Πέμπτη
18 Δεκεμβρίου 2025

Δείτε ποιά τροφή ρίχνει τη χοληστερίνη και αυξάνει την αντοχή στην κρεβατοκάμαρα

Πλανήτης

Οι βαθυκόκκινοι βολβοί τους δίνουν χρώμα στο τραπέζι (και στο τραπεζομάντιλο αν δεν προσέξουμε), ενώ οι γλυκιά γεύση τους δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Τα απολαμβάνουμε με δεκάδες τρόπους και αυτά μας χαρίζουν τα πολλά θρεπτικά συστατικά τους. Δείτε, λοιπόν, όσα αξίζει να ξέρετε για τα παντζάρια.

Ρίζες με ιστορία

Ιδιαίτερα γνωστά από τη 2η χιλιετία π.Χ. στους τότε γνωστούς πολιτισμούς, με αναφορές στον 8ο αιώνα π.Χ. στη Βαβυλωνία, αργότερα στον Αριστοτέλη, το Θεόφραστο και την Κίνα του 850 μ.Χ., τα παντζάρια έχασαν για λίγο τη δόξα τους με την εμφάνιση του σπανακιού αλλά επανήλθαν δυναμικά και, μάλιστα, στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης.

Οι βολβοί του έρωτα!

Στην Ελλάδα τα έχουμε σε υπόληψη και για λόγους που συνδέονται με τη μυθολογία μας: λέγεται ότι η Αφροδίτη έτρωγε πολλά παντζάρια για να διατηρεί τα κάλλη της και ότι οι αρχαίοι τα προσέφεραν στον Απόλλωνα σε ένδειξη αφοσίωσης. Επίσης, ο θρύλος λέει ότι, αν ένας άνδρας και μια γυναίκα δαγκώσουν το ίδιο παντζάρι, ακολουθεί σφοδρός έρωτας…

Τι μας προσφέρουν

Μπορεί τα παντζάρια να λερώνουν χέρια και ρούχα αλλά αφήνουν και καλά «σημάδια»! Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη C. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες αλλά και σάκχαρα γι’ αυτό αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση.

Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αποτρέπει και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός τους ενισχύει τις αντοχές του οργανισμού, ειδικά όταν γυμναζόμαστε.

Πώς τα απολαμβάνουμε

Αγαπημένο χειμωνιάτικο κυρίως συνοδευτικό, που δίνει χρώμα και γεύση στο τραπέζι μας. Τα απολαμβάνουμε συνήθως βραστά, σε φέτες ή ξυσμένα, με ελαιόλαδο και ξίδι ή γιαούρτι με σκόρδο και καρύδια σαν παντζαροσαλάτα δηλαδή. Επιπλέον, μπορείτε να τα ψήσετε σε αλουμινόχαρτο με αλατοπίπερο και βαλσαμικό ξίδι, καθώς και να φτιάξετε μαζί τους σούπα βελουτέ ή πέστο παντζαριού με λευκό τυρί. Όσο για τα φύλλα τους, δεν είναι για πέταμα αφού μπορείτε να τα ζεματίσετε και να τα σοτάρετε με λίγα μανιτάρια και σκόρδο, να τα περιχύσετε με ξίδι και να φτιάξετε σαλάτα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μερτς για τις εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό: Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων

«Δεν επιτρέπεται να γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων», είπε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Παράλληλα, ο Γερμαν...

Ζελένσκι στους Ευρωπαίους: Χρησιμοποιήστε τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για να θέσετε τέλος στις πολεμικές ορέξεις της Ρωσίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Τετάρτη τους συμμάχους να εξακολουθήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και να δείξουν στη Ρωσία ότι η συνέχιση του πολέμου είναι «άσκοπη». Το κάλεσμ...

Ζελένσκι προς ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε σήμερα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας ότι η μη επίτευξη συμφωνίας για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα αποτελούσ...

Φόρτωση άρθρων...