Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Άγκυρα κατά ΗΠΑ για συμφωνία με την Κύπρο: «Θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού»

Πλανήτης

Την έντονη ενόχληση της Άγκυρας προκάλεσε η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ για συμμετοχή στο πρόγραμμα κρατικής σύμπραξης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι καταδικάζει τη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» που «ενθαρρύνει τον εξοπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς». Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την πολιτική, η οποία «σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής και να συμβάλει στη δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».

«Ελπίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κατανοήσει το γεγονός ότι η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια, δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει κακό στους Τουρκοκύπριους» απειλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ 

«Σχετικά με την Υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ και του υπουργείου Άμυνας της ''Ελληνοκυπριακής Διοίκησης''

»Καταδικάζουμε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ και του Υπουργείου Άμυνας της ''Ελληνοκυπριακής Διοίκησης’’ (GCA) στο πλαίσιο του Προγράμματος Κρατικής Συνεργασίας του Γραφείου Εθνoφρουράς, υπό την αιγίδα Υπουργείου των Η.Π.Α. Άμυνας, μετά την ένταξη της GCA στο πρόγραμμα αυτό τον περασμένο Οκτώβριο. Υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ για αυτό το θέμα. Οι ΗΠΑ διατάραξαν την ισορροπία στο νησί της Κύπρου εις βάρος των Τουρκοκυπρίων το 2022 με την άρση του εμπάργκο όπλων στη GCA. Αυτά τα τελευταία βήματα ενθαρρύνουν επίσης τον οπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς. Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτή την πολιτική που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής και να συμβάλουν σε μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού. Ελπίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κατανοήσει το γεγονός ότι η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια, δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει κακό στους Τουρκοκύπριους. Τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

Το State Partnership Program

Σημειώνεται ότι μέσω του State Partnership Program (SPP) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, μονάδες Εθνοφρουράς από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες προέβησαν σε στρατιωτικές συνεργασίες καθοδηγούμενες από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η σύμπραξη εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2022 από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και το Υπουργείο Άμυνας και θα βασιστεί στην αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η αντιτρομοκρατία και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η συμφωνία καθορίζει την πρόθεση και των δύο Εθνικών Φρουρών να σφυρηλατήσουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση βασισμένη στις ανάγκες και τα συμφέροντα και των δύο μερών.

Αντίδραση και από το ψευδοκράτος

Την αντίδραση και του λεγόμενου «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους προκάλεσε νωρίτερα η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Εθοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ. Το ψευδοκράτος κάνει λόγο για ένδειξη πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» στον στρατιωτικό τομέα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή του το ψευδοκράτος λέει ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια φιλελληνική πολιτική στην Κύπρο» ενώ ισχυρίζεται πως γίνεται για μια ακόμη φορά ορατή η σημασία «της αποτελεσματικής και de facto εγγύησης της Τουρκίας για την εσωτερική ασφάλεια» του ψευδοκράτους.

«Η προσπάθεια των ΗΠΑ να αλλάξει την υπάρχουσα ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της ‘’ελληνοκυπριακής διοίκησης’’ και της Ελλάδας, εξαλείφει την πιθανότητα διαλόγου που απαιτείται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρουν τα Κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι «τα λόμπι της ‘’κυπριακής διοίκησης’’ και τη Ελλάδας συμβάλλουν στην πολιτική υπέρ της Κύπρου από τις ΗΠΑ».

Τέλος γίνεται αναφορά στην «αποφασιστικότητα» της τ/κ πλευράς για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Υπογραφή Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Εξάλλου, στις 29 Δεκεμβρίου είχε υπογραφεί το πρώτο Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Φρουράς, το ΠΔΑΣ υπέγραψαν από πλευράς Εθνικής Φρουράς, ο διευθυντής Δ' κλάδου του ΓΕΕΦ, συνταγματάρχης Λούκας Χατζηκωνστάντας και από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο ακόλουθος άμυνας (ΑΚΑΜ) των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), συνταγματάρχης Roger Bowman.

Τουρκία

Το Πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα διμερών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών τις οποίες αναπτύσσει η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Άμυνας, περιλαμβάνει αριθμό δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ με τις οποίες ενισχύεται περαιτέρω η διμερής στρατιωτική συνεργασία. Παράλληλα, αποτελεί επιβεβαίωση της σταθερής αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα κατά το 2022. Σημειώνεται ότι η υπογραφή του ΠΔΑΣ έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας αλληλοϋποστήριξης σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (Acquisition and Cross-Servicing Agreement - ACSA), που υπογράφηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, της επικύρωσης της ένταξης της Κύπρου στο State Partnership Program για το οποίο αναμένεται να υπογραφεί σχετική συμφωνία εντός του 2023 με την Πολιτεία New Jersey, καθώς και της πρόσφατης απόφασης για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της υπογραφής του προγράμματος, την Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συναντήθηκε στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ, με τον ΑΚΑΜ των ΗΠΑ, συνταγματάρχη Roger Bowman, όπου έγινε συνοπτική ανασκόπηση της συνεργασίας που αναπτύχθηκε κατά το 2022, συζητήθηκαν οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο ΠΔΑΣ 2023 αλλά και γενικότερα η πορεία αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...