Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Ευρώπη: Δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα έτοιμα να αποδράσουν από το έδαφος

Μεγάλες εκτάσεις τύρφης που είναι καλυμμένες με ένα μόνιμο στρώμα πάγου υπάρχουν στη Βόρειο Ευρώπη και στη Δυτική Σιβηρία. 

Αυτές οι περιοχές έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα και μάλιστα ποσότητες διπλάσιες από αυτές από αυτές που αποθηκεύουν όλα τα δάση της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Κλιματική Αλλαγή προκαλεί το λιώσιμο του στρώματος πάγου αυτών των περιοχών και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Climate Change» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία αναφέρουν ότι αν λιώσουν οι πάγοι θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα 39 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. 

Οι ερευνητές αναφέρουν μάλιστα ότι η τήξη των πάγων στις περιοχές με τύρφη σε Ευρώπη και Σιβηρία πλησιάζει πλέον το αποκαλούμενο «σημείο χωρίς επιστροφή» το σημείο δηλαδή που η τήξη έχει προχωρήσει πλέον σε τέτοιο βαθμό που οι απώλειες δεν μπορούν να αναπληρωθούν και είναι πλέον θέμα χρόνου το λιώσιμο.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι εξαιρετικά απαισιόδοξα όσον αφορά τις ευρωπαϊκές περιοχές παγωμένης τύρφης αφού σύμφωνα με αυτά ακόμη και αν ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής μέχρι το 2040 οι συνθήκες στις επίμαχες περιοχές δεν θα είναι πλέον όσο ξηρές και κρύες πρέπει για να διατηρείται το στρώμα πάγου εκεί. 

Όμως, αφήνουν μια αχτίδα αισιοδοξίας για τις περιοχές της Δυτικής Σιβηρίας με την προϋπόθεση όμως να έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κουλέμπα: Ζητά από τους συμμάχους να καταρρίπτουν τους ρωσικούς πυραύλους από το ουκρανικό έδαφος

Nα καταρρίπτουν από το δικό τους έδαφος τους ρωσικούς πυραύλους που στοχεύουν τη χώρα του πρότεινε σήμερα στους συμμάχους της Ουκρανίας ο Ντμίτρο Κουλέμπα. «Δεν υπάρχει κανένα ν...

Ξεκινούν οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσεϊν Αμιραμοντολαχιάν συνετρίβη σε μία απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στο...

Φόρτωση άρθρων...