Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Τι σηματοδοτεί η νίκη Μακρόν για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Έκδηλα είναι τα σημάδια ικανοποίησης στην Κυβέρνηση μετά από την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ανανέωση της θητείας ενός κορυφαίου πολιτικού, συνειδητοποιημένου Ευρωπαίου και συμμάχου της Ελλάδας, συνιστά μια θετική εξέλιξη τόσο για τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όσο και για την ευρύτερη προσπάθεια στην Ευρώπη να μπει επιτέλους ένα ανάχωμα στις δυνάμεις του λαϊκισμού και του αναθεωρητισμού που απειλούν την μελλοντική συνοχή των κρατών-μελών.

Το γεγονός πως οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας περνούν την καλύτερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, συνιστά μια ισχυρή παρακαταθήκη για την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί εκ νέου να αντιμετωπίσει σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και την προκλητικότητα της Άγκυρας που δεν λέει να σταματήσει.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα μόλις λεπτά μετά από την ανακοίνωση των exit polls στη Γαλλία, έσπευσε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συγχαρεί το Γάλλο Πρόεδρο, κάνοντας παράλληλα λόγο για νίκη της Ευρώπης.

Κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ο Μακρόν παίζει έναν κεντρικό ρόλο στη χώρα του και πρωταγωνίστησε στα ευρωπαϊκά πράγματα, όπως δεν το είχαν κάνει οι προκάτοχοί του εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε μία περίοδο που η Ρωσία συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία και με τους δείκτες ανασφάλειας να αυξάνονται διαρκώς για το επέκεινα αυτής της σφοδρής σύγκρουσης, ο Μακρόν ενισχύει με την παρουσία του την προσπάθεια για ένα αρραγές ευρωπαϊκό μέτωπο που θα βάλει σε πρώτο πλάνο το πραγματικό συμφέρον της Ένωσης και των λαών της, με στοχευμένες δράσεις και πολιτικές που θα έχουν ως κοινή συνισταμένη την ειρηνική συνύπαρξη, την κοινωνική συνοχή και την αύξηση των ευκαιριών για όλους και κυρίως για τους νέους.

Οι δυνάμεις της ευθύνης και της ευρωπαϊκής προοπτικής έχουν καθήκον να συμπράξουν για να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, αφήνοντας στο περιθώριο τις φωνές των ακραίων που ναρκοθετούν σε κάθε ευκαιρία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κυβίστηση εξάδελφου Κασσελάκη για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών - «Δεν τις θέλουμε», λέει τώρα

Σε κωλοτούμπα για την τοποθέτησή του για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών μετά τον αποκλεισμό του κόμματος από τις ευρωεκλογές, προχώρησε ο ξάδερφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ...

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Φόρτωση άρθρων...