Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Αμερικανικό Πεντάγωνο: «Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτρέπει χώρες «παράσιτα» στους κόλπους του»

Πλανήτης

Υπεραμύνθηκε ο επικεφαλής του Αμερικανικού Πενταγώνου, Μαρκ Έσπερ, της δραστικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών που αξιώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επισήμανε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δε μπορεί να επιτρέπει κράτη «παράσιτα».

«Η πλειονότητα των χωρών θεωρεί τις ΗΠΑ ως τον καλύτερο εταίρο για την παγκόσμια ασφάλεια, όχι μονάχα λόγω της ανωτερότητας των δυνατοτήτων μας και του στρατιωτικού εξοπλισμού μας, αλλά επίσης λόγω των αξιών που υπερασπιζόμαστε», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ενώπιον ειδικών στην εθνική ασφάλεια, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR).

«Οι συμμαχίες μας δεν βασίζονται σε εμπορικές συναλλαγές. Βασίζονται κυρίως στον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και μια κοινή βούληση να τις υπερασπιστούμε», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι μια συναλλαγή. Είναι μια υποχρέωση. Οι ΗΠΑ αφιερώνουν 3,5% του ΑΕΠ τους για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, τους συμμάχους τους και τους εταίρους τους. Πολλές χώρες αφιερώνουν πολύ λιγότερο του 1% στην άμυνά τους», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

«Όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν στην άμυνά τους. Δεν μπορούν να είναι παράσιτα. Δεν μπορούν να κάνουν μειώσεις. Μας αφορά όλους», συμπλήρωσε ο Μαρκ Έσπερ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 17 Μαΐου

Γεγονότα 1521: Ο Εδουάρδος Στάφορντ, 3ος δούκας του Μπάκιγχαμ, εκτελείται για προδοσία. 1590: Η Άννα της Δανίας στέφεται βασίλισσα της Σκωτίας. 1642: Ο Πολ Σομεντί ντε Μεζ...

Σλοβακία: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο

«Μοναχικό λύκο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Ο Μάτους Σούτα Έστοκ ανέφερε ότι ο δ...

Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία - Δασμοί 100% στις εισαγωγές «όσο κυβερνά ο Ερντογάν»

Την ακύρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου του Ισραήλ με την Τουρκία προανήγγειλε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς. Η απόφαση έρχεται σε απάντηση για την α...

Φόρτωση άρθρων...