Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Τσιάρας: «Με τη Δικαστική Αστυνομία κλείνει ο κύκλος των τεράστιων αλλαγών στη Δικαιοσύνη»

«Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των τεράστιων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί να τεθούν «προ των ευθυνών τους», αναφορικά με παθογένειες όπως οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

 «Είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση που απολύθηκε τόσο μεγάλος αριθμός δικαστικών λειτουργών», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην ΕΡΤ και προανήγγειλε ότι την Πέμπτη γίνεται το νέο μεγάλο δικαστικό βήμα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο κώδικα δικαστικών υπαλλήλων, «που είναι το 15ο από τον Ιούλιο του 2019».

«Προβλέπεται για πρώτη φορά πραγματική αξιολόγηση και επιθεώρηση δικαστικών λειτουργών ώστε να βρίσκονται προ των ευθυνών τους» και να αντιμετωπιστούν παθογένειες όπως η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων», είπε ο υπουργός.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία δικαστών στην Ευρώπη, άρα δεν ισχύει ότι δεν υπάρχουν αρκετοί. Αντίθετα, υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό δικαστικών υπαλλήλων και το προσεγγίζουμε με τη Νέα Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων», είπε ο Κώστας Τσιάρας.

«Δύο ακόμη εμβληματικά νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι»

Η Δικαστική Αστυνομία αποτελούσε «αίτημα τριών δεκαετιών αφού αναφερόταν και σε νομοσχέδιο του 1993 επί Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ αποτελεί και πάγιο αίτημα των Δικαστικών Ενώσεων», είπε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι:

Η Δικαστική Αστυνομία αναλαμβάνει την φύλαξη των δικαστικών μεγάρων, την επίδοση κλήσεων αλλά και τις μεταγωγές, ώστε να αποδεσμευτεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών της ΕΛ. ΑΣ.

Παράλληλα, προβλέπεται εξειδικευμένο σώμα επιστημόνων «που θα επικουρούν το έργο του δικαστή θέματα περιβάλλοντος, οικονομίας, νέας τεχνολογίας και προσωπικών δεδομένων».

Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα.

«Μέχρι τέλος 2025 στην απόλυτη εποχή του e – justice»

Η ψηφιοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θα είναι γεγονός, ωστόσο τα πρόσωπα είναι το σημαντικότερό της εργαλείο, τόνισε ο υπουργός.
Ερωτηθείς για δημοσίευμα σχετικά με το άρθρο 89 ο κ. Τσιάρας μίλησε για «μη καλά ενημερωμένη εφημερίδα», αφού όπως είπε το άρθρο αποσύρθηκε χθες.

Τέλος, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να σταθούν με μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην πρωτοβουλία» και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψηφίζει ακόμη και νομοσχέδιο που βρισκόταν στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στο διάστημα 2017-2018.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κεραμέως: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της διεθνούς ακαδημαϊκής δραστηριότητας

Μετά την -ομολογουμένως- εντυπωσιακή παρουσία της αποστολής εκπροσώπων τριάντα πανεπιστημίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επόμενη κατεύθυνση εξωστρέφειας αποτέλεσε η Μεγάλη Βρετανία, με τη...

Επίτιμος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου - Τι λέει σε ανάρτησή του

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, μετά από 17 χρόνια, την ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μάλιστα ε...

Φόρτωση άρθρων...