Παρασκευή
19 Αυγούστου 2022

Χρυσοχοΐδης: Πρέπει να σταθούμε απέναντι όλοι μαζί ενωμένοι και να αποκρούσουμε τα ακροδεξιά φαινόμενα

Παρασκήνιο

Στα ακροδεξιά φαινόμενα αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με θέμα «Ακροδεξιός Εξτρεμισμός στην Εποχή της Πανδημίας».

Στην αρχή της τοπόθεσής του, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξέφρασε τις «θερμές ευχές» του για ταχεία ανάρρωση στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως «είναι αγωνίστρια και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα του Μαΐου του 2010, όταν «μια ομάδα περίπου 1.000 Χρυσαυγιτών διεμβόλισε το μπλοκ των διαδηλωτών έξω από Βουλή» και επιχείρησε να εισέλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Ήμουν παρών εκεί» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε πως «με συγκλόνισε αυτό το γεγονός και προσωπικά και πολιτικά». Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε και στις αρχές του 2000, όταν ήρθε και πάλι αντιμέτωπος με αντίστοιχα φαινόμενα, συμπεραίνοντας πως «είναι ένα φαινόμενο, για το οποίο δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάσουμε».

Αν και «οι Χρυσαυγίτες από τους δικαστές και το αίτημα του λαού βρέθηκαν στις φυλακές», στις ΗΠΑ, ωστόσο, «μπήκαν στο Καπιτώλιο. Ας το κρατήσουμε αυτό» επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ερμηνεύοντας ως παγκόσμια τάση την προσπάθεια επικράτησης του ακροδεξιού εξτρεμισμού, με στόχο την κατάλυση της Δημοκρατίας.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα, «επαναλαμβάνονται τα ίδια φαινόμενα με τους ιδίους ανθρώπους» παρατήρησε ο πρώην Υπουργός, περιγράφοντας ακόμη πως «βλέπουμε τους λεγόμενους ιερολοχίτες, τους ψευτοπατριώτες, τους χούλιγκανς» να χρησιμοποιούν ως αφορμή και «πατώντας πάνω στην πανδημία» να επιχειρούν να επανακάμψουν.

«Αυτός ο αντιδημοκρατικός συμφερτός επιδιώκει σε όλο τον κόσμο -όχι μόνο στην Ελλάδα – να βρει έκφραση» απέναντι στη συνταγματική νομιμότητα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο αντίπαλος σήμερα για τη Δημοκρατία». «Όλος αυτός ο συμφερτός επιθυμεί να εκφραστεί, να αποκτήσει ηγεσία και να καταλάβει τα κοινοβούλια, όπως επιχείρησε σε πολύ μικρό βαθμό και κλίμακα η Χρυσή Αυγή» τόνισε ακόμη.
«Πρέπει να σταθούμε απέναντι όλοι μαζί ενωμένοι και να τα αποκρούσουμε» τα φαινόμενα αυτά συνέχισε, όπως έγινε με τη Χρυσή Αυγή, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως επί ημερών του, στην Ελληνική Αστυνομία συστάθηκε η Διεύθυνση Πρόληψης Βίας, ακολουθώντας και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Ο πρώην Υπουργός ανέδειξε και την παράμετρο της εγρήγορσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της γενικότερης πρόληψης, καθώς «δυστυχώς είναι πολύ δημοφιλείς σε μια μερίδα της νέας γενιάς αυτές οι απόψεις», αλλά και την μέριμνα από πλευράς της Πολιτείας για τις υπηρεσίες του κράτους και -ιδιαίτερα τα σώματα ασφαλείας- «ώστε να μην απλώνονται αυτές οι αντιλήψεις στους κρατικούς μηχανισμούς».
Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, περιγράφοντας «πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν και στα ελληνικά social media χιλιάδες άνθρωποι που αναρτούν βίντεο και λένε τις απόψεις τους» για τα εμβόλια που δεν είναι καθόλου τεκμηριωμένες και καθολικά αντίθετες στον επιστημονικό λόγο.

Επίσης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στην στάση του πολιτικού συστήματος με φόντο τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, καθώς «εάν αυτό εξελιχθεί σε μια τάση μέσα στο σύστημα μας και τείνει να εκφραστεί με την ψήφο του λαού», τότε «θα αμφισβητηθεί ευθέως η δημοκρατική νομιμότητα όπως την ξέρουμε θεσμικά και πολιτικά» επισήμανε. 

«Εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να αφουγκράζονται την κοινωνία, τις αγωνίες της» προειδοποίησε ο ίδιος, καθώς εκτίμησε ότι «σαν κοινωνία και σαν χώρα θα είμαστε υποχρεωμένοι με αφορμή την πανδημία να διαχειριζόμαστε διαρκώς κρίσεις, γιατί δυστυχώς κυριαρχεί στην κοινωνία φόβος και ανασφάλεια. Αυτό μας το γέννησε η πανδημία», κατέληξε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεοδωρικάκος: Μαθήματα ανθρωπισμού από τον Τσίπρα, που μας διέσυρε παντού δεν δεχόμαστε

«Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε», αναφέρει στην απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Προ...

Παύλος Μαρινάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο»

«O ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο και δεν διστάζουν να υιοθετήσουν έμμεσα πολλά από αυτά που λέει η τουρκική προπαγάνδα και δεν είναι η πρώτη φορά πο...