Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Τι καινούργιο αποκαλύπτουν τα γκάλοπ που έρχονται, «κάηκαν» όλα τα σενάρια συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ποιον (δεν) αφορά η «φωτογραφική» τροπολογία για τα«Family Offices»  

 Έρχεται ακατάπαυστος «βομβαρδισμός» δημοσκοπήσεων τα επόμενα 24ωρα από το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης, τηλεοράσεις, εφημερίδες, sites κλπ. και μέχρι την Παρασκευή προ των εκλογών, που επιτρέπεται και η δημοσιοποίηση των μετρήσεων ΟΛΟΙ θα κριθούν αλλά και θα… εκτεθούν.
Το ρίσκο για τις σοβαρές δημοσκοπικές εταιρείες είναι αντικειμενικά μεγάλο, αφού εάν πέσουν ΕΞΩ στις εκτιμήσεις τους, η εικόνα της ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ που εσκεμμένα καλλιέργησαν τα προηγούμενα χρόνια σε βάρος των εκλογολόγων, οι βασικοί εκφραστές του λαϊκισμού στην χώρα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τμήματα της Άκρας Δεξιάς θα γιγαντωθεί σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. 
Γι αυτό όλοι οφείλουν να κρατήσουν «χαμηλά την μπάλα».

@ Ειδικά σε αυτές τις εκλογές, αντικειμενικά τις πιο «βουβές» που έχει βιώσει η χώρα ιστορικά και με ότι αυτό συνεπάγεται για το τελικό αποτέλεσμα.
Πάντως για την ενημέρωση σας, το «range» δηλαδή το εύρος των ποσοστών, για τα τρία πρώτα κόμματα που μέχρι στιγμές «βγάζουν» οι δημοσκόποι (σε επίπεδο εκτίμησης αποτελέσματος και όχι πρόθεσης ψήφου) είναι η εξής: ΝΔ 32%-35%, ΣΥΡΙΖΑ 27% - 30%, ΠΑΣΟΚ 10% - 12%. 
Τα μικρότερα κόμματα φαίνεται να μην ενισχύονται με την ένταση που κατέγραψαν οι μετρήσεις μετά τα Τέμπη, αν και η Βουλή θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ εξακομματική. 
Υπό κάποιες προϋποθέσεις, και εφόσον βεβαιωθούν και στην κάλπη τα παραπάνω ποσοστά, θα μπορούσαν Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης να σχηματίσουν Κυβέρνηση.
Όσο περνούν όμως οι μέρες γινόμαστε όλο και πιο πολύ ΒΕΒΑΙΟΙ πως ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος τελικά επιθυμεί κάτι τέτοιο…   
          
   
@ Πολλά ακούγονται στην δημοσιογραφική πιάτσα, αναφορικά με τον πιο μεγαλοσχήμονα παράγοντα αφορά η ξαφνική απόφαση – «εξυπηρέτηση» της Κυβέρνησης, να νομοθετήσει λίγο πριν τις κάλπες, υπέρ της δημιουργίας «Family Offices» ,  εταιρειών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα σε «ελεύθερη» μετάφραση.      
Σύμφωνα με την τροπολογία, η διαχείριση των χρηματικών ροών της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, μπορεί να διενεργείται από εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες λειτουργούν με οποιαδήποτε από τις προβλεπόμενες νομικές μορφές, εκτός των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Αποκλειστικός σκοπός των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας είναι να παρέχουν υποστήριξη στα φυσικά πρόσωπα και στα μέλη των οικογενειών τους (π.χ. σύζυγοι, άγαμα τέκνα, γονείς κλπ.) κατά τη διοίκηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεών τους, που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.
Και επειδή πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται, το βέβαιον είναι πως αυτή η «φωτογραφική» ρύθμιση ΔΕΝ αφορά την οικογένεια Λάτση, αλλά έτερο επιχειρηματία…

@  Στην Κουμουνδούρου ήξεραν από την πρώτη στιγμή που μιλούσαν για «προοδευτική διακυβέρνηση» και το υιοθετούσαν ως κεντρική πολιτική στρατηγική και εκλογικό αφήγημα, ότι ξεκινούσαν με... «γκολ από τα αποδυτήρια». Κι αυτό διότι η «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι σαν το τανγκό –για να μην πούμε χειρότερη: βλέπετε, στο τανγκό χρειάζονται δύο. Για τα «μαθηματικά» της απλής αναλογικής μπορεί να απαιτούνται... τρεις ή τέσσερις. 
Και ενόσω τα πρώτα ανησυχητικά δημοσκοπικά μαντάτα έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στο επιτελείο Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς είναι έξαλλοι με τον Βαρουφάκη, αλλά διαπιστώνουν ότι τούς έχει εγκλωβίσει: από τη μία λέει επικίνδυνες «τρέλες» που επιτρέπουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισείει την «προοδευτική διακυβέρνηση» ως μία απειλή επιστροφής στις ταραγμένες ημέρες του 2015. 

@Από την άλλη ο Βαρουφάκης αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει αποστάσεις, δείχνοντας στα μάτια των αριστερών ψηφοφόρων ποιος είναι ο... «νερόβραστος» και ποιος ο «σούπερ αριστερός» .
Οι ασυναρτησίες του ΜέΡΑ25, που έχουν προκαλέσει «κοκομπλόκο» στον ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησαν και μία παράπλευρη απώλεια: ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει ξεκάθαρα, ως «κόκκινη γραμμή», ότι επ’ ουδενί θα συμμετείχε στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα με το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Με άλλα λόγια, ο Βαρουφάκης δεν εγκλώβισε μόνο τον Τσίπρα με την ρητορική του, αλλά «τελείωσε» και την απλή αναλογική,. 

@ Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω αποκλείεται το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων», αφού δεν βγαίνουν τα «κουκιά», ειδικά και μετά την κατηγορηματική άρνηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έχει κάνει σαφή τη σαφή θέση του ΚΚΕ ενάντια σε κάθε περίπτωση συμμετοχής σε κυβερνητικά σχήματα.
Και επειδή ο «πνιγμένος από τα μαλλιά» του πιάνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε εσχάτως στο τραπέζι και το σενάριο περί  «κυβέρνησης ανοχής», που είναι μετεξέλιξη της «κυβέρνησης των ηττημένων.
Μια τέτοια εξέλιξη θα βόλευε πολιτικά και εσωκομματικά τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένο να παραμείνει εντός παιχνιδιού μετά από μια νέα εκλογική ήττα.

@ Δεν συμφέρει όμως το ΠΑΣΟΚ για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, η κομματική και εκλογική
του βάση έχει εμπεδωμένα κι έντονα συναισθήματα απέχθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που καταγράφεται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. 
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τους κεντρώους ψηφοφόρους που αποτελούν το μήλον της έριδος για τα πολιτικά συστημικά κόμματα.
Πρόκειται για τους αποκαλούμενους ενδιάμεσους μετριοπαθείς εκλογείς, που ψηφίζουν με λογική κόστους – οφέλους, δυσφορούν απέναντι στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και φοβούνται ακόμη την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. 

@ Η υπέρβαση του στόχου στον προϋπολογισμό και η εμφάνιση πλεονάσματος στο σύνολο των δημοσίων οικονομικών αποδεικνύεται περίτρανα ότι στηρίχθηκε στα έσοδα από φόρους, λόγω της ακρίβειας. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πλεόνασμα 220 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,602 δισ. ευρώ, Αρκεί και μόνο να σημειωθεί ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2,281 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και νομίζουμε ότι αυτό τα λέει όλα. Σίγουρα, η αύξηση αυτή προέρχεται εν μέρει από τη διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και τη χρήση του "πλαστικού" χρήματος, ωστόσο, είναι τόσο μεγάλη η ακρίβεια στην αγορά, που συμπαρασύρει τα έσοδα από τον ΦΠΑ, αλλά και τον Φόρο Εισοδήματος. Αν το κόστος ζωής ανέβει στα ύψη, τότε τα πλεονάσματα έρχονται από μόνα τους, αλλά την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά... βελάζουν από την ακρίβεια και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Τα αυξημένα έσοδα του προϋπολογισμού είναι περισσότερα έξοδα για τα νοικοκυριά και σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσουν και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις 21 Μαίου. 

@ Σε ιδιαίτερα θετικά επίπεδα κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στο α’ τρίμηνο του 2023 αφού ξεπέρασαν τα €13,5 δισ. και σημείωσαν αύξηση κατά 17,8% έναντι του α’ τριμήνου του 2022, συμφωνα με την ανάλυση από τον ΣΕΒΕ των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Αντίστοιχα, σημαντική μείωση της τάξης των €1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 19,0%, κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα. 
Αναλυτικά, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και την επεξεργασία του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Μάρτιο του 2023 ανήλθε σε €4.800,8 εκατ. έναντι €4.540,3 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2022, με την αύξηση να ανέρχεται σε €260,5 εκατ., δηλαδή 5,7%. Οι εισαγωγές κινήθηκαν, επίσης, ανοδικά (€293,8 εκατ., δηλαδή 4,1%) και από €7.090,2 εκατ. πέρυσι ανήλθαν σε €7.384,0 εκατ. φέτος. Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα ύψους €2.583,2 εκατ., αυξημένο οριακά κατά €33,3 εκατ., δηλαδή 1,3% συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2022.

@ Στα 111,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το α’ τρίμηνο του 2023 χάρη κυρίως στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, με τα κεφάλαια να ανέρχονται στα 5,85 δισεκ. ευρώ.
«Το ξεκίνημα του 2023 ήταν ιδιαίτερα δυναμικό για την Alpha Bank, καθώς, το πρώτο τρίμηνο, τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μας ανήλθαν σε €162 εκατ. Η επίδοση αυτή αποδεικνύει την προσήλωση και τη δέσμευσή μας στη δημιουργία αξίας, σε ένα σύνθετο περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, πιθανά μακρύτερης διάρκειας, όπου οι τράπεζες υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαχείριση των κινδύνων» τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Μαρέβα Μητσοτάκη στην Ζάκυνθο για την επαναλειτουργία του Λυκείου Ελληνίδων

Στη Ζάκυνθο βρέθηκε η Μαρέβα Μητσοτάκη με αφορμή πρόσκληση που έλαβε από το Λύκειο Ελληνίδων Ζακύνθου, το οποίο επαναλειτουργεί για πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες διακοπής των δρα...

Φόρτωση άρθρων...