Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ανυποχώρητος ο Ζελένσκι: «Δεν θα παραδώσουμε εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος» - Μάχη που μπορεί να κρίνει τον πόλεμο στο Ντονμπάς

Οι επιθέσεις των Ρώσων στη Μαριούπολη συνεχίζονται μετά τη λήξη του τελεσίγραφου παράδοσης των Ουκρανών στρατιωτικών.

Η Ουκρανία δεν δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία τόνισε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο CNN.

Μάχη που μπορεί να κρίνει τον πόλεμο στο Ντονμπάς

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι ο στρατός της Ουκρανίας είναι έτοιμος να πολεμήσει στην περιοχή του Ντονμπάς σε μια μάχη που υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι δεν έχει καμία εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει ξανά να καταλάβει το Κίεβο εάν καταφέρει να καταλάβει το Ντονμπάς.

«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να διατηρήσουμε τη θέση μας, γιατί αυτή η μάχη μπορεί να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου», εξήγησε.

«Γι’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι το γεγονός ότι τους πολεμήσαμε και και έτρεχαν να φύγουν από το Κίεβο – από τον βορρά, από το Τσερνίχιβ και από εκείνη την περιοχή – δεν σημαίνει ότι είναι αν δεν μπορέσουν να καταλάβουν Ντονμπάς, δεν θα επαναλάβουν την επίθεση στο Κίεβο», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη

 

 Μαριούπολη - Η Μόσχα απειλεί ότι «θα εξολοθρευτούν όλοι» οι Ουκρανοί μαχητές εάν αντισταθούν 

Συνεχίζονται οι μάχες στη Μαριούπολη μετά τη λήξη του ρωσικού τελεσίγραφου για την παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ Ρώσοι αλεξιπτωτιστές ετοιμάζονται να εισβάλουν στην πόλη.

Ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, Πέτρο Αντριουστσένκο, δήλωσε στο Telegram ότι παρά τον « διάδρομο παράδοσης» της Ρωσίας για τα εναπομείναντα στρατεύματα» στην πόλη, «οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να κρατούν την άμυνα».

Ο Αντριουστσένκο πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις από τη Ρωσία δεν περιορίζονται στο χαλυβουργείο Azovstal, όπου φέρονται να διαμένουν Ουκρανοί στρατιώτες.

«Κατά τη διάρκεια των μαχών, οι κατακτητές βομβάρδισαν και πάλι ιδιωτικές κατοικίες με βαρύ πυροβολικό», είπε.

«Θα πολεμήσουν μέχρι τέλους»

Ο Ουκρανός βουλευτής της Οδησσού Ολεξίι Γκοντσαρένκο δηλώνει στο BBC ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη δεν θα παραδοθούν στη Ρωσία.
 

«Μίλησα μαζί τους χθες και ξέρω ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους», λέει.

βουλευτης

 

Η Μόσχα απειλεί τώρα ότι θα «εξολοθρευτούν» όλοι όσοι εξακολουθούν να αντιστέκονται αρνούμενοι να καταθέσουν τα όπλα τους.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠ ΑΜ αναφέρει ότι δόθηκε η ευκαιρία στους περικυκλωμένους Ουκρανούς στρατιώτες στη χαλυβουργία Azovstal να παραδοθούν οικειοθελώς για να σώσουν τις ζωές τους, «ωστόσο, το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου, σύμφωνα με υποκλαπείσες συνομιλίες δι’ ασυρμάτου, απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις περί παράδοσης».

Υποστήριξε ακόμη ότι σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες που είχαν παραδοθεί προηγούμενες ημέρες «υπάρχουν έως και 400 ξένοι μισθοφόροι», που ενισχύουν τις εγκλωβισμένες στο συγκεκριμένο εργοστάσιο της Μαριούπολης ουκρανικές δυνάμεις, ανάμεσά τους Ευρωπαίοι και Καναδοί. «Σε περίπτωση που συνεχίσουν να προβάλουν αντίσταση, θα εξολοθρευτούν όλοι τους», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η εξόντωση των Ουκρανών μαχητών στη Μαριούπολη θα θέσει τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα εγγυηθεί τις ζωές των Ουκρανών στρατιωτών που θα παραδοθούν, με το Κρεμλίνο να προσθέτει ότι οι μόνοι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν απομείνει στην πόλη βρίσκονται σε μια γιγαντιαία χαλυβουργία, το εργοστάσιο Azovstal.

Ο Γκοντσαρένκο δήλωσε ό, τι έχει συμβεί στη Μαριούπολη αποτελεί «μια πραγματική γενοκτονία» και εκτίμησε ότι περίπου 100.000 άμαχοι βρίσκονταν στην πόλη.

Πρόσθεσε ότι θεωρείται ότι «περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι» έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη πόλη – λιμάνι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: 17χρονος παραδόθηκε στις αρχές για την επίθεση στον ευρωβουλευτή Ματίας Έκε

Ένας 17χρονος παραδόθηκε σήμερα (5/5) στις αρχές στη Γερμανία δηλώνοντας πως είναι ένας από τους δράστες της επίθεσης προχθές, Παρασκευή, εναντίον του Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή ...

Ισραηλινός στρατός: Έκλεισε το σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, Κερέμ Σαλόμ μετά από επίθεση της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (5/5) ότι έκλεισε το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, το Κερέμ Σαλόμ, που τέθηκε στο στόχαστρο πυρ...

Σαν σήμερα - 6 Μαΐου

Γεγονότα 1682: μεταφέρεται στις Βερσαλλίες η βασιλική αυλή της Γαλλίας υπό την ηγεσία του Λουδοβίκου ΙΔ'. 1825: παραδίδεται στον Ιμπραήμ το Νεόκαστρο (Πύλος), ο οποίος γίνετα...

Φόρτωση άρθρων...