Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα επίλυσης στην εξίσωση που αφορά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπήρξε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των F-35 για να πιέσει την Άγκυρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Επιχειρείται δηλαδή να βρεθεί μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 στην Τουρκία και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη κατά την ΕΡΤ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην περιοδεία που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, θα συμπεριλάβει και την Τουρκία, σε μια ακόμη προσπάθεια να πειστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας, μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση στα μέσα Ιανουαρίου.

Αν δεν γίνει αυτό, οι Αμερικανοί προτίθενται κατά τις ίδιες πληροφορίες να ειδοποιήσουν επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 προς την Ελλάδα ακόμη και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα. 

Ο Άντονι Μπλίνκεν άλλωστε έχει προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, πως αυτό είναι κάτι που θα συμβεί αν συνεχίσει η Τουρκία να αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την Σουηδία.