Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Νότια Αμερική: 17 εκατομμύρια ζώα χάθηκαν στις φωτιές του 2020 στον υγρότοπο Παντανάλ

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τις πυρκαγιές στον υγρότοπο Παντανάλ στη Βραζιλία το 2020. Επιστήμονες στη Βραζιλία ολοκλήρωσαν μία μελέτη, σύμφωνα με την οποία σκοτώθηκαν έως και 17 εκατομμύρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων πτηνών, ερπετών και πρωτευόντων.

Οι φωτιές μαίνονταν μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, καταστρέφοντας το 30% του μεγαλύτερου τροπικού υγροτόπου στον κόσμο, όπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports. O υγρότοπος Παντανάλ εκτείνεται σε Βραζιλία, Βολιβία και Παραγουάη.

Η Δρ. Μαριάνα Ναποτιλάνο Φερέιρα, επικεφαλής της WWF Βραζιλίας εξήγησε πως εκείνη τη χρονιά ξέσπασαν ανά τον υδρότοπο 22.000 διαφορετικές φωτιές. «Είδαμε σκηνές αποκάλυψης» σχολίασε στο BBC αναφερόμενος στις πυρκαγιές του 2020 ο Δρ. Άλεξ Λις. Ήταν «πολύ διαφορετικές» από αυτές που συνήθως βιώνει η περιοχή και τον τυπικό κύκλο πυρκαγιών και αναζωογόνησης.

«Η έκτασή τους ήταν ασυνήθιστα μεγάλη, ενώ συνδέονταν προφανώς με την εντονότατη ξηρασία εκείνης της χρονιάς. Ο υγρότοπος Παντανάλ δεν μπορεί να συνεχίσει να καίγεται σε αυτόν τον βαθμό κάθε χρόνο. Η βιοποικιλότητα δεν μπορεί να ανακάμψει ύστερα από κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Δρ. Άλεξ Λις.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι στις πυρκαγιές χάθηκε ένας τεράστιος αριθμός φιδιών. Καθώς τα φίδια είναι συνήθως θύτες μικρών θηλαστικών ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μία ασύλληπτη ανισορροπία στο οικοσύστημα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Άδειο το αεροδρόμιο του Μονάχου ενόψει της πανεθνικής απεργίας τη Δευτέρα

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε σήμερα Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο του Μονάχου καθώς διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένας εργαζόμενος, οι οποίοι ξεκίνησαν ...

Φόρτωση άρθρων...