Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Διαβήτης και Υψηλές θερμοκρασίες

Στην Ελλάδα οι υψηλές θερμοκρασίες από τον Ιούνιο και μετά είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Και μπορεί αυτές τις ημέρες να διανύουμε μια ήπια περίοδο από άποψη ζέστης αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως σύντομα ο υδράργυρος θα ανέβει και πάλι.

Αν μας έλεγε λοιπόν κάποιος ότι σε άλλες χώρες του κόσμου που δεν είναι καθόλου συχνό φαινόμενο οι 35 βαθμοί κελσίου, βρίσκονται κάποιες ευπαθείς ομάδες σε επιφυλακή, δεν θα μας φαινόταν καθόλου περίεργο γιατί για εμάς τους Έλληνες έχει συμβεί αρκετές φορές.

Έτσι αυτές τις ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο οι διαβητικοί  απειλούνται από τους 35 βαθμούς κελσίου. Καθώς ο διαβήτης και ο καύσωνας είναι κάτι που απασχολεί εξίσου και την Ελλάδα ας πάρουμε μερικές έγκυρες σχετικές συμβουλές

Ο Dan Howarth, επικεφαλής φροντίδας στο Diabetes UK είπε ότι επειδή είστε διαβητικός, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπορείτε να διασκεδάζετε όπως όλοι οι άλλοι.

Ωστόσο, τόνισε ότι εάν έχετε την πάθηση, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στον ήλιο.

«Το να κάθεστε στον ήλιο για μεγάλες περιόδους μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη σας επειδή δεν είστε πολύ δραστήριοι, κάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υψηλότερα από το συνηθισμένο. «Από την άλλη πλευρά, εάν παίρνετε ινσουλίνη για τη θεραπεία του διαβήτη σας, θα απορροφηθεί πιο γρήγορα από το σημείο της ένεσης όταν ο καιρός είναι ζεστός και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας», είπε.

Οι ειδικοί της φιλανθρωπικής οργάνωσης τόνισαν τα τέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνουν όλοι οι διαβητικοί για να τους κρατήσουν ασφαλείς και υγιείς.
,

  1. Ελέγξτε τα επίπεδά σας

Οι γιατροί της φιλανθρωπικής οργάνωσης είπαν ότι θα πρέπει ο έλεγχος στα επίπεδα σακχάρου να πραγματοποιείται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ζέστης και ότι θα πρέπει να είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε τη δόση ή τη διατροφή σας ανάλογα.

  • «Αν σκοπεύετε να είστε δραστήριοι στον ήλιο, όπως να πάτε για κολύμπι, φάτε λίγο επιπλέον υδατάνθρακες στο γεύμα σας πριν ή ως επιπλέον σνακ.
  • Ελέγξτε τα επίπεδά σας εκ των προτέρων και έχετε ένα σνακ με ζάχαρη εάν τα επίπεδά σας είναι χαμηλά.
  • Κρατήστε και κάτι ζαχαρούχο στο χέρι, όπως η συνηθισμένη θεραπεία υπογλυκαιμίας, για κάθε ενδεχόμενο», συμβουλεύουν.

 

      2. Κρατήστε τον εξοπλισμό μακριά από τον ήλιο

  • Οι μετρητές γλυκόζης αίματος χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου.Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν τη συσκευή και τις ταινίες μέτρησης που τη συνοδεύουν.
  • Εάν τα χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να τα διατηρείτε σε κανονική θερμοκρασία δωματίου και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
  • Ωστόσο, δεν πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο, καθώς αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λανθασμένα αποτελέσματα, είπαν οι ειδικοί.

 

      3.Αποθηκεύστε την ινσουλίνη σωστά

  • Κατά τη διάρκεια της ζέστης, θα πρέπει να προσέχετε τον τρόπο αποθήκευσης της ινσουλίνης σας.
  • Οι γκουρού εξήγησαν: «Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι σταθερά υψηλότερα από τα αναμενόμενα, αξίζει να εξετάσετε εάν η ινσουλίνη σας θα μπορούσε να έχει υποστεί βλάβη στον ήλιο.
  • «Η ινσουλίνη, ειδικά στον ζεστό καιρό, διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο ή σε μια δροσερή σακούλα (προσέχοντας να μην παγώσει)».
  • Όταν καταστραφεί από τη θερμότητα, οι ειδικοί είπαν ότι η διαυγής ινσουλίνη γίνεται θολή, με το υγρό να γίνεται επίσης κοκκώδες και να κολλάει στο πλάι του ποτηριού.
  • Η ινσουλίνη που έχει εκτεθεί σε έντονο ηλιακό φως μπορεί επίσης να έχει ένα καφέ χρώμα.
  • Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιήσετε αυτή την ινσουλίνη 
  • «Άλλα φάρμακα, όπως τα δισκία συνήθως θα πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά σε θερμοκρασία δωματίου».
  • "Ελέγξτε το φυλλάδιο πληροφοριών ασθενούς που συνοδεύει το φάρμακό σας για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης", πρόσθεσαν οι ειδικοί.

       

      4.Μείνετε ενυδατωμένοι

  • Όλοι πρέπει να παραμείνουν ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του καύσωνα, και αυτό ισχύει είτε είστε δραστήριοι είτε απλώς χαλαρώνετε.
  • Ο ζεστός καιρός σας κάνει να ιδρώνετε και αυτός είναι ο τρόπος του σώματος να σας δροσίσει - αλλά επειδή χάνετε υγρά, πρέπει να το αντικαταστήσετε.
  • Η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο για υπερωσμωτικό υπεργλυκαιμικό σύνδρομο (HHS) ή διαβητική κετοξέωση (DKA).
  • «Το να πίνετε νερό ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη  σε μικρές τακτικές δόσεις, θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι»
  • Όταν είστε έξω στον ήλιο, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε να εφαρμόζετε αντηλιακή κρέμα σε εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας, 15 έως 30 λεπτά πριν βγείτε έξω.

 

Πρόσθεσαν: «Εάν έχετε νευροπάθεια, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι τα πόδια σας καίνε, γι' αυτό φορέστε αντηλιακή κρέμα και σαγιονάρες σε ζεστό έδαφος».

 

Τέλος επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας ή έναν γιατρό εάν δεν αισθάνεστε ως συνήθως κατά της περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντουμπάι: Απίστευτες εικόνες από τη σφοδρή κακοκαιρία - Πλημμύρισαν δρόμοι (Videos &Photos)

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε το Ντουμπάι. Καταρρακτώδεις βροχές, ακόμη και χαλάζι έπεσαν σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν στο Ντουμπάι όπ...

Σαν σήμερα - 16 Απριλίου

Γεγονότα 1821: Επαναστατεί η Ύδρα. 1917: Ο Βλαντιμίρ Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από την εξορία. 1919: Ο Μαχάτμα Γκάντι καθιερώνει τη 16η Απριλίου ως ημέρα νηστε...

Φόρτωση άρθρων...