Τρίτη
16 Απριλίου 2024

James Webb: Δείτε ζώνες αστεροειδών σε άλλο αστρικό σύστημα

Εντυπωσιακές εικόνες από το φωτεινό αστέρι Fomalhaut κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο. Περίπου 25 έτη φωτός μακριά από τη Γη βρίσκεται το Fomalhaut, ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στο νυχτερινό ουρανό. Το σύστημα Fomalhaut έχει γοητεύσει τους αστρονόμους για δεκαετίες, αλλά με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb αρχίζουμε να αποκαλύπτουμε τώρα τα μυστικά του. 

Ομάδα επιστημόνων που αποτελείται από αστρονόμους από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA μελετώντας νέες εικόνες και δεδομένα από το Fomalhaut που κατέγραψε το James Webb αναφέρουν σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ότι το σύστημα αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στα άλλα το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο κατέγραψε εικόνες που δείχνουν ότι γύρω από το άστρο έχουν δημιουργηθεί τρεις ξεχωριστές ζώνες αστεροειδών. 

Οι επιστήμονες γνώριζαν για την ύπαρξη της μιας ζώνης αστεροειδών στο Fomalhaut και τώρα διαπιστώνεται ότι έχουν δημιουργηθεί εκεί άλλες δύο ζώνες αστεροειδών ή «κοσμικών συντριμμιών» όπως χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το περιεχόμενο αυτών των περιοχών.

Παράλληλα είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται οπτικά μια ζώνη αστεροειδών μακριά από το ηλιακό μας σύστημα σε κάποιο άλλο αστρικό σύστημα και μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τρεις τέτοιες ζώνες. 

Η πρώτη ζώνη, η εξωτερική, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος που βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και το Δία αλλά υπολογίζεται ότι είναι δέκα φορές μεγαλύτερη σε έκταση από τη δική μας ζώνη αστεροειδών.

Αυτές οι ζώνες είναι ίσως προϊόν των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων που δημιουργούνται από πλανήτες που υπάρχουν σε αυτό το σύστημα και δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 16 Απριλίου

Γεγονότα 1821: Επαναστατεί η Ύδρα. 1917: Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από την εξορία. 1919: Ο Μαχάτμα Γκάντι καθιερώνει τη 16η Απριλίου ως ημέρα νηστε...

Φόρτωση άρθρων...