Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

CNN: Η Ρωσία σπρώχνει την Ιαπωνία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ

Πλανήτης

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε συνομιλίες με σκοπό να εγκαινιάσει γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, το πρώτο του είδους του στην Ασία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στο CNN σε αποκλειστική συνέντευξη την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταστήσει τον κόσμο λιγότερο σταθερό.

«Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί λεπτομέρειες», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

«Πιο ασταθής ο κόσμος μετά την επίθεση στην Ουκρανία»

Ο Χαγιάσι ανέφερε συγκεκριμένα σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι πως πρόκειται για γεγονός με επιπτώσεις πολύ πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης που ανάγκασε την Ιαπωνία να επανεξετάσει την περιφερειακή ασφάλεια.

«Ο λόγος για τον οποίο συζητάμε για αυτό είναι ότι μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος έχει γίνει πιο ασταθής», δήλωσε.

«Όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Ευρώπη, επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση εδώ στον Ειρηνικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια συνεργασία της Ανατολικής Ασίας και του ΝΑΤΟ (γίνεται) ... όλο και πιο σημαντική», ανέφερε.

Σε δήλωσή του στο CNN την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είχε αναφέρει σχετικά με τα σχέδια για το άνοιγμα γραφείου συνδέσμου στην Ιαπωνία ότι «δεν θα υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ιαπωνία «έχουν μακροχρόνια συνεργασία».

Η σημασία του γραφείου στο Τόκιο

Η εισβολή της Ρωσίας οδήγησε την αδέσμευτη Φινλανδία και τη Σουηδία να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να αναζητήσουν προστασία εντός του ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία να εντάσσεται επίσημα στο μπλοκ τον περασμένο μήνα.

Ένα γραφείο στο Τόκιο θα είχε τεράστια σημασία, σημειώνει το CNN, για την ενίσχυση του ενιαίου μετώπου απέναντι σε τυχόν απειλές από τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

Η Κίνα, η οποία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν κατά της επέκτασης της εμβέλειας του ΝΑΤΟ στην Ασία ή της δημιουργίας ενός παρόμοιου μπλοκ στην περιοχή, έχει ήδη αντιδράσει σε προηγούμενες αναφορές σχετικά με το ενδεχόμενο της δημιουργίας γραφείου στην Ιαπωνία.

«Η Ασία είναι πολλά υποσχόμενη γη για συνεργασία και φυτώριο για ειρηνική ανάπτυξη. Δεν πρέπει να δίνει έδαφος σε όσους επιδιώκουν γεωπολιτικές διαμάχες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα. «Η ώθηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και η ανάμειξη σε θέματα της Ασίας και του Ειρηνικού θα υπονομεύσει σίγουρα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», είπε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαμάς: Απαρέγκλιτος όρος για την απελευθέρωση ομήρων ο τερματισμός του πολέμου

Η Χαμάς επανέλαβε σήμερα την απαίτησή της από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση τ...

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Φόρτωση άρθρων...