Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία, το έξυπνο παιχνίδι της Αθήνας κατά του Ερντογάν

Στα άκρα οδηγεί τις σχέσεις της με την Ελλάδα η Τουρκία, με κορυφαίους αξιωματούχους της γείτονος να προκαλούν σε καθημερινή βάση με ανιστόρητες τοποθετήσεις. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει την κλιμάκωση της έντασης, βλέποντας τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου της Αθήνας σε γεωπολιτικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι εκρηκτική, με τον πληθωρισμό να πλήττει το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών που αποτελούν τη βάση των ψηφοφόρων του Τούρκου Προέδρου και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το κακό κλίμα ενόψει και των εκλογών, το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται πως εξάγει τα εσωτερικά προβλήματα με το να αυξάνει την επιθετικότητα της κατά της Ελλάδας σε μία δύσκολη ομολογουμένως περίοδο που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει παγκόσμιες αναταράξεις.

Από την ελληνική πλευρά, συνεχίζεται η συντονισμένη προσπάθεια διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών, η οποία έχει ήδη αποφέρει καρπούς, καθώς αυξάνονται σταδιακά οι χώρες που παίρνουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας και των διαρκών προκλήσεων κατά των δύο χωρών μελών της Ε.Ε (Ελλάδας και Κύπρου).

Την ίδια ώρα, η προκλητική στάση της γείτονος έχει προκαλέσει προβληματισμό στις τάξεις του ΝΑΤΟ, καθώς η ίδια αγνοεί τη συνοχή της συμμαχίας και συνεχίζει την τακτική της πόλωσης κατά κράτους που είναι μέλος της.

Την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε τεντωμένο σχοινί με ευθύνη της Άγκυρας, η Αθήνα επιδεικνύει ψυχραιμία μεν, αποφασιστικότητα δε και έχει επανειλημμένα διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με οποιονδήποτε τρόπο.

Η κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας καθιστά τη χώρα μας σε επίπεδο υψηλής ετοιμότητας, καθώς το σενάριο για κάποια πρόκληση που θα ξεπερνά τα όρια είναι πλέον υπαρκτό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τον Παπανδρέου θυμήθηκε ο Κασσελάκης - Πήγε στο περίπτερο του ΠΑΣΟΚ στον Εύοσμο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι περιοδείες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε το προεκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ στον Εύοσμ...

Φόρτωση άρθρων...