Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα οστά φάλαινας που χρονολογούνται πριν από 41 εκατ. χρόνια

Πλανήτης

Μήκους 2,5 μέτρων και βάρους 187 κιλών εκτιμάται πως ήταν το κήτος του οποίου τα απολιθωμένα οστά ανακαλύφθηκαν σε μια περιοχή της Αιγύπτου που κάποτε καλυπτόταν από τα νερά. Η φάλαινα είχε ζήσει πριν από 41 εκατομμύρια χρόνια, η δε περιοχή στην οποία ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα είναι ευρέως γνωστή ως «Κοιλάδα των Φαλαινών» και περιέχει «ανεκτίμητα» απολιθώματα, σύμφωνα με την UNESCO.

Την ανακάλυψη ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο (AUC). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φάλαινα βαφτίστηκε «Tutcetus Rayanensis» - από το όνομα του φαραώ Τουταγχαμών, τη λέξη cetus (που σημαίνει κήτος στα ελληνικά) και την προστατευόμενη περιοχή Ουάντι ελ Ραγιάν όπου βρέθηκαν τα απολιθωμένα οστά.

«Πρόκειται για τον μικρότερο βασιλόσαυρο (προϊστορικό είδος φάλαινας, το οποίο έχει εξαφανιστεί) που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και είναι ένα από τα αρχαιότερα δείγματα του συγκεκριμένου είδους στην Αφρική», αναφέρει το AUC σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2021, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει σε κοντινή περιοχή το απολίθωμα ενός αμφίβιου είδους φάλαινας που χρονολογείται πριν από 43 εκατομμύρια χρόνια. Η «Phiomicetus Anubis», που εκτιμάται πως είχε μήκος άνω των τριών μέτρων και ζύγισε περίπου 600 κιλά, παρουσιάστηκε τότε ως η «αρχαιότερη και πιο άγρια φάλαινα (που έζησε) στην Αφρική».

Ακόμη, το 2018 ερευνητές ανακάλυψαν τον αρχαιότερο σκελετό δεινοσαύρου στην Αφρική, ο οποίος εκτιμάται πως έζησε πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αντιμέτωπη ακόμα και με κυρώσεις από τις ΗΠΑ η Σιλιάνοφσκα για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ στέλνουν ηχηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο προστίθεται στις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις της Ελλάδας και πιθανότατα θα ακουστεί πιο δυνατά από τον «μ...

Σκάνδαλο στη Σουηδία με το «εργοστάσιο» ακροδεξιών τρολ - Πώς αξιοποιούσαν την τεχνητή νοημοσύνη

Πολιτική «καταιγίδα» έχει προκαλέσει στη Σουηδία η αποκάλυψη «εργοστασίου» ακροδεξιών τρολ. Σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο αποκάλυψε ότι το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD),...

Φόρτωση άρθρων...