Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Το μεταναστευτικό, η θωράκιση των συνόρων και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Παρασκήνιο

Η θωράκιση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων αποτελεί για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη θέμα πρώτης προτεραιότητας, ενώ καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη για περαιτέρω συνδρομή της Ε.Ε στην εργώδη προσπάθεια για τη φύλαξη των ανατολικών συνόρων της.

Στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου και του θερμού επεισοδίου μεταξύ του Πρωθυπουργού και της Ολλανδής δημοσιογράφου, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει άλματα στην αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος όπως είναι οι μεταναστευτικές ροές, δεδομένης και της άρνησης της Τουρκίας να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το εν λόγω θέμα.

Αφενός οι ελληνικές αρχές έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις μεγάλες ροές, αφετέρου να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα νησιά, θέμα που είχε προκαλέσει μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στο παρελθόν, στον διεθνή κυρίως Τύπο.

Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενόψει των επερχόμενων δύσκολων μηνών με το ενδεχόμενο της αύξησης των μεταναστευτικών ροών να είναι ανοιχτό.

Μάλιστα η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και η πυροδότηση εμφύλιων συγκρούσεων στη χώρα δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες για νέα κρούσματα φυγής πολιτών προς τη Δύση.

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2015 όταν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες είχαν περάσει τα σύνορα και λιάζονταν για πολλές εβδομάδες ακόμη και στα κέντρα των πόλεων, στέλνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος κάθε φορά  που ξεσπούν αντίστοιχες κρίσεις.

Ωστόσο, η σκλήρυνση της στάσης και άλλων κρατών όπως της Αυστρίας και της Γερμανίας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δημιουργεί ένα κλίμα που η Ε.Ε οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Μουρούτης: Πλήθος υπουργών και στελεχών στην εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (Photos)

Μεγάλη επιτυχία είχε η χθεσινή εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Μουρούτη, στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός της μεγάλης συμμετοχής, σημαντική ήταν κα...

Κόντρα Ντόρας Μπακογιάννη – ΣΥΡΙΖΑ για τη Βόρεια Μακεδονία: «Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες»

Καυστική κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή την πρόκληση της Βόρειας Μακεδονί...

Φόρτωση άρθρων...