Η τρίτη ενισχυτική δόση με το σκεύασμα Vaxzevria της AstraZeneca δημιούργησε μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων εναντίον της παραλλαγής Όμικρον και άλλων μεταλλάξεων -περιλαμβανομένων της Βήτα, της Δέλτα, της Άλφα και της Γάμα.

Όπως ανακοινώθηκε, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την αιματολογική εξέταση ατόμων που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί είτε με το Vaxzevria ή με ένα εμβόλιο mRNA. 

Η φαρμακευτική εταιρεία τόνισε ότι θα καταθέσει τα εν λόγω δεδομένα στις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για αναμνηστικές δόσεις.

Η AstraZeneca έχει παρασκευάσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες που διενεργήθηκαν από το πανεπιστήμιο τον περασμένο μήνα, διαπιστώθηκε ότι ένα σχήμα χορήγησης τριών δόσεων του Vaxzevria αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα εναντίον της «Όμικρον».

Η σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, είναι η πρώτη στην οποία προβαίνει η AstraZeneca, σχετικά με την πιθανή προστασία που παρέχει το Vaxzevria ως ενισχυτική δόση έπειτα από δύο δόσεις είτε του ίδιου εμβολίου ή κάποιου άλλου εμβολίου mRNA. 

Η AstraZeneca αναφέρει τα πορίσματά της ότι «ενισχύουν τον αυξανόμενο όγκο αποδείξεων που υποστηρίζουν το Vaxzevria ως τρίτη ενισχυτική δόση ανεξαρτήτως των δοκιμασμένων σχημάτων αρχικού εμβολιασμού με άλλα σκευάσματα”.

Μία μεγάλη βρετανική κλινική δοκιμή τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αύξησε τα αντισώματα όταν χορηγήθηκε ως ενισχυτική δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό είτε με το δικό της εμβόλιο ή με εκείνο της Pfizer, αλλά αυτό πριν από την εκρηκτική εξάπλωση της Όμικρον. 

Ωστόσο, η έρευνα εκείνη την εποχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna παρείχαν μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων όταν χορηγούνταν ως τρίτη δόση.

Η AstraZeneca και οι παρασκευαστές εταίροι της έχουν προμηθεύσει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της παγκοσμίως, παρότι αυτό δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, ενώ οι Pfizer-BioNTech έχουν προμηθεύσει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις.