Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ανταρσία της Wagner: Ο Πούτιν στέλνει τους Τσετσένους του Καντίροφ να «καταστείλουν την εξέγερση»

Ο Καντίροφ έκανε έκκληση στους «μαχητές» να μην «υποκύψουν σε προκλήσεις» – αν και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε για μισθοφόρους της Wagner, για Ρώσους στρατιώτες ή και για τα δύο, όπως σημειώνει το Sky News.

Πλανήτης

Όπως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ραμζάν Καντίροφ χαρακτήρισε ως «πισώπλατη μαχαιριά» την ανταρσία της Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν και δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Τσετσένων μαχητών έχουν ήδη ξεκινήσει για να πάνε στις περιοχές όπου βρίσκονται αυτές της Wagner.

Ο Καντίροφ έκανε έκκληση στους «μαχητές» να μην «υποκύψουν σε προκλήσεις» – αν και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε για μισθοφόρους της Wagner, για Ρώσους στρατιώτες ή και για τα δύο, όπως σημειώνει το Sky News.

Ο πόλεμος «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουμε προσωπικά παράπονα», είπε, αναφερόμενος στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Γεβγκένι Πριγκόζιν και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Υποστηρίζω κάθε λέξη του Πούτιν»
«Πρόκειται για στρατιωτική εξέγερση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες. Υποστηρίζω πλήρως κάθε λέξη του Βλαντίμιρ Πούτιν», ξεκαθάρισε ο Καντίροφ.

Ο Τσετσένος ηγέτης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, απειλώντας: «Η εξέγερση πρέπει να συντριβεί και αν αυτό απαιτεί σκληρά μέτρα, τότε είμαστε έτοιμοι».

 

Ελέγχουν Ροστόφ και Βορονέζ οι δυνάμεις της Wagner
Όπως παραδέχθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος, η κατάσταση στη Ροστόφ είναι δύσκολη αφού οι δυνάμεις της Wagner ελέγχουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης, ανάμεσά τους και το αεροδρόμιο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πριγκόζιν στο μήνυμά του.

Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης κάλεσε να πάνε στη Ροστόφ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Βαλέρι Γκεράσιμοφ, κορυφαίος Ρώσος στρατηγός, αλλιώς απείλησε ότι θα κινηθεί προς τη Μόσχα όπου έχει επιβληθεί αντιτρομοκρατικός συναγερμός.

 

«Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο»
Η Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν απάντησε με μήνυμά της στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου σε έναν από τους πιο δημοφιλείς λογαριασμούς της στο Telegram αναφέροντας ότι «ο Πούτιν έκανε τη λάθος επιλογή» και ότι «σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο».

 

Μάχες στη Βορονέζ
Ο ρωσικός στρατός διεξάγει σήμερα επιχειρήσεις “μάχης” στην περιφέρεια Βορονέζ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που διεξάγεται, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μετά την ένοπλη ανταρσία της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner.

“Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης”, διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές. 

Δείτε βίντεο

 

Πόσο πραγματική είναι η απειλή της Wagner ότι θα κινηθεί προς τη Μόσχα;
Το BBC επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσο πραγματική είναι η απειλή της Wagner ότι θα κινηθεί προς τη Μόσχα.

Το βρετανικό Μέσο αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα ότι: «ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται ότι έχει 25.000 ένοπλους μαχητές υπό τις διαταγές του. Οι περισσότεροι από αυτούς συμμετέχουν εδώ και μήνες σε σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Πριγκόζιν αποσύρει τα στρατεύματά του στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων του Ροστόφ και του Μπέλγκοροντ.

Αλλά ο κύριος όγκος των μαχητών αυτών βρίσκεται επί του παρόντος μακριά από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Για να μετακινηθούν εκεί, ο Πριγκόζιν και οι άνδρες του θα πρέπει να καλύψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα – διασχίζοντας ρωσικές περιοχές όπου ισχύει ειδικό αντιτρομοκρατικό καθεστώς.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές λένε ότι μια φάλαγγα του Wagner χτυπήθηκε σήμερα Σάββατο από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Βορονέζ, στα μισά της διαδρομής προς τη Μόσχα.

Τόσο ο Πριγκόζιν όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παροτρύνουν τώρα ενεργά τους ενόπλους της αντίπαλης πλευράς να αλλάξουν στρατόπεδο – αλλά σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές ποιος θα έχει το πάνω χέρι.

Παρόλα αυτά, ήδη γίνεται λόγος για έναν νέο εμφύλιο πόλεμο στην αχανή χώρα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 26 Απριλίου

Γεγονότα 1336 - Ο Πετράρχης ανεβαίνει στο όρος Βαντού. 1478 - Οι Πάτσι επιτίθενται κατά του Λαυρέντιου των Μεδίκων και σκοτώνουν τον αδελφό του, Τζουλιάνο των Μεδίκων, κατά τ...

Χούθι: Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν την Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών...

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φόρτωση άρθρων...