Σαββάτο
20 Ιουλίου 2024

CNN: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα σε τοποθεσίες πυρηνικών δοκιμών σε Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ

Πλανήτης

Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις δημιουργώντας σήραγγες σε εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που έχουν περιέλθει στην κατοχή του CNN.

Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε μια εποχή που η ένταση ανάμεσα στις τρεις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι τρεις υπερδυνάμεις προετοιμάζονται για μια επικείμενη πυρηνική δοκιμή, οι εικόνες που ελήφθησαν και παρέχονται από εξέχοντα αναλυτή σε στρατιωτικές μελέτες, απεικονίζουν πρόσφατες επεκτάσεις σε τρεις τοποθεσίες πυρηνικών δοκιμών σε σχέση με παλαιότερα (λίγα χρόνια πριν).

Η πρώτη τοποθεσία λειτουργεί στην Κίνα, και συγκεκριμένα στην μακρινή δυτική περιοχή του Xinjiang, η δεύτερη στη Ρωσία, σ' ένα αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού και η τρίτη στις ΗΠΑ, στην έρημο της Νεβάδα, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

«Οι δορυφορικές εικόνες των τελευταίων τριών έως πέντε ετών δείχνουν νέες σήραγγες κάτω από βουνά, νέους δρόμους και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις συγκεκριμένες τοποθεσίες», δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων του Τζέιμς Μάρτιν στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών «Middlebury».

«Υπάρχουν πραγματικά πολλές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι Ρωσία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να συνεχίζουν τις πυρηνικές δοκιμές», λέει προσθέτοντας ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει κάνει τέτοιο από τότε που οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές απαγορεύτηκαν το 1996. Η Κίνα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συνθήκη, ωστόσο, δεν την έχουν επικυρώσει.

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Σέντρικ Λέιτον, πρώην αναλυτής πληροφοριών, μελέτησε τις εικόνες των πυρηνικών εγκαταστάσεων των τριών δυνάμεων και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον Τζέφρι Λιούις.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι και οι τρεις χώρες, Ρωσία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήμα όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων αλλά και στην προετοιμασία των δραστηριοτήτων που θα απαιτούνταν για μια δοκιμή» , όπως τόνισε.

Η Μόσχα έχει επικυρώσει τη συνθήκη, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα έδινε εντολή για πυρηνική δοκιμή, εάν οι ΗΠΑ έκαναν πρώτες κάτι ανάλογο.

«Η απειλή πυρηνικών δοκιμών οφείλεται στον βαθμό στον οποίο επιταχύνεται η κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών από τη μία πλευρά και Ρωσίας και Κίνας από την άλλη. Οι συνέπειες αυτού είναι ότι ξοδεύουμε τεράστια χρηματικά ποσά, παρόλο που δεν είμαστε πιο ασφαλείς», υπογράμμισε ο Αμερικανός καθηγητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών «Middlebury».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τι θα συμβεί αν ο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητα του - Ο υποψήφιος αντικαταστάτης και τα επόμενα βήματα

Αυξανόμενες πιέσεις δέχεται ο Τζο Μπάιντεν από στελέχη των Δημοκρατικών για να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Washington Post...

Φόρτωση άρθρων...