Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ: Η Λευκορωσία μπορεί σύντομα να επιτεθεί στην Ουκρανία

Η Λευκορωσία ετοιμάζεται να αφήσει τη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της και ενδεχομένως σύντομα να συμμετάσχει στην επίθεση στην Ουκρανία.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών του ΝΑΤΟ είπε ότι η συμμαχία ανησυχεί ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν στη μάχη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας προετοιμάζει το έδαφος για να δικαιολογήσει μια επίθεση κατά της Ουκρανίας και την επικείμενη ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει δημόσια ότι η Λευκορωσία μπορεί να συμμετάσχει στον πόλεμο. Και ενώ η χώρα έχει επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να ξεκινήσουν χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις, το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα σίγουρο ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα συμμετείχαν απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν σας λέω ότι θα βάλουν πυρηνικά εκεί αύριο. Αυτό που εννοώ είναι ότι έχουν λάβει μέτρα πολιτικά για να είναι πλέον σε θέση να λάβουν πυρηνικά όπλα εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση», τόνισε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Στα πρόθυρα αδιεξόδου η σύγκρουση στην Ουκρανία»

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του αδιεξόδου, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εμποδίζουν τη Ρωσία να σημειώσει πρόοδο, αλλά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να μην δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει.

«Αν δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, πλησιάζουμε γρήγορα. Η πραγματικότητα είναι ότι καμία πλευρά δεν έχει υπεροχή έναντι της άλλης. Παρά το γεγονός ότι δεν σημείωσε σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Πούτιν φαίνεται απρόθυμος να παραδεχτεί την αποτυχία», είπε ο αξιωματούχος.

Τόνισε, μάλιστα, ότι το πρόβλημα με ένα αδιέξοδο είναι ότι θα οδηγήσει σε μια «μακροχρόνια, παρατεταμένη μάχη» που θα συνεπάγεται «σοβαρή» απώλεια ζωών και καταστροφών. «Καμία πλευρά εδώ δεν μπορεί να κερδίσει. Καμία πλευρά δεν θα συνθηκολογήσει», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...