Κυριακή
03 Μαρτίου 2024

Τεμπονέρας: Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει χώρος στο κόμμα για όλες τις εκφάνσεις και τα ρεύματα της Αριστεράς

Παρασκήνιο

«Δεν τίθεται θέμα» για το εάν μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα η προσυνεδριακή διαδικασία είναι πολύ σημαντική.

«Εκεί θα καθορίσουμε και θα προσδιορίσουμε και την αριστερή προοδευτική εναλλακτική μας ταυτότητα. Και υπάρχει ο χώρος αυτός να γίνουν και οι συζητήσεις και οι επεξεργασίες και να δώσουμε στους πολίτες, αυτό που έχουν ανάγκη. Ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο που θα απαντά στα προβλήματα, είτε αυτά αφορούν τη φορολογία, είτε αφορούν το ασφαλιστικό, είτε τα ζητήματα της οικονομίας και κοινωνίας, δήλωσε στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τεμπονέρας ρωτήθηκε και για την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη, την ώρα που ο ίδιος είχε τον λόγο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. «Δε νομίζω ότι είναι αξιόλογο το περιστατικό. Υπήρχε μια ήπια κριτική βεβαίως, εντός των οργάνων μπορεί να κουβεντιάζουμε, μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί να διαφωνούμε. Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο και είναι στοιχείο και δημοκρατίας και πλουραλισμού και πολυσυλλεκτικότητα για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα», σημείωσε.

Παράλληλα, παρέπεμψε στο συνέδριο, υπενθυμίζοντας ότι η διεξαγωγή του στα τέλη Φεβρουαρίου αποτελεί απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι σύνεδροι καλούνται να συζητήσουν θέματα προγραμματικά, ιδεολογικά και να κάνουν τις απαραίτητες συνθέσεις που χρειάζεται ο χώρος «για να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα. Αυτή η εσωκομματική συζήτηση νομίζω ότι κάπου πρέπει να τελειώσει. Από κει και πέρα έχουμε προβλήματα πραγματικά, τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε».

«Υπάρχει ο χώρος εντός του ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις εκφάνσεις και τα ρεύματα της Αριστεράς»

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε ότι το συνέδριο θα λύσει υπαρκτές διαφορές. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στους αποχωρήσαντες, που αύριο θα ανακοινώσουν το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Σέβομαι την επιλογή των πρώην συντρόφων, οι οποίοι, ξεκινούν μια άλλη διαδικασία πολιτική. Από κει και πέρα όμως, νομίζω ότι υπάρχει ο χώρος αυτή τη στιγμή εντός του ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις εκφάνσεις και τα ρεύματα της Αριστεράς», είπε.

Ο κ. Τεμπονέρας δέχθηκε ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα. «Είναι ένα κόμμα το οποίο ξεκινάει από το έδαφος της Αριστεράς και βεβαίως απλώνεται σε ένα κυβερνητικό μεγάλο κόμμα, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ξέρετε, το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια υπαρκτή δημοκρατική κοινωνική πλειοψηφία να τη μετεξελίξει σε αυτό που ονομάζουμε πολιτική πλειοψηφία. Αυτό βεβαίως θα γίνει στο έδαφος της Αριστεράς. Από κει και πέρα όμως, απλωνόμαστε, με βάση τη διακήρυξη μας, από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι και το προοδευτικό κέντρο», απάντησε.

«Δεν νιώθω εσωκομματική αντιπολίτευση»

«Δεν νιώθω εσωκομματική αντιπολίτευση. Νιώθω ένας άνθρωπος ο οποίος μαζί με άλλους συντρόφους υπερασπίζεται αυτό για το οποίο παλέψαμε όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία δεκαετία που υπάρχει το εγχείρημα αυτό. Είμαι μεταξύ εκείνων που θεωρώ ότι θεωρούν το εγχείρημα αυτό είναι βιώσιμο, έχει προοπτική, είναι χρήσιμο πάνω από όλα στην ελληνική κοινωνία και γι αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου αυτό να επιτύχει», ανέφερε.

Όσον αφορά στις συνεργασίες, σημείωσε ότι «όμορες πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου είναι εκείνες τις οποίες μπορούν να έχουμε πεδία συνεργασίας. Το αποδείξαμε άλλωστε και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών» είπε.

Για το ΠΑΣΟΚ

Για το ΠΑΣΟΚ είπε, ότι «μπορεί να είναι συνομιλητής μας, το αμέσως επόμενο διάστημα, σε ζητήματα καθημερινότητας, σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με προγραμματικά θέματα τα οποία ανακύπτουν καθημερινά και νομίζω ότι είναι ένας χώρος τον οποίο πρέπει και οφείλουμε να κουβεντιάσουμε. Επαναλαμβάνω όχι σε επίπεδο κορυφής».

Τέλος για τις δημοσκοπήσεις, ανέφερε ότι «είναι μια φωτογραφία της κακής μας στιγμής. Είμαστε ακριβώς σε μια διαδικασία εσωκομματική, η οποία προφανώς έχει στενοχωρήσει και έχει απογοητεύσει αρκετό κόσμο. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν τα περιθώρια και για ανασύνταξη των δυνάμεων. Προφανώς ο στόχος στις αμέσως επόμενες ευρωεκλογές δεν είναι κατά την άποψή μου τόσο ποσοτικός. Είναι να δείξουμε στην ελληνική κοινωνία ότι έχουμε μια ρεαλιστική, εφαρμόσιμη πρόταση, η οποία μπορεί να μας κάνει να έρθουμε ξανά σε κυβερνητική τροχιά».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια η ανάγνωση «επιτιμίου» για τον Ιλχάν Αχμέτ

Στην προκλητική ενέργεια σε βάρος του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ αναφέρεται σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Η ανάγνωση «επιτιμίου» σε όλα τζαμιά της Δυτικής Θράκης, με εντ...

Παπανδρέου: Άδικη η επίθεση στον Ανδρέα - Στην Κίνα έμαθε βελονισμό, δουλεύει με τη φύση και έχει ιδέες (Video)

Για τον διορισμό στον Εθνικό Κήπο του γιου του Ανδρέα, κλήθηκε να απαντήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο της «Καθημερινής». Ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τον στενοχωρεί ...

Φόρτωση άρθρων...