Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Bloomberg: Φόβοι ότι η Χεζμπολάχ στον βορρά θα κινηθεί όπως η Χαμάς στον νότο του Ισραήλ

Πλανήτης

Εφιαλτική είναι η ζωή των Iσραηλινών κατοίκων στα κιμπούτς που βρίσκονται στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. 

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ανάλυσή του υποστηρίζει πως η Χεζμπολάχ δεν αποκλείεται να θέλει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στην περιοχή και να μιμηθεί τις βαρβαρότητες που διέπραξε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. 

Από την πρώτη μέρα του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, η Χεζμπολάχ εξαπολύει επιθέσεις ενώ αποτελεί απειλή για το Ισραήλ. 

Ο φόβος είναι ένας: Η Χεζμπολάχ, μια ισλαμιστική ομάδα με έδρα τον Λίβανο, που μπορεί να ετοιμάζεται να συμμετάσχει στον πόλεμο ή να παραβιάσει τα σύνορα με το Ισραήλ σε μια νέα επίθεση, μεταδίδει το Bloomberg

«Πρέπει να παραμείνουμε σε αυτά τα σύνορα για να στείλουμε ένα μήνυμα αποτροπής», δήλωσε ο ταγματάρχης Αριέλ, 30 ετών, διοικητής του λόχου στο κιμπούτς Εϊλόν, ο οποίος βρίσκεται σε εφεδρική υπηρεσία. Γιατρός και πατέρας τριών μικρών κοριτσιών, προσθέτει: «Η ζωή μου είναι σε αναμονή. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα είμαι εδώ, αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε. Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια ειδοποίηση αφύπνισης».

Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στην αεροπορική και χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία σχεδιάστηκε για να ξεριζώσει τις υποδομές της Χαμάς και να καταστρέψει τη στρατιωτική δυναμική της οργάνωσης.

Μεγάλη ανησυχία για τον στρατό του Ισραήλ και τη χώρα δημιουργεί η Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων από τη Χαμάς και μεγαλύτερη, πιο επαγγελματική στρατιωτική ισχύ. 

Οι περισσότεροι αναλυτές διατείνονται ότι ο Νασράλα, ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, δε φαίνεται να έχει διάθεση να εμπλακεί ανοιχτά στον πόλεμο, όπως είπε και ο ίδιος σε διάγγελμά του την προηγούμενη Παρασκευή. Τα διασυνοριακά πυρά μεταξύ των δύο πλευρών είναι καθημερινό φαινόμενο, ωστόσο μέχρι στιγμής είναι πάντοτε περιορισμένα.

Διάγγελμα Νασράλα το Σάββατο

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή «Ημέρα Μνήμης των Ιερομαρτύρων», μία ημέρα που η Χεζμπολάχ καθιέρωσε ως «ορόσημο» για τη δράση της.

Οι εκδηλώσεις μνήμης αρχίζουν απόψε, με τη δύση του ηλίου, και κορυφώνονται αύριο, 11 Νοεμβρίου, με την καθιερωμένη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, που θα μεταδοθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Manar στις 15:00 το μεσημέρι. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρόσφατη αύξηση της έντασης στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου, αλλά και τον ισραηλινό συσχετισμό των επιθέσεων από την Υεμένη (στον νότο) με ιδεολογικά συγγενείς οργανώσεις στον βορρά (Συρία),  η αυριανή 11η Νοεμβρίου τείνει να αναδειχθεί σε μία σημαντική «ημέρα-βαρόμετρο», που θα καταδείξει ποια από τις δύο πραγματικότητες θα οδηγηθούμε.

Είτε θα επιβεβαιώσει το διάγγελμα Νασράλα της περασμένης Παρασκευής, που διέψευδε τις φήμες περί πρόθεσης διεύρυνση του πολέμου και μιλούσε για «διεξαγωγή πολέμου φθοράς κατά του Ισραήλ, με σκοπό να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα».

Είτε θα αποκαλύψει την πρόθεση του περιφερειακού σιιτικού παράγοντα (και του Ιράν) ο πόλεμος στη Γάζα να γενικευθεί περαιτέρω.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Όχι» του Ισραήλ στην κατάπαυση του πυρός - «Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα»

Το Πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομ...

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου - «Εμποδίστε τη σφαγή» διαμηνύουν στις ΗΠΑ οι Παλαιστίνιοι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μια ευρεία επίθεση...

Φόρτωση άρθρων...