Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Αιφνιδιαστική επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών στο Κίεβο

Πλανήτης

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν βρέθηκε σήμερα το Κίεβο, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη, για να επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και να προωθήσει την αμερικανική οικονομική βοήθεια.

Η Γέλεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους λίγες μέρες μετά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, επαναδιατυπώνοντας τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον που έδωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από μια εβδομάδα από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», τόνισε απευθυνόμενη στον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ η Γέλεν.

Ο Σμίχαλ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι οι δυο τους συζήτησαν την προοπτική επιβολής νέων κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία και «την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων» που θα μπορούσαν «να διατεθούν για την ανάκαμψη της Ουκρανίας».

Ωστόσο, η Αμερικανίδα υπουργός είπε σε δημοσιογράφους ότι εξακολουθούν να υπάρχουν νομικά εμπόδια για την πλήρη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η υπουργός χαιρέτισε τις ενέργειες του Ζελένσκι για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και την αντιμετώπιση της διαφθοράς – ενέργειες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ δαπανάται με υπευθυνότητα.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού κατά την άφιξή της

Η επίσκεψη της Γέλεν γίνεται μια εβδομάδα αφότου ο Μπάιντεν ταξίδεψε στο Κίεβο και υποσχέθηκε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και νέες κυρώσεις στη Ρωσία που ανακοινώθηκαν μέρες αργότερα, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής απαγόρευσης από τις ΗΠΑ εισαγωγών ρωσικού αλουμινίου.

Λίγο πριν την άφιξή της στην ουκρανική πρωτεύουσα, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν ως προειδοποίηση για πιθανή επίθεση.

Η Γέλεν επισκέφθηκε το Κίεβο μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδία, όπου προέτρεψε τους ομολόγους της να ενισχύσουν την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Από την έναρξη του πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει στην Ουκρανία περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια και η τελευταία εκταμίευση θα φέρει το ύψος της βοήθειας σε πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια, με επιπλέον 8,65 δισεκατομμύρια δολάρια να αναμένονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα τελευταία κονδύλια αποτελούν μέρος των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά προγράμματα που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο ως μέρος της νομοθεσίας για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία εκτιμάται ότι χρειάζεται 40 έως 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική χρηματοδότηση φέτος για να στηρίξει την οικονομία της και διαπραγματεύεται ένα πρόγραμμα δανείου 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καλύψει εν μέρει το κενό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στενός συνεργάτης του Τραμπ παραδέχτηκε ότι πλήρωσε τη Στόρμι Ντάνιελς εκ μέρους του

Σε μία αποκάλυψη προχώρησε πρώην συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μάικλ Κόεν κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου για μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τότε...

Φόρτωση άρθρων...