Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Το παρασκήνιο με το κόμμα ΝΙΚΗ, η μονή Καρακάλλου και ο Μητροπολίτης Κατερίνης

Να απαντήσει στις φήμες που κυκλοφορούν -περί ανάμιξής του, στα προεκλογικά, υπέρ του κόμματος ΝΙΚΗ, που αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθώς έφτασε στα πρόθυρα της εισόδου στη Βουλή, επιχειρεί σε δήλωσή του, ο Μητροπολίτης Κατερίνης.

Δήλωση που έρχεται μετά τις καταγγελίες του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, ο οποίος φωτογραφίζοντας τη «ΝΙΚΗ», έκανε λόγο για «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων».

Στην λακωνική δήλωσή του ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος, μιλά γενικά και αόριστα «για φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες», αναφέρει το γνωστό «η Εκκλησία βρίσκεται υπεράνω κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων», προσθέτει πως η Εκκλησία της Πιερίας ανέκαθεν συνεργάστηκε με όλες τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας, και επικαλείται δήλωση του Αρχιεπισκόπου, η οποία όμως αφορά στην στάση του ίδιου.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Έπειτα από φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την εξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανακοινώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ότι, κατά παγία τακτική, η Εκκλησία βρίσκεται υπεράνω κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων. Στο πλαίσιο αυτό, η τοπική Εκκλησία της Πιερίας ανέκαθεν συνεργάστηκε με όλες τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας μας. Το ίδιο θα πράξει και μετά τις επικείμενες εκλογές, τόσο τις Εθνικές όσο και τις Αυτοδιοικητικές. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει πλήρως η δήλωση, την Κυριακή των Βαΐων 9-4-2023, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου: «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη, είναι με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει για το καλό της πατρίδας να συνεργαστεί με όλους όσους ψηφίζει ο ελληνικός λαός».

Οι φήμες

Τα σχόλια ξεκίνησαν στην Πιερία από το βράδυ των εκλογών, όταν τα αποτελέσματα στο νομό δυσαρέστησαν πολλούς. Τα σχόλια και τις μετέπειτα φήμες πυροδότησαν οι εκπλήξεις στις επιδόσεις των υποψηφίων των τριών βασικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και το ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΙΚΗ στην Πιερία. Το ποσοστό αυτό, ήτοι 7,46%, ήταν το υψηλότερο που συγκέντρωσε το κόμμα σε όλη την Ελλάδα.

Δεν είναι λίγοι δε, όσοι εκτιμούν ότι το υπερδιπλάσιο ποσοστό της ΝΙΚΗΣ στην Πιερία, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο νομός είναι η γενέτειρα του ιδρυτή του εν λόγω κόμματος, αλλά στην ανάμιξη του δεσπότη της στα προεκλογικά.

Πέρα από την Πιερία, η ΝΙΚΗ είχε τα υψηλότερα ποσοστά της στις γειτονικές Πέλλας και Β’ Θεσσαλονίκης και παράγοντας με δράση στις περιοχές αυτές -από πολλών ετών- είναι και ο Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Εξάλλου κοινό μυστικό αποτελεί πως το κόμμα Νίκη έχει σχέσεις με το Άγιο Όρος, καθώς συγκεκριμένα μοναστήρια και μεμονωμένοι μοναχοί του παρέχουν στήριξη.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι το εν λόγω κόμμα πήρε αρκετές ψήφους σε περιοχές όπου υπήρχαν κοντά μοναστήρια ή – για παράδειγμα – στο χωριό Αγερσανί (Άγιος Αρσένιος) Νάξου, όπου κατάφερε να συγκεντρώσει 80 ψήφους, χάρη στον… προεκλογικό αγώνα που έκανε αντιεμβολιστής ιερέας.

Όλα αυτά έκαναν αρκετούς να αναφερθούν στη σχέση του εν λόγω κόμματος με τη θρησκεία και θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, παρότι το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα» και αναφέρει πως ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκε ως «κόμμα της Εκκλησίας» ή ως «χριστιανικό κόμμα».

Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου στηρίζουν τη «Νίκη» και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός τού ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, ήταν υποψήφιος βουλευτής, ενώ υποψήφια ήταν και η Μαρία Εζνεπίδου, ανιψιά του Αγίου Παϊσίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα «μαζεύει» κατόπιν εορτής ο Νίκος Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας

Προσπάθεια να μαζέψει τις χθεσινές του δηλώσεις περί προσυνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, πριν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, έκανε σήμερα ο βουλε...

Φόρτωση άρθρων...