Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Η μάχη του εκλεκτού του Ερντογάν με Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Πλανήτης

Μία ακόμη μάχη δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τη δική του «άλωση» της Κωνσταντινούπολης, καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών θα σφραγίσουν το δικό του πολιτικό μέλλον, αλλά και την πορεία της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.

Ο Τούρκος ηγέτης πήρε στην πλάτη του όλη την προεκλογική εκστρατεία, καθώς δεν είναι απλώς θέμα τιμής η ανάκτηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας από την αντιπολίτευση, αλλά θέλει να επιβεβαιώσει τον ηγεμονικό ρόλο του στην πολιτική ζωή της χώρας και να εξουδετερώσει τον ισχυρότερο εν δυνάμει αντίπαλό του, τον νυν δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι ελπίδες να κερδίσει και πάλι το ΑΚΡ την Αγκυρα όπου ο δήμαρχος της αντιπολίτευσης έχει κάνει σημαντικό έργο, αλλά και τη Σμύρνη που αποτελεί το προπύργιο του CHP είναι μικρές. Ετσι, όλο το βάρος του Ερντογάν πέφτει στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δημοφιλής Ιμάμογλου κέρδισε την ισχυρότερη οικονομικά και πολιτικά πόλη της Τουρκίας πριν από πέντε χρόνια παρά τα εμπόδια που έβαλε ο Ερντογάν, ο οποίος τώρα τη θέλει πίσω, σε μια εκλογική μάχη που θα κριθεί στο νήμα, όπως αναφέρει το BBC.

Η Κωνσταντινούπολη, πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι και γενέτειρα του Ερντογάν.

Ό,τι συμβεί εκεί, θεωρείται από τους αναλυτές κρίσιμο τεστ για το εάν η αντιπολίτευση μπορεί να απειλήσει σοβαρά τον Ερντογάν και το κόμμα του στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Η Κωνσταντινούπολη είναι το σπίτι του. Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης στις τοπικές εκλογές του 2019 ήταν καταστροφική γι' αυτόν» λέει ο Ιχσάν Ακτάς, του τμήματος επικοινωνίας στο Istanbul Medipol University και πρόεδρος του Genar Political Research Centre.

Ο Ερντογάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Φεβρουαρίου 1954. Μεγάλωσε πουλώντας σιμίτια στους δρόμους της, πριν πάρει το δρόμο της πολιτικής, τη δεκαετία του 1970.

Ξεκίνησε ως επικεφαλής του τμήματος νεολαίας ισλαμιστικού κόμματος και ανέβηκε όλη τη σκάλα μέχρι να γίνει δήμαρχος, πρωθυπουργός και τελικά πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στις προεδρικές εκλογές πέρυσι, αλλά σε αυτή την ψηφοφορία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κοσμικό CHP, ελπίζει να κρατήσει τις μεγάλες πόλεις που κέρδισε με δραματικό τρόπο πριν από πέντε χρόνια, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Αττάλεια.

Μέχρι το 2019, το AKP του Ερντογάν και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του διοικούσαν τις δύο μεγαλύτερες πόλεις για 25 χρόνια.

«Παρόλο που η αντιπολίτευση έχασε από τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023, εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της νίκης στην Κωνσταντινούπολη και της νίκης στην Τουρκία» λέει η Seda Demiralp, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Isik.

«Εάν ο Ιμάμογλου καταφέρει να κρατήσει την Κωνσταντινούπολη, η αντιπολίτευση θα έχει ακόμα μεγάλες ελπίδες για τις προεδρικές εκλογές του 2028».

Ο Ιχσάν Ακτάς συμφωνεί ότι όποιος κερδίσει θα έχει τεράστια επιρροή πέρα από την Κωνσταντινούπολη: «Όταν έχεις την υποστήριξη της Κωνσταντινούπολης, γίνεσαι πρωταγωνιστής στην εθνική πολιτική. Και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται το ένα πέμπτο του τουρκικού πληθυσμού, σχεδόν 85 εκατ. άνθρωποι, και έχει ποικίλο εκλογικό σώμα με διαφορετικό πολιτικό, εθνικό, θρησκευτικό και οικονομικό υπόβαθρο.

Ο υποψήφιος που επέλεξε ο Ερντογάν για να διεκδικήσει την Κωνσταντινούπολη, ο Μουράτ Κουρούμ, είναι 47 ετών και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος. Ωστόσο, η μάχη ουσιαστικά είναι ανάμεσα στον Ιμάμογλου και τον Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου, 52χρονος πρώην επιχειρηματίας, έγινε γνωστός ως δήμαρχος της ελάχιστα γνωστής συνοικίας της πόλης Beylikduzu και θεωρείται ο μεγαλύτερος αμφισβητίας του προέδρου Ερντογάν εδώ και δεκαετίες.

«Το 2019 κλείσαμε ένα κεφάλαιο και στις 31 Μαρτίου το AKP θα περάσει στην ιστορία» είπε στους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση στο Beylikduzu.

Μία ακόμη νίκη θα ενίσχυε την πολιτική του επιρροή και θα του άνοιγε το δρόμο για να διεκδικήσει την προεδρία σε τέσσερα χρόνια, λένε πολιτικοί αναλυτές.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, αναμένεται επίσης να είναι υποψήφιος το 2028 και η πορεία του προς τη νίκη την Κυριακή θεωρείται πιο ασφαλής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου. Ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπ...

Φόρτωση άρθρων...