Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Τι απειλεί πραγματικά τον Μητσοτάκη και οι εκτός τόπου και χρόνου συζητήσεις για εκλογικό νόμο και πρόωρες εκλογές

Μια και μοναδική είναι η πραγματική απειλή για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού ούτε ο «πεθαμένος» πολιτικά Τσίπρας, ούτε ο Ανδρουλάκης για το οποίον πλέον ο μήνας του μέλιτος ολοκληρώθηκε, μπορούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία Μητσοτάκη.
Η απειλή για την Κυβέρνηση είναι η ΕΚΡΗΞΗ της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και ο εκτροχιασμός των οικογενειακών προϋπολογισμών, λόγω της τεράστιας αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος – φυσικού αερίου αλλά και η εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από 5%.
Οι εφιαλτικοί  λογαριασμοί των παρόχων ενέργειας, αλλά και το άδειο καλάθι της νοικοκυράς είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ σημαντικό «πολιτικό» γεγονός που μπορεί να ανατρέψει δεδομένα. Όλα τα άλλα αφορούν μόνο έναν μικρόκοσμο πολιτικών και δημοσιογράφων και όχι την κοινωνία που δοκιμάζεται πλέον και από την οικονομία…

@ Και επειδή υπάρχουν και διάφοροι… ανήσυχοι με τις πολιτικές εξελίξεις, θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε πως η επίσημη προκήρυξη του (υβριδικού) Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας για τις αρχές Μαίου, ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ σχεδόν κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στην Άνοιξη. Ακόμη και εάν το «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ βαρέσει διάλυση τον Απρίλιο, τότε που θα πραγματοποιηθεί  και το Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Πάντως η λογική αλλά και τα ψυχρά μαθηματικά λένε πως μέσω του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θα καταφέρει να περάσει τις αλλαγές που έχει σχεδιάσει, και θα μετατρέψει ένα παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς σε μια Ανώνυμη Εταιρεία , την «Αλέξης Τσίπρας ΑΕ»,  με μοναδικό μέτοχο και «αφεντικό» τον ίδιο. 
Αυτό πάντως που δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς είναι πόσο θα του κοστίσει πολιτικά αυτή η διαδικασία, αφού οι εσωκομματικοί αντίπαλοι είναι σκληρά «παιδιά» και οι εποχές που ο Τσίπρας «έτρωγε» εν μια νυκτί και δεν άνοιγε… ρουθούνι τον Λαφαζάνη, τον Στρατούλη και την Κωνσταντοπούλου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…  

@ Παντελώς εκτός τόπου και χρόνου είναι η συζήτηση που κυρίως ΣΥΡΑΖΑΙΚΟΙ κύκλοι αναπαράγουν για δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου από την παρούσα κυβέρνηση.
Όπως έχουμε και άλλες φορές επαναλάβει, ο Μητσοτάκης, που είναι πάνω από όλα «θεσμικός» πολιτικός παίχτης, πολύ δύσκολα θα πεισθεί από αντίστοιχες εισηγήσεις, τις οποίες μάλιστα σε πρώτο χρόνο έχουν απορριφθεί ασυζητητί. 
Το αντίστοιχο ακριβώς συμβαίνει και με τον χρόνο των εκλογών, αφού παρά την πολιτική και δημοσιογραφική… παπαρολογία, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Άνοιξη του 2023, σε έναν χρόνο από τώρα και λίγους μήνες πριν την τυπική ολοκλήρωση της θητείας της παρούσης Κυβέρνησης. 
Τα υπόλοιπα είναι για μεταμεσονύκτιες «συνωμοτικές» κουβέντες στα γνωστα καφενεία της Πλατείας Φιλικής Εταιρείας. 

@ Εξίσου αστεία (για να μην πούμε και γελοία) είναι και ανακύκλωση της κουβέντας για την «επιβολή» από τις Βρυξέλλες μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών».
Προφανώς αυτοί που ανακυκλώνουν τέτοιου είδους ΦΑΙΔΡΑ σενάρια είτε δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, αφού αδυνατούν να αντιληφθούν πως στην Ελλάδα υπάρχει μια πανίσχυρη Κυβέρνηση 157 βουλευτών, είτε το κάνουν για κανένα δημοσιογραφικό… μεροκάματο.  Και ως πιο πιθανό σενάριο προκρίνουμε το δεύτερο. Το μεροκάματο…   

@ «Υπεύθυνη αντιπολίτευση» θέλει να ασκήσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να την αντιδιαστέλλει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για «λαϊκισμό». Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να αποφεύγει τις δημαγωγίες, τα φάλτσα και τις ακρότητες. Ένα τέτοιο φάλτσο υπήρξε στη Βουλή, όταν το Κίνημα Αλλαγής, απαντώντας σε «γαλάζιο» βουλευτή, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει για τη μεγάλη επιτυχία του gov.gr, υποστήριξε ότι ήταν έργο των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου.  Προφανώς το ΚΙΝΑΛ εννοούσε την ανοιχτή διαδικασία για την στελέχωση θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο (opengov) και όχι το gov.gr που είναι έργο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.  

@Τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2021, αλλά και το προσωρινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα θέσουν οι Βρυξέλλες για το 2023, ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, θα κρίνουν και τα μέτρα κατά της ακρίβειας , που σχεδιάζει να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο.
Ως γνωστό μέσα από τον προϋπολογισμό του 2022, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μια σημαντική μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 10 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.
Μέχρι στιγμής με το κλείσιμο της 13ης αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο έπεισε με στοιχεία ότι η ανάπτυξη για το 2021 ξεπέρασε το 8% και ίσως και το 9%, δημιουργώντας ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο περίπου 1 δισ. ευρώ. Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος έδωσε το περιθώριο να χρηματοδοτηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% με 335 εκ. ευρώ, και να ανακοινωθούν το Σάββατο και οι παρεμβάσεις προς του αγρότες ύψους 170 εκ. ευρώ

@ Σημαίνουσα σε επιχειρηματικό αλλά και οικονομικό επίπεδο κρίνεται η συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την e-Bay, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσω αυτής της συνεργασίας εξασφαλίζονται μια σειρά προνομίων για τους επιχειρηματικούς πελάτες της τράπεζας, καθώς η eBay αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών, με 154 εκατομμύρια ενεργούς αγοραστές και 1,5 δισεκατομμύριο καταχωρημένα προϊόντα. Στο eBay δραστηριοποιούνται πάνω από 12.000 Έλληνες πωλητές, που πωλούν ένα αντικείμενο κάθε 34 δευτερόλεπτα, ενώ το 2020 πούλησαν σχεδόν 1 εκατομμύριο προϊόντα. Με τη νέα αυτή συνεργασία, η Εθνική παρέχει στις επιχειρήσεις-πελάτες της τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. 

@ Τέσσερα είναι τα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, στον διαγωνισμό που διενεργεί η ΕΡΓΟΣΕ, για τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και την κατασκευή του δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τα σχήματα ΑΚΤΩΡ -Μυτιληναίος , AVAX -Alstom, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Ιntrakat.
Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 53,5 εκατ. Ευρώ.

@ Στο 2,70%-3,10% καθορίστηκε το εύρος απόδοσης των ομολογιών του Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ της Safe Bulkers από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους και εντός του οποίου οι Ειδικοί Επενδυτές θα υποβάλλουν τις Aιτήσεις Kάλυψης, σύμφωνα με την πρόσκληση της εταιρείας προς το επενδυτικό κοινό.
Η τελική απόδοση και το Επιτόκιο θα γνωστοποιηθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα δημοσιευθούν, στον διαδικτυακό τόπο της Εκδότριας και του Χ.Α. το αργότερο την επόμενη Εργάσιμη Ημέρα μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε κουβανέζικο μπαρ στου Ψυρρή με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης

Μια χαλαρή έξοδο για ποτό μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης σε μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Στην εκδήλωση στον Ελληνικό Κόσμο, όπο...

«Καρφιά» Αντώναρου κατά Γιώργου Τσίπρα: «Δεν χρειαζόμαστε νέους Κατρούγκαλους»

«Σε μια κορυφαία εκλογική αναμέτρηση ένα μεγάλο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάει -και πρέπει να πάει- με μια γραμμή κι ενιαίο λόγο. Όσοι θέλουν να παίξουν τον δικό τους ταμπουρά, αυτο...

Φόρτωση άρθρων...