Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Τρόπους για να περάσουν οι διαγραφές στην Κεντρική Επιτροπή αναζήτησαν στελέχη του Κασσελάκη σε ...μυστική σύσκεψη

Παρασκήνιο

Τρόπους να ...απαλλαγεί από τα «βαρίδια» φαίνεται να αναζητά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συσχετισμοί της επικείμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου αναμένεται να κριθούν στον «μεσαίο χώρο».

Στην ενδιάμεση, δηλαδή, ζώνη στελεχών μεταξύ των «νεοπροεδρικών» (Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας, Δώρα Αυγέρη) και της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», στην οποία πρωτοστατούν πρωτίστως στελέχη της «Ομπρέλας» (Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας) και δευτερευόντως στελέχη που πρόσκεινται στην κίνηση «6 συν 6», που υποστηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου.

Σε αυτό το χώρο ωστόσο κινούνται στη λογική της «κριτικής στήριξης», γέρνοντας κατά περίπτωση είτε προς την «κριτική» είτε προς την «στήριξη» στελέχη που στηρίζουν μεν τις επιλογές του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, αναγνωρίζοντας πλήρως τις εξουσίες που απορρέουν από την εκλογή του. Τα ίδια στελέχη όμως ανθίστανται πολιτικά και συναισθηματικά στο ενδεχόμενο των διαγραφών, ακόμη και αν στο δημόσιο διάλογο «ξεπεράστηκαν όρια», όπως είχε επισημάνει η Όλγα Γεροβασίλη.

Ποιοι ανήκουν στον «μεσαίο χώρο»

Με επιμέρους διαφοροποιήσεις, στον «μεσαίο χώρο» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κινούνται εν ενεργεία βουλευτές της άλλοτε «προεδρικής τάσης» υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και πρώην βουλευτές και στελέχη της ίδιας επιρροής, ομάδες «πασοκογενών» στελεχών που προέκυψαν από τα διαδοχικά κύματα διεύρυνσης του κόμματος από το 2012 και εξής με κατάληξη την «Προοδευτική Συμμαχία», όπως η «ομάδα Σπίρτζη», περίπου 15 στελέχη που προήλθαν από τη «Δημοκρατική Αριστερά», στελέχη με αναφορά στην Κεντροαριστερά, κάποια μέλη της «Γέφυρας», αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που κράτησαν εξαρχής αποστάσεις, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο κρίσιμος ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσει ο «μεσαίος χώρος» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαφαίνεται και από τις εσωτερικές αναταράξεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της πλειοψηφίας. Μπορεί ο ίδιος ο Νίκος Παππάς να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Στέφανο Κασσελάκη, συνεργαζόμενοι αρμονικά μεταξύ τους, τουλάχιστον 20 στελέχη της «ομάδας Παππά», ωστόσο, ταλανίζονται αναφορικά με την ψήφο τους στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, υπό το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης απέναντι στα τέσσερα προς διαγραφή ιστορικά στελέχη.

Η μυστική σύσκεψη των "αυλικών" 

Η αδυναμία «να περάσουν οι διαγραφές» σε αυτή τη φάση τουλάχιστον είναι απολύτως εντοπισμένη στο στρατόπεδο των «νεοπροεδρικών», όπως διαφάνηκε από την μυστική σύσκεψη στα τέλη της εβδομάδας, όπου τα στελέχη που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη και άλλα κομματικά στελέχη συνευρέθηκαν με ζητούμενο τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και την κινητοποίηση των στελεχών της επιρροής τους, που μετέχουν δηλαδή στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο υπέρ των διαγραφών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμη, ωστόσο, και στον στενό «νεοπροεδρικό» πυρήνα δεν αντιμετωπίζουν όλοι με ενθουσιασμό το ενδεχόμενο των τεσσάρων διαγραφών, ακόμη και αν μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να επικρατεί σε επίπεδο διάθεσης, καθώς σημαίνοντα πρόσωπα του «κλειστού κύκλου» φέρεται να είχαν διατυπώσει εξαρχής αρνητικές εισηγήσεις. Και στην περίπτωση, πάντως, εκείνων -εντός της νέας ηγετικής ομάδας- για τους οποίους οι διαγραφές συνιστούν μονόδρομο, η παρούσα χρονική συγκυρία αποτελεί εμπόδιο ως προς την υλοποίησή τους, λόγω της ανυπέρβλητης εσωκομματικής έντασης.

Ο βασικός προβληματισμός έγκειται, σε κάθε περίπτωση, στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «έθεσε εκτός» κομματικού νυμφώνος τα τέσσερα στελέχη σε μια ηγετική κίνηση επίδειξης ισχύος, οπότε σε επίπεδο εντυπώσεων και μηνυμάτων προς την κοινωνία η συνύπαρξη όλων μαζί κάτω από τη σκέπη της ίδιας συνεδρίασης ακυρώνει σε ένα βαθμό την αρχηγική παρουσία του κ. Κασσελάκη.

Το σενάριο της «σαφούς αναφοράς πολιτικής καταδίκης»

Για το λόγο αυτό, ένα από τα σενάρια που προωθούνται τις τελευταίες ώρες είναι, κατά πληροφορίες, να υπάρξει «σαφής αναφορά πολιτικής καταδίκης» στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου αναφορικά με τις συμπεριφορές των τεσσάρων προς διαγραφή στελεχών και καθώς θα καθυστερεί το σχετικό διαβιβαστικό από την Επιτροπή Δεοντολογίας, οι όποιες διαγραφές να ολοκληρωθούν σε δεύτερο -αν όχι μετασυνεδριακό- χρόνο.

Το πότε, τελικά, θα λάβουν σάρκα και οστά οι τέσσερις διαγραφές εξαρτάται και από τις ευρύτερες -πέραν του σκληρού ΣΥΡΙΖΑ- εξελίξεις, καθώς πληθαίνουν κατακόρυφα κείμενα, προβληματισμοί και εκδηλώσεις. Αρχής γενομένης από αύριο, όπου Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σία Αναγνωστοπούλου και Αντώνης Τζανακόπουλος συζητούν, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση που διοργανώνει η εφημερίδα «Εποχή» με θέμα: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών», εντείνοντας τη συζήτηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης».

Σφοδρή επίθεση στον Κασσελάκη από 51 στελέχη

Εν τω μεταξύ, σε κείμενο που συνυπογράφουν 51 στελέχη που ανήκαν στον παρελθόν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως η εκλογή του «ελέω του λαϊκίστικου καταστατικού που ψηφίστηκε στο προηγούμενο συνέδριο του κόμματος-έδωσε την χαριστική βολή στον απόγονο αυτ

ού του κάποτε ελπιδοφόρου εγχειρήματος αριστερής ενότητας», προαναγγέλλοντας την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Όπως επισημαίνουν, «χρειαζόμαστε ένα χώρο στον οποίο θα (ξανα)συναντηθούμε, συζητώντας και παρεμβαίνοντας ενωτικά, συντροφικά και ριζοσπαστικά, ο οποίος θα μπορούσε εν καιρώ και υπό προϋποθέσεις να ανιχνεύσει την δημιουργία ενός νέου ριζοσπαστικού αριστερού πολιτικού υποκειμένου, που θα έχει σαφείς αποστάσεις από τον κυβερνητισμό, αλλά και τον σεχταρισμό», δίνοντας ραντεβού εν καιρώ και δια ζώσης.

«Η αντοχή όλων μας που στηρίξαμε έχει μία εβδομάδα προθεσμία

Αναβρασμός, την ίδια ώρα, επικρατεί και στο στρατόπεδο των «νεοπροεδρικών», καθώς μετά την προτροπή της Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη που ζήτησε «να προχωρήσουμε χωρίς δισταγμό» στις διαγραφές, περιθώριο επτά ημερών έδωσε χθες στον Στέφανο Κασσελάκη να τις κάνει πράξη ο στιχουργός και υποστηρικτής του στα κοινωνικά δίκτυα, Νίκος Μωραΐτης.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του χθες ο κ. Μωραΐτης, «ο ΣΥΡΙΖΑ των πολιτών έχει άλλες 7 ημέρες περιθώριο. Αν δεν επικυρωθούν οι διαγραφές ή δεν τεθούν σε ψηφοφορία στην Κ.Ε, ΤΕΛΟΣ». «Η αντοχή όλων εμάς που στηρίξαμε για να αλλάξουν όλα έχει μια εβδομάδα προθεσμία», κατέληξε ο κ. Μωραΐτης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κόντρα Ντόρας Μπακογιάννη – ΣΥΡΙΖΑ για τη Βόρεια Μακεδονία: «Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες»

Καυστική κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή την πρόκληση της Βόρειας Μακεδονί...

Φόρτωση άρθρων...