Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Γαλλία: Δύο Προτάσεις Μομφής κατά του Μακρόν για τη σύνταξη στα 64

Σκληρή κριτική για την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν ασκεί η Αντιπολίτευση στη Γαλλία. Δύο Προτάσεις Μομφής κατατέθηκαν κατά του Προέδρου της Γαλλίας. 

Ένας συνασπισμός από αριστερούς βουλευτές, που υποστηρίζονται από τον αριστερό Ζαν-Λικ-Μελανσόν, όπως και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, κατέθεσαν πρόταση μομφής. Ειδικότερα, οι προτάσεις δυσπιστίας είναι δύο, μία από τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν και η άλλη από το μικρό κεντρώο κόμμα «Liot».

Η πρόταση μομφής από το «Liot» μπορεί να προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τη δική του πρόταση μομφής, υπέρ της πρότασης του Liot.

Oι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας «Liot» ανακοίνωσαν την κατάθεση «διακομματικής» πρότασης μομφής με 91 υπογραφές από πέντε πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η «Nupes» (η συμμαχία της Αριστεράς).

«Η ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα καταστήσει δυνατό να βγει η χώρα από την κλιμακούμενη πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της συμμαχίας «LIOT», Μπερτράν Πανσέρ.

To κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, που στηρίζει την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Τσιοτί, έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την Πρόταση Μομφής.

Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει το πιθανότερο την Δευτέρα.

Για να ανατρέψουν την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπέβαλαν σήμερα πρόταση μομφής, πρέπει να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Αυτό μοιάζει δύσκολα εφικτό, αφού ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει σχετική πλειοψηφία, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που παίζει ρόλο κλειδί, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις. Ωστόσο ορισμένοι βουλευτές των LR μπορεί να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.

Για την πτώση της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφοι.
Αυτό θα απαιτούσε την υποστήριξη περίπου 30 βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος «LR» (από τους 61) , κάτι που θεωρείται απίθανο, όπως σχολιάζει η «Le Parisien.

Τι θα συμβεί εάν περάσουν οι Προτάσεις Μομφής

Εάν περάσουν οι προτάσεις δυσπιστίας, η Κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική παραίτηση, για πρώτη φορά από το 1962.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα κληθεί είτε να ορίσει νέα κυβέρνηση με νέο πρωθυπουργό είτε να προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου, κηρύσσοντας νέες εκλογές.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα πέσει, δεδομένου ότι οι γαλλικές Κυβερνήσεις, όπως έχει δείξει η ιστορία, έχουν κερδίσει έναντι των Προτάσεων Μομφής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Συνελήφθη 16χρονος για τον σχεδιασμό επίθεσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Στη σύλληψη ενός 16χρονου προχώρησαν οι Αρχές της Γαλλίας. Ο 16χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσ...

Γερμανία: Κατηγορίες σε έξι ύποπτα μέλη του Ισλαμικού Κράτους για τρομοκρατικές επιθέσεις

Κατηγορίες απήγγειλε η Γερμανία σε έξι ξένους υπηκόους που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους της επαρχίας Χορασάν», ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή ...

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Φόρτωση άρθρων...