Τρίτη
03 Δεκεμβρίου 2024

CNN: Οι συνεχείς απειλές του Πούτιν και οι ψεύτικες «κόκκινες γραμμές»

Πλανήτης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου για τρομερές -ενδεχομένως πυρηνικές- συνέπειες εάν «κλιμακώσουν» τον πόλεμο, δίνοντας στην Ουκρανία όπλα που της είναι απαραίτητα για να αμυνθεί.

Οι απειλές του Πούτιν κλιμακώθηκαν αυτό τον μήνα, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε τελικά στο Κίεβο την άδεια να εκτοξεύσει αμερικανικά όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Σε απάντηση, ο Πούτιν επικαιροποίησε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας και εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνικές ικανότητες για να χτυπήσει στρατιωτικό στόχο στην Ουκρανία. Το μήνυμα εκλήφθηκε ως σαφής απειλή προς τους υποστηρικτές της Ουκρανίας: «Μην μας δοκιμάζετε», όπως αναφέρει ο Κρίστιαν Εντουαρντς σε ανάλυσή του στο CNN.

Δεν είναι η πρώτη φορά, στα σχεδόν τρία χρόνια πολέμου, που ο Πούτιν απειλεί με κλιμάκωση, προσθέτει ο ίδιος. Κάθε φορά που η Ουκρανία υποβάλει κάποιο αίτημα – πρώτα ζητούσε άρματα μάχης, μετά μαχητικά αεροσκάφη, μετά πυρομαχικά διασποράς, μετά όπλα μεγάλου βεληνεκούς – οι σύμμαχοί της ζύγιζαν το αν θα το ικανοποιούσαν, φοβούμενοι ότι θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση και θα προκαλούσε ρωσική απάντηση.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου στις πρόσφατα παραχωρημένες εξουσίες στην Ουκρανία αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της στρατηγικής του Κρεμλίνου που επί της ουσίας «αναγκάζει τη Δύση να δει τη σύγκρουση με τους όρους της Ρωσίας», αναφέρει ο αναλυτής του CNN. Παρουσιάζει έτσι κάθε νέα προσπάθεια της Ουκρανίας να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα, ως σημαντική «κλιμάκωση» του Κιέβου.

Παράλληλα με τα πεδία των μαχών, το Κρεμλίνο επιδιώκει να αναγκάσει τη Δύση να επιχειρηματολογήσει από τη σκοπιά της Ρωσίας και όχι από τη δική της, και να «πάρει αποφάσεις, στο πλαίσιο αυτής της εναλλακτικής πραγματικότητας του Κρεμλίνου, που θα επιτρέψει στη Μόσχα να κερδίσει τον πραγματικό πόλεμο», ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), σε έκθεσή του τον Μάρτιο.

Η Κατερίνα Στεπανένκο, μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης, εκτιμά στο αμερικανικό Μέσο ότι αυτή η στρατηγική αποτελεί αναβίωση της σοβιετικής ιδέας περί «αντανακλαστικού ελέγχου», βάσεις της οποίας ένα κράτος επιβάλλει λανθασμένο σύνολο επιλογών στον αντίπαλό του, αναγκάζοντάς τον να λάβει αποφάσεις σε βάρος των δικών του συμφερόντων.

«Οι επίμονες δυτικές συζητήσεις και οι καθυστερήσεις στη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία αποτελεί σαφές παράδειγμα της επιτυχημένης στρατηγικής αντανακλαστικού ελέγχου του Κρεμλίνου, η οποία είχε δεσμεύσει τη Δύση σε αυτο-αποτροπή παρά τις συνήθεις ρωσικές κλιμακώσεις», τόνισε η Στεπανένκο.

Αυτή η στρατηγική εφαρμόστηκε στο πεδίο την Πέμπτη, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση με στόχο το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας. Αν και ο Πούτιν δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «απάντηση» στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να κάνει χρήση όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, η Ρωσία δεν χρειαζόταν πρόσχημα για παρόμοια χτυπήματα στο παρελθόν.

Η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας – η οποία ήρθε μετά την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με συμμετοχή σε αυτήν, περίπου 11.000 στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα – «δεν αποτελεί κλιμάκωση, όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει το Κρεμλίνο», ανέφερε η Στεπανένκο.

«Η Ρωσία ξεκίνησε απρόκλητη, πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και κλιμάκωσε συστηματικά τον πόλεμο για να διατηρήσει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Η έγκριση της χρήσης συστημάτων κρούσης μεγάλης εμβέλειας εναντίον της Ρωσίας από την Ουκρανία επιτρέπει τελικά στο Κίεβο να εξουδετερώσει τις δυνατότητές της», πρόσθεσε η ίδια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα ATACMS στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, αλλά έθεσε αυστηρούς όρους για τη χρήση τους: Θα μπορούσαν να εκτοξευθούν εναντίον ρωσικών στόχων στην κατεχόμενη Ουκρανία, αλλά όχι στο έδαφος της Ρωσίας.

Ο Γουίλιαμ Αλμπέρκ, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Οπλων, Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης Οπλων Μαζικής Καταστροφής του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει στο CNN ότι αυτή η πολιτική δεν είχε νόημα και πρόσφερε τεράστια οφέλη στη Ρωσία.

Παρέχοντας στην Ουκρανία το ATACMS, αλλά με τον όρο να τα χρησιμοποιήσει μόνο για να στοχεύσει περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, «στείλαμε στη Ρωσία το μήνυμα πως εάν οι δυνάμεις της μετακινούνταν λίγα μέτρα πάνω από αυτά τα σύνορα, θα ήταν ασφαλείς», εκτιμά ακόμη.

«Είμαι σίγουρος ότι οι Ρώσοι διοικητές δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τύχη τους. Αν έστηναν εδώ το αρχηγείο της διοίκησης, θα το ανατίναζαν, αλλά αν έστηναν ένα χιλιόμετρο μακριά, θα ήταν καλά», προσθέτει, σε μια επικριτική οπτική των κινήσεων της Δύσης.

Αυτή η πολιτική δημιούργησε «την πεποίθηση ότι η Ρωσία μπορούσε να σκοτώνει οποιονδήποτε οπουδήποτε εντός της Ουκρανίας, αλλά η Ουκρανία δεν μπορούσε να σκοτώνει τα στρατεύματα που εξαπέλυαν επίθεση εναντίον της, αν βρίσκονταν πέρα ​​από τα σύνορα στη Ρωσία. Πρόκειται για ανοησία», σύμφωνα με τον Αλμπέρκ.

Οι ενέργειες της Ουκρανίας παραμένουν εντός των νόμων της ένοπλης σύγκρουσης, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, όπου υπενθυμίζεται επίσης παλαιότερη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντεκ Σικόρσκι, τον Σεπτέμβριο: «Το θύμα της επιθετικότητας έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και στο έδαφος του επιτιθέμενου».

Μετατόπιση κόκκινων γραμμών

Καθώς οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας εντείνουν τη διεθνή ανησυχία, είναι εύκολο να ξεχάσει κάποιος ότι η Ουκρανία, εδώ και καιρό, εκτοξεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη της εναντίον στόχων εξαιρετικά βαθιά στη Ρωσία, καθώς και ότι έχει ήδη εκτοξεύσει δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους σε εδάφη που το Κρεμλίνο θεωρεί δικά του.

Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν δυτικά όπλα ελαφρώς μεγαλύτερης εμβέλειας συνιστά διαφορά ποσοτική και ουσιαστική, σύμφωνα με το CNN. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, το Κίεβο χρησιμοποιεί βρετανικούς Storm Shadows για να χτυπήσει την Κριμαία, την οποία η Ρωσία έχει καταλάβει από το 2014.

Επί μήνες, το Κίεβο είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ATACMS εναντίον ρωσικών στόχων στην κατεχόμενη Ουκρανία. Η Ρωσία θεωρεί αυτά τα εδάφη δικά της και έχει προειδοποιήσει για τρομερές συνέπειες εάν η Ουκρανία τα βάλει στο στόχαστρο χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα.

Από τον Μάιο, η Ουάσιγκτον επέτρεψε επίσης στο Κίεβο να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς από τη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας για να πλήξει στόχους στη Ρωσία.

Προτού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δώσει το πράσινο φως, ο Πούτιν είχε προβεί και πάλι σε πυρηνικές απειλές, προειδοποιώντας ότι η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες» για «μικρές και πυκνοκατοικημένες χώρες». Δεν το έκανε, επισημαίνει το CNN.

«Αποδεικνύεται ότι όταν περνάς μία ψεύτικη κόκκινη γραμμή – τίποτα δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα», σύμφωνα με τον Αλμπέρκ. Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, αυτές οι απειλές ήταν αρκετές για να αποτρέψουν τη Δύση από το να προσφέρει στην Ουκρανία ό,τι χρειαζόταν για να αμυνθεί.

Αν και οι απειλές εντάθηκαν και πάλι μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ο Αλμπέρκ ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει αλλαγή ως προς τον τρόπο που αντιδρά το Κρεμλίνο. Η προοπτική της νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που από καιρό θεωρείται ευνοϊκή για τον Πούτιν, σηματοδοτεί ότι η Ρωσία θα είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να ανταποκριθεί στις απειλές της.

«Ο κίνδυνος να κάνουν ξαφνικά κάτι που θα προκαλούσε την πραγματική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων του ΝΑΤΟ ή που θα άλλαζε θεμελιωδώς την παγκόσμια στάση απέναντι στη σύγκρουση – είναι σχετικά χαμηλός», δήλωσε ο Αμλπέρκ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πολιτικός «σεισμός» στη Γαλλία: Καταρρέει η κυβέρνηση Μπαρνιέ - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Αντιμέτωπη με κατάρρευση είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας στη Γαλλία, αφού κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν προτάσεις μομφής χθες Δευτέρα (2/12). Οι επενδυτές τιμώρησαν αμέσως τα γα...

ΗΠΑ: Οργή στους Δημοκρατικούς με την απόφαση Μπάιντεν να δώσει χάρη στον γιο του

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να απονείμει χάρη στον γιό του Χάντερ Μπάιντεν, με στενούς συνεργάτες τ...

Φόρτωση άρθρων...