνει 14,7%), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρώτος, ούτε να πιάσει το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών (23% και κάτι), ενώ είναι μάλλον απίθανο να φτάσει και το ποσοστό των εθνικών εκλογών του περυσινού Ιουνίου (17,83%). Το μόνο που παρηγορεί τον Κασσελάκη είναι ότι βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση, την οποία έχασε προ διμήνου το ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου πασχίζει να πείσει το εκλογικό σώμα, ότι δικαιούται να είναι... αξιωματική αντιπολίτευση τώρα και κυβέρνηση αργότερα! Από τον περασμένο Ιανουάριο, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει 4 εκατοστοαίες μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc (στο 11,4%), ενώ την ίδια στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις ή ότι αυτές τον... αδικούν! Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν η ΝΔ καταγράψει ποσοστό κοντά στο 32%-33% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%-16%, το πρόβλημα θα το έχει το ΠΑΣΟΚ...

Πέραν των τριών πρώτων κομμάτων, η ενίσχυση του κόμματος της Ελληνικής Λύσης κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες κατά το τελευταίο τρίμηνο, αποτελεί και την... εξήγηση για την αλαζονεία και τον ενθουσιασμό του αρχηγού της, ο οποίος βλέπει ότι θα ευνοηθεί ακόμη περισσότερο από τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές, μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Η Marc δίνει στην Ελληνική Λύση 9,8%, αλλά σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το κόμμα αυτό θα είναι τέταρτο, αφήνοντας στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ (8,5% του δίνει η δημοσκόπηση), με τον Κουτσούμπα να ψάχνει ψήφους στις... ΗΠΑ και τον Καναδά!

Τα... σόου της Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι βοηθούν την Πλεύση Ελευθερίας να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, καθώς η δημοσκόπηση της Marc δίνει στο κόμμα της 5,3%, η "Νίκη" του Νατσιού βρίσκεται στο 3,4%, η Νέα Αριστερά δίνει μάχη μπας και ξεπεράσει το 3% (στο 2,5% τη δείχνει η δημοσκόπηση), ενώ στο 2,4% βρίσκεται το κόμμα του Βαρουφάκη, το οποίο είναι ανύπαρκτο, καθώς κινείται στη σκιά των υπολοίπων αριστερών κομμάτων. Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου κινούνται στο 1,7% και μάλλον αξίζουν μιας καλύτερης τύχης, καθώς το νεοσύστατο κόμμα δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάτω, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι δημοσκόποι το κόμμα "Φωνή Λογικής" της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το οποίο στη δημοσκόπηση της Marc μετρήθηκε στο 2,2%! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εκπλήξεις στις 9 Ιουνίου...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Προσκεκλημένος στο δείπνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σε μία πρόσκληση που αποτελεί έκπληξη προχώρησε η τουρκική προεδρία για το δείπνο του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυ...

Κόντρα Ντόρας Μπακογιάννη – ΣΥΡΙΖΑ για τη Βόρεια Μακεδονία: «Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες»

Καυστική κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή την πρόκληση της Βόρειας Μακεδονί...

Φόρτωση άρθρων...