Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Τελικά στα αλήθεια «μυρίζει εκλογές», πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις και τα φούμαρα με τις «παρακολουθήσεις»

Παρασκήνιο

Σε εκλογικό συναγερμό έχουν τεθεί τα επιτελεία όλων των κομμάτων, αφού μετά τις 15-20 Ιανουαρίου ο Μητσοτάκης μπορεί τελικά να αποφασίσει να «πατήσει» το (εκλογικό) κουμπί. Όπως πρώτο εδώ και καιρό είχε αποκαλύψει το On Target, o κυβερνητικός σχεδιασμός ήταν η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής να στηθεί στις 14 ή 21 Μαΐου και οι δεύτερες της ενισχυμένης αναλογικής στις 25 Ιουνίου (μετά το τέλος των Πανελλαδικών) ή στις 5 Ιουλίου. Αν και βάση του πάντα έγκυρου ρεπορτάζ μας, ΔΕΝ προκύπτει πως υπάρχει αλλαγή των πλάνων, είναι ξεκάθαρο πως η «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα «δείχνει» πως ο πρωθυπουργός, παρά τον χαρακτήρα του (δύσκολα αλλάζει αποφάσεις ο Μητσοτάκης) ενδέχεται να αναθεωρήσει. 
Αυτό εκτιμά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον δεύτερο να θεωρεί πως οι εκλογές θα προκηρυχθούν μέσα στον Ιανουάριο. 

@ Υπάρχουν παράλληλα και κάποια δεδομένα που «τεκμηριώνουν» (θεωρητικά) τις… προβλέψεις όσων βλέπουν εκλογές μέσα στον Ιανουάριο. Όπως οι πραγματικές αυξήσεις που θα δουν στο «πουγκί» τους οι συνταξιούχοι μετά από πολλά χρόνια, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, οι μειωμένοι (σχετικά) λογαριασμοί στην ενέργεια λόγω του ήπιου μέχρι στιγμής κλίματος.
Συνυπολογίστε στα παραπάνω και το «χαλαρό» πολιτικά κλίμα που θα επικρατεί στην χώρα μετά τις 15 Δεκεμβρίου και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όλοι θα ασχολούνται με τις γιορτές, τα δώρα και τις χριστουγεννιάτικες αποδράσεις. Γενικώς όλα τα παραπάνω συνιστούν μια ισχυρή «επιχειρηματολογία» για χειμωνιάτικες κάλπες, αλλά οι… βουλές του Κυριάκου παραμένουν παντελώς άγνωστες ακόμη και στους πιο στενούς του συνεργάτες. 

@ Πανικός κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις αφού το «κάρο» του Τσίπρα δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτε από το 23% - 24%. Αν και η κεντρική «γραμμή» έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες σε σχέση με την αντιμετώπιση των δημοσκοπικών εταιρειών (ο Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη του να μην επιτίθενται στους δημοσκόπους) το μπούλινγκ στον Φαναρά μετά την πρόσφατη δημοσκόπηση του Mega ήταν απίστευτο – προφανώς το -10% που έβγαλε τους «πόνεσε» πολύ εκεί στην Κουμουνδούρου.
Στα ανέκδοτα της υπόθεσης (που αποδεικνύει όμως τον πανικό του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν το πρωτοσέλιδο της ΕΦΣΥΝ του Σαββάτου, που στην πρώτη του σελίδα, και στην δημοσκόπηση της Prorata που παρουσίασε είχε ως «χτύπημα» πως «κλείνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ» εσωτερικά όμως εμφανίζει στην κάρτα της εταιρείας την διαφορά των κομμάτων αμετάβλητη (δείτε τις παρακάτω εικόνες) 
Η ΣΥΡΙΖΑΪΚΗ «δημοσιογραφία» στα καλύτερα της…

efsyn
prorata

@ Σκηνικό έντασης θα επιχειρήσουν να στήσουν σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ με αφορμή την εκ νέου κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος θα εμφανισθεί κανονικά, αλλά και την πιθανή μη εμφάνιση των Λαβράνου και Μπίτσιου στην Επιτροπή – πιθανώς θα καταθέσουν υπομνήματα.
Θα είναι και το τελευταίο πολιτικό σώου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως πλέον φαίνεται και από το παντελώς μειούμενο ενδιαφέρον την κοινής γνώμης (όχι ότι ποτέ νοιάστηκε και πολύ για όλη αυτή την δυσώδη ιστορία) η υπόθεση σε λίγο θα αφορά μόνο τον Τσίπρα, την Περιστέρα και τον Βαξεβάνη…        

@ H απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για καθορισμό των διοδίων στην νέα σύμβαση της Αττικής Οδού (η οποία θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2024) στα 2,50 ευρώ από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα, δεν φαίνεται να έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη χαρά από την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Η πρόταση που είχε υποβάλλει το Ταμείο προς το Υπουργείο ήταν για κλιμακωτά διόδια, το ύψος δηλαδή των οποίων να καθορίζεται ανάλογα με τις ώρες αιχμής. Η τιμολογίακή που προτάθηκε, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Ταμείο, θα οδηγούσε σε χαμηλότερα διόδια (κατά μέσο όρο) από τα 2,80 ευρώ ανά διεύλευση που είναι σήμερα. 
Ωστόσο η πολιτική βούληση ήταν διαφορετική και αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στα όσα δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

@ Μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε μέσα από το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι «σήμερα, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων, ανοδικών κινδύνων, έντονης μεταβλητότητας και υψηλής αβεβαιότητας - διεθνώς -, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων». Μήνυμα, που έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των τραπεζών, όπου τέθηκαν μία σειρά από ζητήματα τα οποία κυρίως είχαν να κάνουν με τις παρενέργειες που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση έχει ανησυχήσει, όπως άλλωστε και ο κεντρικός τραπεζίτης, που διαβλέπουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων αλλά και εν γένει επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών των δανειοληπτών. Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός καθώς βλέπουν ένα πρόβλημα να έρχεται και επιχειρούν με κάθε τρόπο να το αναχαιτίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος είχε σημειώσει πρόσφατα ότι «αύξηση των "κόκκινων" δανείων θα έχουμε. Όταν έχεις συνδυασμό αύξησης των δόσεων λόγω αύξησης των επιτοκίων, δηλαδή θα ανέβει και η δόση του στεγαστικού, θα ανέβουν και οι δόσεις στις επιχειρήσεις που χρωστάνε χρήματα στις τράπεζες».

@ Η μαζική στροφή των πολιτών προς τις ψηφιακές συναλλαγές έχει ανεβάσει τον πήχυ για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, με τις κινήσεις εκσυγχρονισμού από τη διοίκηση, πρωταγωνιστεί στην καινοτομία. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, στο Innovation Forum, οι ψηφιακές συναλλαγές κυριαρχούν και για τον λόγο αυτό «μια συνεργασία με την πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των στελεχών, καθώς οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας είναι αλματώδεις και συχνά παρατηρείται κενό δεξιοτήτων, το οποίο δύσκολα μπορεί να καλυφθεί».
Παράλληλα με επιτυχία ολοκλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς την αξιολόγηση και πιστοποίηση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στα κτίρια της, σύμφωνα με το αυστηρό περιβαλλοντικό πρότυπο EMAS και το ISO 14001. Το Σύστημα περιλαμβάνει διαδικασίες και προγράμματα για μείωση κατανάλωσης ενέργειας, χαρτιού, νερού και άλλων φυσικών πόρων καθώς και ανακύκλωση υλικών, χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού και άλλων πράσινων προϊόντων. Η πιστοποίηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της επίτευξης μιας σειράς στόχων που είχαν τεθεί από την τράπεζα. Από το 2016, η Πειραιώς έχει μειώσει κατά 35% την κατανάλωση ρεύματος, 5% το ρεύμα ανά εργαζόμενο, 40% την κατανάλωση χαρτιού και 44% την κατανάλωση μελανοδοχείων. Η τράπεζα έχει αναλάβει μακροχρόνια δέσμευση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

@ Στους 10 κορυφαίους κατασκευαστές έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης περιλαμβάνεται ο Όμιλος Mytilineos, ο οποίος συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς την εξάπλωση του σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Το τμήμα έρευνας του Ομίλου θεωρείται ένα από τα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία σε όλο το φάσμα της ηλιακής ενέργειας. Μέσω του τομέα ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, ο ελληνικός όμιλος έχει αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση δεκάδων φωτοβολταϊκών πάρκων και αιολικών πάρκων, εντός και εκτός συνόρων, ενισχύοντας συνεχώς την αξιοπιστία του. Ταυτόχρονα, η εταιρεία ρίχνει το βάρος και στα έργα με θετικό ενεργειακό αποτύπωμα και μάλιστα, πριν μερικές ημέρες, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος από την Περιφέρεια Ηπείρου, για τον ηλεκτροφωτισμό και την τοποθέτηση σύγχρονων λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, η διοίκηση βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε φάση προγραμματισμού και σχεδιασμού των επόμενων κινήσεων, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τη χώρα μας, την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής αλλά και της Ευρώπης, λόγω του νέου στόχου για ταχεία απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτιάς: Είμαι τέταρτος στο ψηφοδέλτιο, όμως είμαι πρώτος στις καρδιές των ανθρώπων

Για την αγάπη που δέχεται από τον κόσμο, αλλά και για τα σχόλια που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για την υποψηφιότητά του μίλησε μεταξύ άλλων στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υποψήφ...

Ο βουλευτής της «Νίκης» με τους καλικάντζαρους ξαναχτυπά: Οι πιστοί φιμώνονται και μοιράζουν σφαλιάρες ακόμα και μέσα στην Εκκλησία

Σε διαφορετική γραμμή από την επίσημη θέση της «Νίκης» που εξέφρασε τον αποτροπιασμό και καταδίκασε την επίθεση στη βουλευτή της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη από στέλεχος της στην Καβάλα κ...

Φόρτωση άρθρων...