Προβληματισμός και οργή επικρατούν στη διεθνή κοινότητα λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρ' όλο που μέλη του Σώματος απηύθυναν έκκληση ώστε να μπλοκαριστεί η κίνηση.

Καθένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου αναλαμβάνει την προεδρία για ένα μήνα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία βρισκόταν στην προεδρία ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν το Κρεμλίνο προχώρησε σε εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.

Έτσι, από σήμερα  στο Συμβούλιο Ασφαλείας προεδρεύει μια χώρα ο ηγέτης της οποίας έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, γι'αυτό και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τον περασμένο μήνα, υπενθυμίζεται, το Ποινικό Δικαστήριο, που δεν είναι θεσμός του ΟΗΕ, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν.

Παρά τις ενστάσεις της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ είπαν ότι δεν δύνανται να μπλοκάρουν τη Ρωσία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, από την ανάληψη της προεδρίας.

Τα άλλα μόνιμα μέλη είναι η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα.

Η Ρωσία θα έχει μικρή επιρροή στις αποφάσεις, αλλά θα είναι υπεύθυνη για την ημερήσια διάταξη.

Η προεδρία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον μήνα Απρίλιο αποτελεί «χαστούκι στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Προτρέπω τα σημερινά μέλη του ΣΑΗΕ (Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών) να ματαιώσουν κάθε ρωσική προσπάθεια κατάχρησης της προεδρίας του», δήλωσε ο Κουλέμπα κατά την έναρξη της θητείας της Ρωσίας στην εκ περιτροπής προεδρία του σώματος.

Σε δήλωσή του στο Twitter, ο Κουλέμπα χαρακτήρισε τη Ρωσία «παράνομη στο ΣΑΗΕ».