Η επικράτηση στις εννέα μονοεδρικές περιφέρειες είναι το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης ενόψει των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου για λόγους πολιτικού γοήτρου αλλά και αυτοδυναμίας στο δεύτερο γύρο.

Του Κώστα Πασίση

Ενώ το Μαξίμου εκπονεί και ειδικό σχέδιο για τις λεγόμενες περιφέρειες-βαρόμετρο, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πρωτιά στη Νέας Δημοκρατίας αλλά τα ερωτήματα και τα αγκάθια αυτή τη φορά είναι πολλά και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το αποτέλεσμα της κάλπης…

Στις μονοεδρικές της Ευρυτανίας, των  Γρεβενών, της Φωκίδας, της  Κεφαλονιάς, της Λευκάδας, της Σάμου και της Ζακύνθου, προστέθηκαν η Καστοριά και η Θεσπρωτία, οι οποίες με την τελευταία απογραφή έχασαν τη μια από τις δυο έδρες τους και «βαπτίστηκαν» μονοεδρικές Σύνολο εννιά.  Μια εξέλιξη που αφήνει κάποιους εκτός Βουλής…

Σύμφωνα με ειδικούς εκλογικούς αναλυτές οι μονοεδρικές έχουν κομβικό ρόλο στην επικείμενη αναμέτρηση  και αυτό επειδή έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην κατανομή των εδρών στη Βουλή από ό,τι οι περιφέρειες με περισσότερους βουλευτές.

Στις Εκλογές του 2019 η Πειραιώς . κατάφερε να κερδίσει και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες, δίνοντας τη δυνατότητα στον αρχηγό της Δεξιάς να μιλήσει για εκλογικό θρίαμβο…

Ειδικότερα στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία σημείωσε τα εξής αποτελέσματα:

Στην Ευρυτανία συγκέντρωσε ποσοστό 48,87 και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,54. Στα Γρεβενά 43, 16 και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,49, Στη

Λευκάδα πήρε 44,37, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε μόλις 28,19.

Σχεδόν ίδια εικόνα καταγράφηκε και στην Κεφαλονιά με τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει 37,94 και η Κουμουνδούρου 32,45

Δέκα μονάδες διαφορά υπερ της Ν.Δ. καταγράφηκε στη Ζάκυνθο. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41,91 και ο ΣΥΡΙΖΑ 31,44.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η διαφορά στη Φωκίδα όπου η ΝΔ συγκέντρωσε 44,75 και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 29,16.

Ενώ στη Σάμο η διαφορά ήταν εμφανώς μικρότερη. Η ΝΔ είχε 34,13 και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,8%

Στις δυο νέες μονοεδρικές η διαφορά είναι υπερ της ΝΔ. Στη Καστοριά, μεγάλο κάστρο της Δεξιάς η ΝΔ πήρε 50,23 και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,1. Ενώ στη Θεσπρωτία η ΝΔ 41,14 και ο ΣΥΡΙΖΑ 31,54.

Η μεγάλη άνοδος του ΠΑΣΟΚ, η ακρίβεια που πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οι παρακολουθήσεις και  το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, με την κατάρρευση του επιτελικού κράτους έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει απώλειες σε όλες τις περιφέρειες και αυτό ανησυχεί το εκλογικό επιτελείο του Μαξίμου.

Ωστόσο προς τα έξω οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εμφανίζονται αισιόδοξοι.

 «Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις μονοεδρικές περιφέρειες που κερδίσαμε το 2019 και προφυλάξουμε τις περιφέρειες που παραδοσιακά η ΝΔ έχει υψηλά ποσοστά τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας θα παραμείνει ρεαλιστικός», λένε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο σύμφωνα με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις η ΝΔ καταγραφεί σημαντικές απώλειες στη Σάμο όπου η διαφορά ήταν ήδη μικρή.

Επίσης δύσκολες χαρακτηρίζονται οι μονοεδρικές της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου αλλά και της Λευκάδας…

Ειδικά της Ζακύνθου η εικόνα για τη ΝΔ αντιστράφηκε από τη μεγάλη μεταγραφή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή στο ΠΑΣΟΚ, που έχει φέρει τα πάνω κάτω στα εκλογικά δεδομένα.

Αυτή είναι μια μονοεδρική περιφέρεια που σε αυτή την αναμέτρηση μπορεί να βαφτεί στα πράσινα…

«Αίνιγμα» παραμένει η μονοεδρική στα Γρεβενά λόγω Πάτση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση συζητείται ακόμη στην περιοχή και έχει αφήσει αρνητικό αποτύπωμα και το Μαξίμου προσπαθεί να βρει τρόπο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Καλύτερη εικόνα από τις προαναφερθείσες παρουσιάζει η ΝΔ  στην  Ευρυτανία, στη Καστοριά, στη Φωκίδα  και την Θεσπρωτία όπου διατηρεί καθαρό προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κινείται στα ποσοστά που κατέγραψε στις εκλογές του 2019.

Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να μην εισπράττει από τις φθορές της κυβέρνησης.

Όπως και να έχει, η μάχη των μονοεδρικών με φόντο και την απλή αναλογική στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται σκληρή.

Περιφέρειες-Βαρόμετρα

Εκτός όμως των μονοεδρικών «πονοκέφαλος» είναι και οι περιφερειες-βαρόμετρο. Μια από αυτές είναι ο νομός Λάρισας που κατά πολλούς αναλυτές δίνει Πρωθυπουργό,  επειδή η εν λόγω περιοχή διαθέτει σημαντικό αστικό ιστό και μεγάλο αγροτικό πληθυσμό. Και δημοσίους υπαλλήλους και ιδιωτικούς. Η δε ηλικιακή της διαστρωμάτωση είναι αντιπροσωπευτική εκείνης της χώρας συνολικά.

Τον Ιούλιο του 2019 η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 39,85% στην επικράτεια και 39,30% στη Λάρισα. Ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% και 31,25%. Το ΚΙΝ.ΑΛ. 8,10% και 8,79%. Το ΚΚΕ 5,30% και 6,25%. Η Ελληνική Λύση 3,70% και 4,34%. Το ΜΕΡΑ25 3,44% και 2,81%.

Περιφέρεια ειδικού ενδιαφέροντος είναι και η Αχαΐα με εκλογικό σώμα που κινείται στην κεντροαριστερά. Όσο μεγαλύτερό ποσοστό συγκεντρώσει  η Ν.Δ. στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, τόσο καλύτερα θα πάει σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Πειραιώς ποντάρει πολλά στον γαλάζιο Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη ο οποίος αποδείχθηκε ότι διαθέτει πολιτικά «περάσματα» στη κεντρώα εκλογική δεξαμενή της Αχαΐας, που του έδωσε και τη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Περιφέρεια βαρόμετρο είναι και η Κοζάνη με την περιοχή να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Πειραιώς.

Η Ν.Δ. επιχειρεί να τονώσει τα ποσοστά της στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια λόγω της ανεργίας και της ακρίβειας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή η Κοζάνη έχει απωλέσει μια έδρα της…

Δημοσιεύθηκε στο «Καρφί»