Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Τι δείχνουν τα πρώτα γκάλοπ μετά την υπόθεση των υποκλοπών και η μετωπική σύγκρουση εταιρειών που ασχολούνται με προμήθειες συστημάτων ασφαλείας   

Ήδη «τρέχουν» από την Δευτέρα σε πανελλαδική κλίμακα οι πρώτες ευρείας κλίμακας κυλιόμενες μετρήσεις και τα κομματικά επιτελεία περιμένουν με τεράστια αγωνία τα αποτελέσματα τους.
Πάντως όσο περνούν οι μέρες η υπόθεση των παρακολουθήσεων «ξεφουσκώνει» - αφού δεν τροφοδοτείται με νέα στοιχεία και δεδομένα – και όλα δείχνουν πως μετά την κορύφωση του... δράματος την Παρασκευή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το ενδιαφέρον θα υποχωρήσει περαιτέρω.
Παράλληλα κάποιες πληροφορίες για τα γκάλοπ που έφτασαν στα αυτιά μας, είναι πως τουλάχιστον βάση των πρώτων στοιχείων, η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών δεν δείχνει να αγγίζει την κοινωνία, και ΔΕΝ προκαλεί σημαντικές μεταβολές στα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων.      
 

@  Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει πυροδοτήσει μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα προμηθειών συστημάτων ασφαλείας αλλά και εξοπλιστικά προγράμματα. Η σύγκρουση αυτή μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα σκανδαλολογίας το οποίο μπορεί να πνίξει στη μπόχα και στη δυσωδία τη δημόσια ζωή. Η οποία θα αγγίξει υποχρεωτικά και την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
 

@ Τελικά δεν «χύθηκε αίμα» στην πρώτη κοινοβουλευτική διαδικασία που… επισυνδέεται με την υπόθεση των υποκλοπών. 
Έτσι κατά πλειοψηφία, και μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, μετά την κεκλεισμένων των θυρών ακρόασή του, έλαβε χθες την θετική έκφραση γνώμης και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό του στη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Αντίθετα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αρνητική γνώμη.
Η «είδηση» πάντως είναι πως τα «χαλκεία» του ΣΥΡΙΖΑ από χθες το πρωί δημιουργούσαν κλίμα για πιθανές αποστασιοποιήσεις, των «γαλάζιων» βουλευτών Τζαβάρα, Κεφαλογιάννη κάτι που βεβαίως δεν συνέβη ποτέ.   

@ Το χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξη του ζητήματος της πανάκριβης και δυσεύρετης στέγης που αφορά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, συνιστά προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης για το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο μπορεί να ισχυρισθεί ότι «ξύπνησε» και κινητοποίησε την Κυβέρνηση για ένα μείζον κοινωνικό θέμα, και με το οποίο βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ των… New York Times απαξιεί να «ασχοληθεί».
Καλές οι παρακολουθήσεις, δικαιολογημένη – ως ένα βαθμό – η οργή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την απόπειρα παραβίασης της προσωπικής του ζωής, αλλά δεν μπορεί το ζήτημα των κοριών να κυριαρχεί στην σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική ατζέντα που ευαγγελίζεται η Χαριλάου Τρικούπη. 
          
@ Το τελευταίο διάστημα έντρομοι βουλευτές και στελέχη κομμάτων, επιχειρηματίες και εκδότες τρέχουν να καθαρίσουν τα κινητά τους. Πολλοί μάλιστα καταφεύγουν σε εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρίες του εξωτερικού για να διαπιστώσουν αν έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό. 
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει αρμόδια τεχνική υπηρεσία για να ελεγχθούν τα κινητά των βουλευτών και των κορυφαίων κομματικών στελεχών.

@ Το κλείσιμο του σεναρίου των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο παρατείνει την αγωνία αρκετών γαλάζιων βουλευτών που θα πρέπει να περιμένουν για να μάθουν αν γνωστά ονόματα από το υπουργικό σχήμα θα είναι υποψήφιοι στις περιφέρειές τους.
Συγκεκριμένα, παραμένει ερωτηματικό αν θα κατέλθει στον εκλογικό στίβο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης καιΑνάπτυξης Γιάννης Τσακίρης.
Η κυρία Γκάγκα, πάντως, που έβγαλε ασπροπρόσωπο τον πρωθυπουργό για την επιλογή της  έχει κωλύσει το μικρόβιο της πολιτικής.

@ Δεν εγκαταλείπει την  προσπάθεια να πολιτευθεί με τη ΝΔ ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τελικά θα είναι στα γαλάζια ψηφοδέλτια.
Ο πρώην γραμματέας λοιπόν ερωτηθείς προ ημερών  για το αν δηλαδή στις εθνικές εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής, απάντησε: «Σίγουρα και σε αυτές, όπως πάντα, στις εκλογές, θα δώσω τον αγώνα για τη Νέα Δημοκρατία. Από ποια θέση, θα φανεί στην ώρα του».
Πάντως στο Μαξίμου δεν ακούγεται καθόλου το όνομα του για υποψήφιος βουλευτής.
Ίσως στο κόμμα του Βελόπουλου να είχε περισσότερες πιθανότητες…

@ Μέσα στον μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει και επίσημα την δεύτερη δόση από το Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία αφορά επιχορηγήσεις ύψους 1,97 δισ. ευρώ, έχοντας ολοκληρώσει τα 25 ορόσημα που την συνοδεύουν. Η δόση αναμένεται να μπει στα δημόσια ταμεία, πριν από το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για ζωτικής σημασίας πόρους, οι οποίοι θα στηρίξουν την αναπτυξιακή πορεία, σε μια περίοδο, όπου μυρίζει... μπαρούτι και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει από τη μία μέρα στην άλλη... 

@ Στο 5,7% από 4% πριν αναβαθμίζει η UBS την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, τονίζοντας πως οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ισχυρές φέτος, ενώ ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο "μοχλό" του ΑΕΠ, με τα έσοδα να αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζει η UBS, ο κύκλος εργασιών εγχώριων επιχειρήσεων βελτιώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022: αυξήθηκε κατά 39,3% ετησίως σε ονομαστικούς όρους το δεύτερο τρίμηνο, μετά το 38,4% ετησίως το α’ τρίμηνο.
Οι δύο μεγαλύτερες συνεισφορές προήλθαν από τη μεταποίηση και το χονδρικό & λιανικό εμπόριο, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά από τον κλάδο της διαμονής και των υπηρεσιών τροφίμων. Αυτό συνεπάγεται υψηλή θετική συνολική συνεισφορά από τον τουρισμό, δεδομένου ότι τα τουριστικά έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 330% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο. Μαζί με αύξηση 31% σε ετήσια βάση στα φορολογικά έσοδα το δεύτερο τρίμηνο, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να παρέμεινε υγιής το δεύτερο τρίμηνο.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για το «θαύμα» Κασσελάκη - Έντονες αντιδράσεις και για τις δηλώσεις Παπανώτα

Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος και δημοσιογράφου, Δημήτρη Παπανώτα. Συγκεκριμέν...

Φόρτωση άρθρων...