Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Το ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος και η διπλή δύσκολη εξίσωση για Αλέξη

Όταν ένα κόμμα προχωράει σε αλλαγή αρχηγού και σελίδας, τότε σχεδόν αυτόματα η κοινωνία στρέφει το βλέμμα της πάνω του και είναι έτοιμη να το ξανακούσει από την αρχή

Μέχρι και πριν 10 ημέρες, τα πράγματα για την Κουμουνδούρου αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ ήταν απλά: στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσαν απλώς αν θα εκλεγεί κάποιος υποψήφιος που θα μπορούσε να αποτελεί προοπτικά «συνομιλητή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν έρθει η ώρα της απλής αναλογικής ή όχι.

Με άλλα λόγια, ανέλυαν και ακτινογραφούσαν όσα έλεγε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης.

Ωστόσο, ο αιφνίδιος θάνατος της Φώφης Γεννηματά, σε συνδυασμό με τη «σφήνα» Παπανδρέου, έχουν πλέον καταστήσει πολύ πιο σύνθετη την εξίσωση «Κίνημα Αλλαγής» και πλέον, στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Το χειρότερο είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ –και δη στο επιτελείο Τσίπρα- δεν έχουν έναν μόνο λόγο να ανησυχούν, αλλά... δύο: ο ένας χειρότερος από τον άλλο.

Και εξηγούμαστε:

Η βασική αγωνία που οι κεραίες μας «πιάνουν» μεταξύ των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα είναι κατά πόσον η «σφήνα» Παπανδρέου, η σχετική πολυήμερη φημολογία και τα φώτα της δημοσιότητας που στράφηκαν γύρω από τη Χαριλάου Τρικούπη, αποτελούν τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις ότι το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά ανοίγει και όλα μπορούν να συμβούν.

Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όχι μόνο για να ανοίξει το παιχνίδι, αλλά και για να οδηγήσει σε πλήρη αλλαγή των συσχετισμών στον κεντρώο-προοδευτικό χώρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια επιβεβαιώνει κάθε μέρα που περνάει ότι δεν μπορεί να κερδίσει πίσω ούτε έναν ψηφοφόρο απ’ όσους τον ανέδειξαν κυβέρνηση, ούτε να προσελκύσει τους –ολοένα και περισσότερους- ψηφοφόρους της ΝΔ που έχουν αρχίσει να απογοητεύονται από τον βηματισμό και τις επιλογές της κυβέρνησης.

Συν τοις άλλοις, και μόνο η προοπτική «ολικής επαναφοράς» του Γιώργου Παπανδρέου, πριν καν ο ίδιος ανοίξει τα χαρτιά του, όχι απλώς αναζωογόνησε τη διαδικασία διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ, αλλά κατέστησε την προεδρική κούρσα στη Χαριλάου Τρικούπη ως «το θέμα της ημέρας» και έδειξε ότι η κοινωνική απήχηση του Κινήματος Αλλαγής είναι πολύ ευρύτερη και μεγαλύτερη από τα ποσοστά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις κάλπες.

Συν τοις άλλοις, όποιος κι αν επικρατήσει στην Χαριλάου Τρικούπη, θα παίξει με τον ΣΥΡΙΖΑ επί ίσοις όροις για έναν απλό λόγο: διότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να επικαλεστεί «καθαρά» και «άσπιλα» από… μνημόνια χέρια: Η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαχειριστεί ο καθένας και το δικό του μνημόνιο και, άρα, δεν υπάρχουν ούτε εύκολα συνθήματα, ούτε βολικές δικαιολογίες.

Κι όμως, αυτός ο λόγος ανησυχίας στην Κουμουνδούρου δεν είναι ο πιο σοβαρός, κι ας πρόκειται για την προοπτική να «μικρύνει» ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανακτήσει το Κίνημα Αλλαγής ζωτικό πολιτικό χώρο που μπορεί να το οδηγήσει εκεί που ήταν ως το 2012. Ο σοβαρότερος λόγος ανησυχίας για το επιτελείο Τσίπρα είναι πως όσα γράφονται και λέγονται το τελευταίο δεκαήμερο για το Κίνημα Αλλαγής είναι άλλη μία απόδειξη πως όταν ένα κόμμα προχωράει σε αλλαγή αρχηγού και σελίδας, τότε σχεδόν αυτόματα η κοινωνία στρέφει το βλέμμα της πάνω του και είναι έτοιμη να το ξανακούσει από την αρχή.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταστεί το θέμα των ημερών, η κοινωνία το ακούει και είναι έτοιμη να τού επιτρέψει να τής ξανασυστηθεί –το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι πως αυτή η διαδικασία ξεκίνησε παράλληλα με τη φημολογία ότι θα είναι υποψήφιος ο Παπανδρέου. Με άλλα λόγια, ακόμη και με τη φημολογία για μία υποψηφιότητα που έρχεται από το παρελθόν και που δεν αφορά κάποιον νέο και άφθαρτο πολιτικό αλλά έναν πρώην πρωθυπουργό, το Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Φανταστείτε, λοιπόν, να άνοιγε και μία τέτοια σχετική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή να αφορούσε ένα πρόσωπο που θα ήταν άφθαρτο: στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προφανώς και δεν έχουν καμία όρεξη να κάνουν αυτή τη συζήτηση και επιμένουν αταβιστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας».

Όμως, οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής δείχνουν πως όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε στασιμότητα, τότε ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να ξανασυστηθεί στην κοινωνία είναι να γυρίσει σελίδα σε επίπεδο κορυφής. Και, έπειτα από δυό χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει, αυτή τη συζήτηση με το «υπόδειγμα» του ΚΙΝΑΛ κάποιοι είναι έτοιμοι να την ανοίξουν και στην Κουμουνδούρου, πυροδοτώντας ευρύτερες εξελίξεις...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτιάς: Είμαι τέταρτος στο ψηφοδέλτιο, όμως είμαι πρώτος στις καρδιές των ανθρώπων

Για την αγάπη που δέχεται από τον κόσμο, αλλά και για τα σχόλια που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για την υποψηφιότητά του μίλησε μεταξύ άλλων στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υποψήφ...

Κασσελάκης για Παπανώτα: Καλά έκανα που τον διέγραψα - Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις, όχι στα λόγια

«Καλά έκανα και διέγραψα τον κύριο Παπανώτα, να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από τη Δράμα, ο οποίος μιλά με ρατσιστικό λόγο, προσβάλλει μία ολόκλη...

Φόρτωση άρθρων...