Η Ρωσία παραμένει σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και είναι πλήρως έτοιμη για έναν πυρηνικό πόλεμο, αλλά δεν «δεν βιάζεται προς το παρόν», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στις 13 Μαρτίου.

Σε συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πούτιν, ο οποίος εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 15ης έως 17ης Μαρτίου, δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η κυριαρχία της.

«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», δήλωσε ο κ. Πούτιν στην τηλεόραση Rossiya-1 και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο.

Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν ότι αν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος -ή στην Ουκρανία- η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την κίνηση αυτή ως επέμβαση.

«(Στις Ηνωμένες Πολιτείες) υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και στον τομέα της στρατηγικής αυτοσυγκράτησης», είπε ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε: «Επομένως, δεν νομίζω ότι εδώ όλα βιάζονται προς αυτό (την πυρηνική αντιπαράθεση), αλλά είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

Το πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου

Ο κ. Πούτιν επανέλαβε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων περιγράφεται στο πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου, την πολιτική του που καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της. «Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιούμε», δήλωσε ο Πούτιν. «Έχουμε τις δικές μας αρχές».

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούσαν πυρηνικές δοκιμές, η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, πρόσθεσε στην εκτενή συνέντευξη. «Δεν είναι απαραίτητο … πρέπει ακόμη να το σκεφτούμε, αλλά δεν αποκλείω να κάνουμε το ίδιο».

Ωστόσο, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αντιμετώπισε ποτέ την ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, όπου η σύγκρουση μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022. “Γιατί χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής; Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη”.