Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Θεοδωρικάκος: Μέσα σε τέσσερις μήνες στη Θεσσαλονίκη είχαμε 1.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

“Το τελευταίο τετράμηνο- πεντάμηνο, αν συγκρίνουμε με το 2019 και το 2018, γιατί πέρσι είχαμε την καραντίνα και δεν είναι δόκιμο να κάνουμε συγκρίσεις, υπάρχει μείωση της τάξεως του 20% με 25% στην Ελλάδα της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας δηλαδή σε κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, αλλά στην οικογενειακή βία δυστυχώς έχουμε μια σημαντική αύξηση”, ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στον Realfm 97,8.

“Ασφαλώς είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει για αυτόν τον λόγο  στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουμε ιδρύσει στην ΕΛΑΣ έξι γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, πέντε στο λεκανοπέδιο Αττικής και ένα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, χθες επισκέφθηκα το γραφείο της Θεσσαλονίκης και έχει πολύ δουλειά. Μόνο σε 4 μήνες ασχολήθηκε με 180 τέτοιες υποθέσεις, ενώ σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης, το ίδιο διάστημα είχαμε 1.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας”, πρόσθεσε Τάκης Θεοδωρικάκος.

“Ο στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τις γυναίκες, γιατί κυρίως εκείνες είναι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, όχι αποκλειστικά όμως γιατί έχουμε περιπτώσεις με θύματα άνδρες. Να μιλάνε, να απευθύνονται στην αστυνομία, να μην ντρέπονται να καταγγείλουν περιστατικά. Η αστυνομία θα είναι εκεί και θα παρέμβει. Θα αυξήσουμε τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, θα πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις που ασχολούνται με αυτό το θέμα” υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη

“Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο οι νόμοι ισχύουν για όλους τους ανθρώπους. Δεν μας ενδιαφέρει ποια είναι η θέση τους μέσα στον δημόσιο βίο ή ποια είναι η οικονομική κατάσταση κάθε πολίτη. Οι νόμοι είναι νόμοι, τηρούνται από όλους και εφαρμόζονται σε όλους” είπε αρχικά.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η 24χρονη έκανε την καταγγελία την Πρωτοχρονιά, και την επόμενη ημέρα έγινε η ιατροδικαστική εξέταση.

“Όσο σπουδαίο είναι να κάνουμε τα πάντα για να μην συγκαλύπτεται τίποτε από μια υπόθεση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να γινόμαστε δικαστές εμείς οι τρίτοι. Η υπόθεση με όλα τα στοιχεία, με όλα τα δεδομένα, με όλα τα αποτελέσματα των ερευνών δίδεται στη δικαιοσύνη, δίδεται στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές και εκείνες αποφασίζουν τη συνέχεια της υπόθεσης. 

Το λέω γιατί έχω υπόψιν μου κάτι που μου έκανε εντύπωση. Ήμουν χθες στη Θεσσαλονίκη και ρώτησα αν έχουν βγει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν στην κοπέλα, θέλω να σημειώσω ότι οι εξετάσεις αυτές γίνονται από εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η απάντηση που έλαβα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είναι ότι δεν έχουν έρθει στην αστυνομία τα αποτελέσματα” διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να ενημερώνονται πρώτα τα ΜΜΕ για τις τοξικολογικές εξετάσεις απάντησε ότι “θα πρέπει να απευθυνθείτε στους υπευθύνους του εργαστηρίου και όχι στην ΕΛ.ΑΣ. Κάτι έχει γίνει εκεί όσον αφορά στα αποτελέσματα των εξετάσεων”. “Η αστυνομία δεν δέχεται πιέσεις και παρεμβάσεις από κανέναν” σημείωσε.

Η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

“Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Οι Έλληνες επενδύουν πολλά χρήματα στο να μπουν τα παιδιά τις πανεπιστημιακές σχολές και να έχουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Δεν μπορεί λοιπόν τα Πανεπιστήμια που είναι χώροι μόρφωσης, γνώσης, επικοινωνίας και ελευθερίας να μετατρέπονται σε παράγκες βιαιότητας περιθωριακών ομάδων που προβαίνουν σε απαράδεκτες πράξεις” σχολίασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
“Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα. Υπάρχουν νόμοι και τους εφαρμόζουμε. Προσλάβαμε τα 400 νέα παιδιά για τις ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημίων. Η 4μηνη εκπαίδευσή τους θα τους κάνει έτοιμους και ικανούς να συμβάλλουν καθοριστικά στην ασφάλεια. Η ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους 3 μήνες έχει μπει 5 φορές σε πανεπιστημιακούς χώρους για να επαναφέρει τα πράγματα στη νομιμότητα”, συμπλήρωσε ο υπουργός.

“Ο νόμος λέει ότι οι Πρυτάνεις είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να έχουν σχέδιο ασφαλείας και θα πρέπει να διευκρινίσουν αν εντάσσουν μέσα και τις δυνάμεις της αστυνομίας”, κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το στρατηγείο του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο

Σε αγώνα σπριντ έχει επιδοθεί ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί καθημερινά ...

«Πλάτη» Αχτσιόγλου στις Ευρωεκλογές

Παρά την έκβαση της εσωκομματικής μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει παρών. Η πρώην υπουργός και συνιδρύτρια της Νέας Αριστεράς δε θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου στον...

Ο Μεϊμαράκης τρολάρει τη «μεταγραφή» Σπηλιωτόπουλου: Με πήρε η Ούρσουλα τηλέφωνο να μάθει τι γίνεται

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, την ένταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επιτελείο Κασσελάκη ως αναλυτής δημοσκοπήσεων. «Είναι...

Φόρτωση άρθρων...