Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Απόγνωση στην Τουρκία για την οικονομία: Ουρές για λίγο ψωμί (Video)

Για ένα κομμάτι ψωμί στο κρύο και στο αγιάζι στέκονται στην ουρά οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο κόσμος έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που μετράει κάθε κέρμα, 5,10, 20 λίρες. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Η τηλεόραση μεταδίδει ανακοινώσεις από την κυβέρνηση ότι αυτά δεν συμβαίνουν στη χώρα μας αλλά αλλού. Δεν είναι έτσι», ανέφερε ο κάτοικος της Κωνσταντινούπολης Οζάν Κετούντα. Ο κόσμος είναι οργισμένος με τον Ερντογάν και θέλουν να φύγει.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει γιατί εδώ και χρόνια έχουμε το ίδιο σύστημα, την ίδια πολιτική. Εδώ είναι μία περιοχή που το κόμμα του AKP κυριαρχούσε. Έπιναν νερό στο όνομα του Σουλτάνου αλλά αυτή η περίοδος τελείωσε», πρόσθεσε ο Οζάν Κετούντα.

Ένας άλλος λέει ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του έχει επιδεινωθεί τραγικά. Προηγουμένως, τα έβγαζαν πέρα με 1.000 λίρες την εβδομάδα. Με την κατάρρευση της λίρας, τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν τώρα μόλις σε 73 δολάρια.

Χωρίς τέλος η κατρακύλα της λίρας

Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 50% σε έναν χρόνο, με τα ενοίκια να αυξάνονται 71% και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη να κυμαίνονται από 75% έως 138%.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν ζητάει από τον κόσμο να κάνει υπομονή και να βγάλει τα λεφτά από τα σεντούκια.

«Ξέρουμε που πάμε. Ζητάω από τους πολίτες μας να είναι υπομονετικοί. Πιστεύω ότι οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα θα ισορροπήσουν. Με χαμηλότερα επιτόκια και σταθερό νόμισμα θα αυξήσουμε την παραγωγή και την απασχόληση» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μόλις μίλησε η λίρα κατρακύλησε 0,5% στα 13,75 το δολάριο, εντείνοντας τις απώλειες μετά τη χθεσινή πτώση που έφτασε το 1,3%. Το νόμισμα, το οποίο έχασε το 30% της αξίας του τον περασμένο μήνα, έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 13,97 ανά δολάριο την περασμένη εβδομάδα.

Όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός δεν έχει υπομονή. Η δημοτικότητα του Ερντογάν έπεσε στα χαμηλά έξι ετών.

Η υπομονή χάθηκε και στη βουλή με τους βουλευτές της Kυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να πιάνονται στα χέρια.

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...