Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Πόσους μήνες μετά τη νόσηση ανιχνεύονται τα αντισώματα

Νέα έρευνα δείχνει πόσους μήνες μετά τη νόσηση με κορωνοϊό ανιχνεύονται τα αντισώματα. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology διερεύνησε τα αντισώματα από 38 ασθενείς και επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου St Thomas που νόσησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, πριν εμβολιαστούν. 

Όπως έδειξε η έρευνα, παρά την αρχική μείωση των επιπέδων των αντισωμάτων αμέσως μετά τη μόλυνση, οι περισσότεροι άνθρωποι, 18 στους 19 ασθενείς, διατήρησαν ανιχνεύσιμα επίπεδα των αντισωμάτων ακόμα και δέκα μήνες από τη στιγμή της νόσησης.

Τα αντισώματα βοηθούν στην αντιμετώπιση της Covid-19 με το να προσκολλώνται στον ιό SARS-CoV-2, αποτρέποντας έτσι τον ιό από το μολύνει τα κύτταρα. Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας μας δείχνουν πόσο καιρό μένουν τα αντισώματα στον οργανισμό για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές λοιμώξεις.

Ακόμα, οι ερευνητές, υπό την επίβλεψη της Δρ. Katie Doores από το Τμήμα Ανοσίας και Μικροβιολογικών Επιστημών του King’s College του Λονδίνου, εξέτασαν κατά πόσο τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν κατά μίας συγκεκριμένης μετάλλαξης του SARS-CoV-2, μπορούν να «απαντήσουν» και σε άλλες. Συγκεκριμένα, ερεύνησαν την αρχική μορφή του SARS-CoV-2 αλλά και τις μεταλλάξεις Άλφα, Βήτα και Δέλτα.

Παρά το γεγονός ότι τα αντισώματα από μία συγκεκριμένη μετάλλαξη του SARS-CoV-2 μπορούν να παρέχουν σημαντική απόκριση στη μόλυνση από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αντισώματα ήταν λιγότερο αποτελεσματικά έναντι διαφορετικών μεταλλάξεων.

Τα αντισώματα προσκολλώνται στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 και τα εμβόλια μιμούνται αυτή την πρωτεΐνη για να δημιουργήσουν την ανοσολογική απόκριση έναντι του  SARS-CoV-2.

Οι νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 (Άλφα, Βήτα, Δέλτα) έχουν δημιουργήσει πολλές ανησυχίες σχετικά το αν τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με στόχο να αντιμετωπίσουν την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, μπορούν να είναι αποτελεσματικά και κατά των νέων μεταλλάξεων αλλά και αν νέα εμβόλια θα πρέπει να σχεδιαστούν κατά αυτών.

Η Δρ. Liane Dupont είπε πως «αυτή η έρευνα παρέχει μοναδικές πληροφορίες για την διασταυρούμενη ανοσολογική απόκριση των αντισωμάτων έναντι διαφορετικών μεταλλάξεων του SARS-CoV-2».

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές στην πρωτεΐνη ακίδα μεταξύ των μεταλλάξεων Άλφα, Βήτα και Δέλτα. Αυτό σημαίνει πως τα εμβόλια που σχεδιάστηκαν γύρω από μία από αυτές τις μεταλλάξεις, μπορεί να είναι μην είναι το ίδιο αποτελεσματικά στις υπόλοιπες.

Επιπλέον, από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται πως τα μέχρις στιγμής εμβόλια που σχεδιάστηκαν για την αρχική μορφή του SARS-CoV-2 παρέχουν την υψηλότερη προστασία έναντι όλων των μεταλλάξεων και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στα προγράμματα εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ε.Ε: «Πράσινο» για κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Σε πολιτική συμφωνία για επέκταση του καθεστώτος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον του Ιράν, κατέληξαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβού...

Φόρτωση άρθρων...