Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Αλβανία: Σωματοφύλακες και καπνογόνα στη Βουλή

Πλανήτης

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Βουλής της Αλβανίας την Πέμπτη. Οι βουλευτές της Aντιπολίτευσης διέκοψαν την έναρξη της νέας συνεδρίασης του κοινοβουλίου, απαιτώντας τη διεξαγωγή έρευνας κατά της κυβέρνησης για φερόμενη διαφθορά.

Σωματοφύλακες απέκλεισαν την είσοδο στο κτήριο του Κοινοβουλίου, αρνούμενοι την είσοδο σε βουλευτές της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν τιμωρηθεί για προηγούμενα ξεσπάσματα βίας στη συνέλευση.

Στην αίθουσα προκλήθηκε ένταση, με τους βουλευτές να μπαίνουν τελικά από την πίσω πόρτα. Μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άναψαν καπνογόνα ενώ μπράβοι παρακολουθούσαν.

Το κοινοβούλιο αναμενόταν να ψηφίσει τη μεταναστευτική συμφωνία με την Ιταλία, αλλά η πρόεδρος Λιντίτα Νικόλα αφαίρεσε το θέμα από την ημερήσια διάταξη αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε την Τετάρτη την επικύρωση.

Το δικαστήριο θα πραγματοποιήσει ακρόαση στις 18 Ιανουαρίου για να διαπιστώσει αν η συμφωνία παραβιάζει το σύνταγμα της Αλβανίας. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Gazmend Bardhi χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. «Εκ μέρους του δημόσιου συμφέροντος, ζητάμε την αμερόληπτη και ανεξάρτητη κρίση αυτής της συμφωνίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση με πολλά άρθρα του Συντάγματος της χώρας και πολλών διεθνών συμφωνιών» δήλωσε.

Οι αναταραχές στο αλβανικό κοινοβούλιο ξεκίνησαν τον Οκτώβριο λίγο πριν οι εισαγγελείς κατηγορήσουν τον Σαλί Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο και τώρα ηγέτη του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, για διαφθορά σχετικά με ένα σχέδιο αγοράς γης που βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση στα Τίρανα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς ετοιμάζεται να πει «ναι» στην πρόταση για εκεχειρία και ομήρους, λένε στη Σαουδική Αραβία

Η Χαμάς θα ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ότι αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το A...

Φόρτωση άρθρων...