Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Διάσκεψη Μονάχου: Πιέσεις στην Τουρκία για ταυτόχρονη ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Πλανήτης

Κίνα και Ουκρανία βρίσκονται στο επίκεντρο της 2ης ημέρας της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο. Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα είναι μία επιτυχία η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών μέχρι τη σύνοδο του Βίλνιους», είπε ο Γιενς Στόλτενμπεργκ από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Το ΝΑΤΟ πήρε την ιστορική απόφαση στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου, 28 μέλη επικύρωσαν την απόφαση εκτός από δύο, Τουρκία και Ουγγαρία. «Και δύο χώρες πρέπει να ενταχθούν το ταχύτερο δυνατό στο ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτεμπεργκ.

Ωστόσο, «είναι μια τουρκική απόφαση, εάν θα επικυρώσει την απόφαση ένταξης μόνο για τη μία χώρα», σημείωσε αναφορικά με την πρόθεση της Άγκυρας να μην δεχτεί την ένταξη της Σουηδίας.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάννα Μαρίν τόνισε με έμφαση ότι επιδιώκει σταθερά την ταυτόχρονη ένταξη της χώρας της με τη Σουηδία. «Μαζί με τη Σουηδία υποβάλλαμε την αίτηση ένταξης και μαζί θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ» , τόνισε και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νινιστέ. Αλλά «η απόφαση είναι στο χέρι της Τουρκίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι υπογράμμισε τη σημασία σεβασμού των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών. Αυτό δεν πρέπει να ισχύει επιλεκτικά, αλλά πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση της Κίνας είπε ο Γι, αναφορικά με τη διένεξη για την Ταιβάν. Απέδωσε σε εθνικιστικούς κύκλους της Ταιβάν την ένταση σχετικά με το θέμα αυτό και την αμφισβήτηση της αρχής της μίας Κίνας.

Με το βλέμμα στην Ρωσία και τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στην αποτροπή χρήσης ατομικών όπλων.

Επέκρινε ταυτόχρονα τις ΗΠΑ για επιστροφή στον προστατευτισμό αναφορικά με τις γιγαντιαίες επενδύσεις για ενίσχυση των αμερικανικών επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ιδιαίτερα επικριτικός με χαρακτηρισμούς όπως «υστερική αντίδραση» ήταν ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών και για την καταστροφή των ιπτάμενων μπαλονιών, που είχαν ξεφύγει από την τροχιά τους.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. «Προτεραιότητά μας είναι να είναι ισχυρή η Ουκρανία στο πεδίο του πολέμου», είπε η Χάρις.

Αιτιολόγησε την επιλογή τονίζοντας ένα ηθικό και ένα στρατηγικό διακύβευμα: Αφενός την διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ρωσία, για τα οποία διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Στρατηγικά, η απάντηση στη ρωσική επέμβαση είναι η υπεράσπιση των αρχών της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. «Εάν ο Πούτιν πετύχει παραβιάζοντας αυτές τις αρχές, θα τον μιμηθούν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα», είπε η Χάρις.

Παράλληλα, η Χάρις υπερασπίστηκε τον γιγαντιαίο επενδυτικό νόμο των 370 δισεκατομμυρίων ευρώ που επικρίνει η Ευρώπη, επ΄αυτού μίλησε περιθώριο της Διάσκεψης με τον καγκελάριο Σολτς και τον πρόεδρο Μακρόν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 2 Μαΐου

Γεγονότα 1335 - Ο δούκας Όθων της Αυστρίας γίνεται δούκας της Καρινθίας. 1536 - Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία...

Columbia: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την Αστυνομία για τους διαδηλωτές

Η ένωση καθηγητών πανεπιστημίου του Columbia καταθέτει πρόταση μομφής κατά της προέδρου του Columbia Minouche Shafik γιατί κάλεσε την Αστυνομία για να σπάσει την κατάληψη των φιλοπ...

Φόρτωση άρθρων...