Δευτέρα
29 Μαΐου 2023

Goldman Sachs: Απειλή για 300 εκατ. θέσεις εργασίας η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσε να απειλήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Αυτό προκύπτει από έρευνα της «Goldman Sachs».

Με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας, θα αυτοματοποιηθεί το ένα τέταρτο της εργασίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιndependent».

Η «Goldman Sachs» εξηγεί ότι ορισμένα «δημιουργικά» συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το «ChatGPT», μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο που δεν διαφέρει από την ανθρώπινη παραγωγή, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγικότητα, ενισχύοντας το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% μέσα σε μία δεκαετία. Κάτι που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, όπως σχολιάζει το BBC, η προηγμένη τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει «μεγάλη αναστάτωση» στην αγορά εργασίας.

Ο κίνδυνος του αυτοματισμού θα πλήξει κυρίως το προσωπικό μεγάλων οικονομιών, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, Τζόζεφ Μπρίγκες και Ντεβές Κοντνάνι.

Τα επαγγέλματα που θα κινδυνεύσουν περισσότεροι είναι οι δικηγόροι και όσοι ανήκουν στο διοικητικό προσωπικό.

Ένα 30% που εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους δεν «κινδυνεύει» από την τεχνητή νοημοσύνη, αν και η δουλειά του μπορεί να επηρεαστεί από άλλες μορφές αυτοματισμού.

Ωστόσο, περίπου το 7% των Aμερικανών βρίσκονται σε θέσεις εργασίας όπου τουλάχιστον το 50% των καθηκόντων τους θα μπορούσαν να εκτελεστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και πιθανότατα κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους.

Ο επενδυτικός κολοσσός ανέφερε ότι η έρευνά του έδειξε παρόμοιο αντίκτυπο και στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άρχισαν τις προκλήσεις οι Τούρκοι - Γέμισαν την Αγία Σοφιά και πανηγύρισαν οι οπαδοί του Ερντογάν

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής (28/5) μέσα στην Αγία Σοφία για να πανηγυρίσουν τη νίκη του στις εκλογές, σύμφωνα με την τουρκική ...

Φόρτωση άρθρων...