Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον ίσως είναι 50% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του κορωνοϊού. Αυτό ανακοίνωσε η Δανία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου η λεγόμενη Όμικρον «stealth» έχει ήδη επικρατήσει.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η BA.2 προκαλεί σοβαρότερη νόσο, πρέπει όμως να είναι πιο μεταδοτική», ανέφερε ο Μάγκνους Χόινικε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Ένδειξη της αυξημένης μεταδοτικότητας είναι το γεγονός ότι η νέα υποπαραλλαγή εκτόπισε στη Δανία την αρχική βερσιόν της παραλλαγής Όμικρον, γνωστή ως BA.1, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχεί στο 98% των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον.

Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η ΒΑ.2 είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την ΒΑ.1, ανακοίνωσε το ινστιτούτο λοιμωδών νοσημάτων Statens Serum Institut.

Παρόλα αυτά, η πρώτη ανάλυση του ινστιτούτου δεν βρήκε ενδείξεις για αύξηση του κινδύνου νοσηλείας.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτική, ειδικά στους ανεμβολίαστους, αλλά και ότι μπορεί επίσης να μολύνει πιο εύκολα ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε η τεχνική διευθύντρια του SSI Τάιρα, Γκροβ Κράουζε.

Κάτι που ίσως σημαίνει ότι η κορύφωση της πανδημίας στη Δανία θα παραταθεί λίγο περισσότερο τον Φεβρουάριο από ό,τι αναμενόταν, είπε η επιδημιολόγος.

Παρόλα αυτά, η Δανία ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδιο για άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων, παρά το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.