Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Δανία: Πιθανό το ενδεχόμενο διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom

Πλανήτης

Κίνδυνος υπάρχει η Gazprom Export να σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο τη δανική ενεργειακή εταιρεία Orsted, επειδή συνεχίζει να απορρίπτει το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια.

«Η Gazprom Export συνεχίζει να απαιτεί από την Orsted να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια. Δεν έχουμε καμία νομική υποχρέωση βάσει της σύμβασης να το πράξουμε και έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα την Gazprom Export ότι δεν θα το πράξουμε», ανέφερε η Orsted. 

«Υπάρχει κίνδυνος η Gazprom Export να σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Orsted. Κατά την άποψη της Orsted, αυτό θα αποτελεί παραβίαση της σύμβασης», πρόσθεσε η Orsted.

Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον Απρίλιο, αφού αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά της να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές για φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία στη Δανία και γι' αυτό η Μόσχα δεν θα μπορεί να διακόψει απευθείας την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία. Η Orsted, που ανακοίνωσε ότι περιμένει πως θα είναι δυνατή η αγορά φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το συμβόλαιό της με την Gazprom αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Δανίας και περίπου το 1,5% των συνολικών ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη, που πέρυσι ανήλθαν σε περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).

Η Orsted πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2017 για να επικεντρωθεί στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αλλά διατηρεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία φυσικού αερίου με τη Gazprom η οποία ισχύει μέχρι το 2030.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

New York Times: Η λάθος εκτίμηση που οδήγησε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν λανθασμένα τη σοβαρότητα της απάντησης του Ιράν στο χτύπημα της 1ης Απριλίου σε κτίριο στη Δαμασκό, στο οποίο σκοτώθηκαν αρκετοί διοικητές του τω...

Φόρτωση άρθρων...